Αλβανία: Προσπάθεια να ματαιωθεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον Φρέντι Μπελέρη
Από τους ομιλητές θα είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης ενώ και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας θα μεταβεί στη Χειμάρρα
Με κεντρικό αίτημα την άμεση απελευθέρωση και ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη, Έλληνες μειονοτικοί της Αλβανίας πραγματοποίησαν, το απόγευμα της Δευτέρας (14.08), μαχητική συγκέντρωση στην Χειμάρρα.
Στην εκδήλωση παρέστησαν και χαιρέτισαν οι δήμαρχοι της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης και της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ προβλήθηκε και μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Μαργαρίτη Σχοινά.
Νωρίτερα Αλβανός αστυνομικός που κρατούσε ένα χαρτί είπε στους διοργανωτές ότι απαγορεύεται να γίνει η συγκέντρωση για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Το έγγραφο δεν το παρέλαβε κάνεις γιατί δεν τους το έστειλαν επίσημα.
Η αστυνομία αφού δεν παρέλαβαν το χαρτί άτυπα τους είπε ότι «με δικιά σας ευθύνη θα κάνετε την συγκέντρωση».
{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:”Φρέντης Μπελέρης: Ο δήμαρχος Χειμάρρας μιλά για πρώτη φορά μέσα από τη φυλακή”,”description”:”Αναβρασμός επικρατεί στην ομογένεια στη Χειμάρρα από τη συνεχιζόμενη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη. Σήμερα διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κεντρικό πεζόδρομο με αίτημα την άμεση αποφυλάκιση του, καθώς συμπλήρωσε τρεις μήνες προφυλακισμένος. Ο ίδιος μιλώντας μέσα από τη φυλακή δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του για να αναλάβει τα καθήκοντά του.”,”thumbnailUrl”:”https://i4thumbs.glomex.com/dC1icTR5Z243ZXRpZGwvMjAyMy8wOC8xNC8xNS81OV81M182NGRhNGY3OTJiMjhhLmpwZw==/profile:player-960×540″,”duration”:”PT1M52S”,”uploadDate”:”2023-08-14T16:00:42.000Z”,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599v17l28y0qoz&playlistId=v-cuse0b3my98p”,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/[email protected]”,”width”:136,”height”:146}}}
Κώστας Μπακογιάννης: Η δημοκρατία δεν φυλακίζεται, η εντολή του λαού δεν νοθεύεται
Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε την σημερινή παρουσία του στη Χειμάρρα «προσκύνημα για την ελευθερία, τάμα για τη δημοκρατία» και πρόσθεσε: «Ως δήμαρχος Αθηναίων αλλά και ως πρόεδρος του δικτύου Β40 που αποτελείται από δεκάδες δήμους 11 χωρών των Βαλκανίων, σας μεταφέρω το μήνυμα: Η δημοκρατία δεν φυλακίζεται. Η φωνή των πολιτών δεν φιμώνεται. Η εντολή του λαού δεν νοθεύεται.
Η Χειμάρρα έχει δήμαρχο, τελεία και παύλα. Έχει όνομα και επώνυμο: Φρέντι Μπελέρης. Ο Φρέντι Μπελέρης δικαιούται μια δίκαιη δίκη. Η παράνομη προφυλάκιση παραβιάζει το κράτος δικαίου και το τεκμήριο αθωότητας. Ο Φρέντη Μπελέρης δικαιούται να ορκιστεί Δήμαρχος και να αναλάβει τα καθήκοντα που του εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες του. Το δικαιούται ο ίδιος. Το δικαιούται ο λαός της Χειμάρρας».
Από την πλευρά του o δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ανέφερε, απευθυνόμενος στους ομογενείς, μεταξύ άλλων: «Ο λαός της Μακεδονίας, είναι δίπλα σας. Κι’ αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί. Και θα τη δώσουμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Ήδη με πρωτοβουλία μου, έχει σταλεί επιστολή σε όλο το δίκτυο αδελφοποιημένων πόλεων με τη Θεσσαλονίκη για την υπόθεση Μπελέρη.
Από το Σίδνεϋ μέχρι το Σαν Φρανσίσκο…. Πρέπει όλοι να μάθουν γιατί ο Φρέντι βασανίζεται και καταπατώνται τα δικαιώματα του. Κανείς να μη μπορεί να πει πως δεν ήξερε, πως σε ετούτη τη γωνία της γης, η Δημοκρατία απειλείται και ξεριζώνεται.
Γιατί η μάχη για τα δικαιώματα του Μπελέρη είναι μια μάχη για τη δημοκρατία και την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Κι η παράνομη φυλάκιση του δεν έχει καμία σχέση με το δρόμο που θέλει να πάρει η Αλβανία».
{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:”Συγκέντρωση για τον Μπελέρη: Παρόντες ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Κώστας Ζέρβας”,”description”:”Στη Χειμάρρα οι δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον Φρέντι Μπελέρη. “,”thumbnailUrl”:”https://i3thumbs.glomex.com/dC1icTR5Z243ZXRpZGwvMjAyMy8wOC8xNC8xNy8xOV8wOV82NGRhNjIwZDU0ZjE5LmpwZw==/profile:player-960×540″,”duration”:”PT1M12S”,”uploadDate”:”2023-08-14T17:19:50.000Z”,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599v17l28y0qoz&playlistId=v-cusf0xvzfqqp”,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/[email protected]”,”width”:136,”height”:146}}}
Μίλησαν ακόμα ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, εκπρόσωπος της Ομόνοιας, κ.α, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, Βασίλης Γιόγιακας, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, κ.α.
Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Ύβι Κάσο χαρακτήρισε τον Μπελέρη «πολιτικό κρατούμενο», ενώ παραβρέθηκε και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της Αλβανίας Ύλλι Μανιάνι. Η συγκέντρωση διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα και στην ελληνική και αλβανική γλώσσα.