Αμάλ Κλούνεϊ: Ο ρόλος της στα εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και ηγετών της Χαμάς

Ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μια από τους έξι νομικούς εμπειρογνώμονες που συνέβαλλαν στην εισαγγελική πρόταση

Αμάλ Κλούνεϊ

Η Αμάλ Κλούνεϊ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

Ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μια από τους έξι νομικούς εμπειρογνώμονες που βοήθησαν τον Βρετανό εισαγγελέα Καρίμ Χαν να καταλήξει στην απόφαση – που ανακοινώθηκε χθες, Δευτέρα 21/5 – να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου, τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για τρεις ηγέτες της Χαμάς.

Η Κλούνεϊ αποκάλυψε ότι της είχε ζητηθεί να βοηθήσει τον Χαν ώστε να αξιολογήσει τα στοιχεία για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα και στο Ισραήλ πριν από τέσσερις μήνες.

Αμάλ Κλούνεϊ: Η δήλωση της για την ανάμειξη στην υπόθεση

Σε δήλωσή της στον ιστότοπο του ιδρύματός της, η Αμάλ Κλούνεϊ ανέφερε:

«Πριν από τέσσερις και πλέον μήνες ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μού ζήτησε να τον βοηθήσω ώστε να αξιολογήσει στοιχεία για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Ισραήλ και στη Γάζα. Συμφώνησα και εντάχθηκα σε μια ομάδα διεθνών νομικών εμπειρογνωμόνων για να φέρουμε σε πέρας αυτό το έργο. Μαζί ξεκινήσαμε μια εκτενή διαδικασία εξέτασης των αποδεικτικών στοιχείων και νομικής ανάλυσης, στο πλαίσιο και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης… Παρά το διαφορετικό υπόβαθρο που έχει ο καθένας μας (στην ομάδα), τα νομικά μας πορίσματα είναι ομόφωνα. Αποφασίσαμε ομόφωνα πως το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στην Παλαιστίνη και από Παλαιστίνιους υπηκόους. Συμπεράναμε ομόφωνα ότι υπάρχουν εύλογες ενδείξεις πως οι ηγέτες της Χαμάς, Γιάχια Σίνγουαρ, Μοχάμεντ Ντέιφ και Ισμαήλ Χανίγιε, έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως απαγωγές, δολοφονίες και εγκλήματα σεξουαλικής βίας. Συμπεράναμε ομόφωνα ότι υπάρχουν εύλογες ενδείξεις πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης λιμού ως μεθόδου πολέμου, της δολοφονίας, των διώξεων και της εξόντωσης».

Και πρόσθεσε: «Ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θα δεχθώ ποτέ ότι η ζωή ενός παιδιού έχει μικρότερη αξία από τη ζωή ενός άλλου. Δεν δέχομαι πως οποιαδήποτε σύγκρουση θα πρέπει να είναι εκτός της εμβέλειας του νόμου, ούτε ότι οποιοσδήποτε δράστης θα πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου».

Αμάλ Κλούνεϊ: Όσοι την επέκριναν ζητούν συγγνώμη…

Η εμπλοκή της στην υπόθεση ήρθε μετά από μήνες επικρίσεων και αντιδράσεων κατά της Αμάλ Κλούνεϊ επειδή δεν είχε μιλήσει για τον πόλεμο στη Γάζα, στη διάρκεια του οποίου έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων τουλάχιστον οι μισοί είναι γυναίκες και παιδιά. Τώρα, πολλοί από τους πρώην επικριτές της έσπευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ζητήσουν συγγνώμη για τα σκληρά σχόλιά τους σχετικά με τη γνωστή δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Παίρνω πίσω την κριτική που άσκησα στην Αμάλ Κλούνεϊ επειδή δεν μίλησε δημόσια για τη Γάζα. Δεν μπορούσε να το κάνει καθώς ήταν αναμεμειγμένη με τις διαδικασίες», έγραψε κάποιος στο Twitter, ενώ άλλος σημείωσε: «Η Αμάλ Κλούνεϊ εργαζόταν αθόρυβα στις διαδικασίες του ΔΠΔ προκειμένου να προσαχθεί το Ισραήλ στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου, ενώ την κατέκριναν στο Διαδίκτυο επειδή δεν έγραφε για τη Γάζα. Βασίλισσα, συγγνώμη που σε αμφισβητήσαμε!».

Ίσως σας ενδιαφέρουν