Αναζητεί διακαώς νέα μαχητικά ο Ερντογάν
Θα θέσει στον Σολτς αίτημα απόκτησης γερμανικών Eurofighter

Αναζητεί διακαώς νέα μαχητικά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αίτημα το οποίο θα θέσει αύριο σύμφωνα με το Bloomberg, στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και που θα αφορά την παραχώρηση μεταχειρισμέων Eurofighter κατά την αυριανή επίσκεψή του στην ευρωπαϊκή χώρα.
Ο Ερντογάν, αναφέρει το Bloomberg, πιθανότατα θα ζητήσει από τον Σολτς στη συνάντησή τους στο Βερολίνο την Παρασκευή να άρει την ευρωπαϊκή απαγόρευση στην πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών που χρειάζεται για να ανανεώσει την γηρασμένη αεροπορία του.
Η Τουρκία μετά την έξοδο από το πρόγραμμα του F-35 ξεκίνησε η αναζήτηση νέων αεροσκαφών, με την Άγκυρα να παζαρεύει την απόκτηση αεροσκαφών και ανακοινώνει την αγορά και συμπαραγωγή ρωσικών και κινεζικών μαχητικών.
Ωστόσο η πιο πιθανή επιλογή είναι προμηθευτεί Eurofighter από τη Γερμανία, τη Βρετανία ή την Ισπανία.
Η Άγκυρα έχει προχωρήσει τις επαφές με τη Βρετανία η οποία έχει θεσει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των παλαιοτέρων μαχητικών, αλλά παράλληλα η Τουρκία έχει θέσει και αίτημα μεταφοράς τεχνογνωσίας για την κατασκευή κινητήρων, ενώ με την επιμήκυνση της διάρκειας του πολέμου στην Ουκρανία και το ξέσπασμα των συγκρούσεων στο Ισραήλ, δεν φαίνεται ότι η RAF θα τηρήσει το ανακοινωθέν χρονοδιάγραμμα.
Εκτός από τη Βρετανία η Γερμανία διαθέτει Eurofighter και μετά την ανακοίνωση απόκτησης F-35 θεωρείται πιθανό ότι θα τα αποσύρει τα Typhoon και η Τουρκία σπεύδει να προλάβει πριν καταλήξουν… σε χώρα όπως η Ουκρανία.
Με την Ισπανία η Τουρκία έχει στενές σχέσεις στην πολεμική βιομηχανία, αλλά ούτε η Μαδρίτη είναι διατεθημένη να αποσύρει τα μαχητικά της.
ΗΠΑ
Όλα ξεκίνησαν με την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35 στο πλαίσιο των κυρώσεων CAATSA για την αγορά των ρωσικών S-400, οπότε και ξεκινά και η αναζήτηση από την πλευρά της νέου μαχητικού.
Παρά τις ανακοινώσεις για αγορά ρωσικών ή κινεζικών μαχητικών, η Άγκυρα ξεκίνησε ένα ανατολίτικο παζάρι, το οποίο εντάθηκε μετά την απόκτηση των Rafale από την Ελλάδα.
Φαίνεται πώς δεν προχωρούσε το παζάρι και η Τουρκία κατέβασε την «οροφή» και ζήτηση την απόκτηση F-16, το οποία κόλλησαν στον Ρόμπερτ Μενέντεζ. Αλλά και η απομάκρυνση του γερουσιαστή από την προεδρία της Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας του Κογκρέσου δεν φαίνεται να αλλάζει προς το παρών την κατάσταση.
Όμως η Τουρκία «τρέχει» και πρόγραμμα του εγχώριου μαχητικού TFΧ αλλά και αυτό έχει κολλήσεις στον κινητήρα, τα ηλεκτρονικά και το ραντάρ.
Δηλαδή μια αντίστοιχη κατάσταση με το άρμα Altay, που προχώρησε με βοήθεια από τη Νότιο Κορέα και από εκεί είναι τελικά πιθανό να βρει λύση η Τουρκία για το TFX.
O Τούρκος ΥΠΑΜ
Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, τονίζοντας πως οι δύο χώρες προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία για την πώληση. Για τους ρωσικούς πύραυλους S-400, δήλωσε ότι η Άγκυρα θα τους χρησιμοποιήσει όταν τους χρειαστεί.
«Θα αγοράσουμε 40 από τα αεροσκάφη Block-70 Viper έτοιμα και 79 από αυτά θα κατασκευαστούν από εμάς στο δικό μας εργοστάσιο της TUSAS. Καταβάλλουμε προσπάθειες για (την απόκτηση) Eurofighter. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία. Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ισπανία λένε “ναι” και προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία. Αυτοί προσπαθούν, όχι εμείς. Εάν είναι δυνατόν, σχεδιάζουμε να αγοράσουμε 40 Eurofighter από εκεί», δήλωσε ο Γιασάρ Γκιουλέρ, απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής Προϋπολογισμού της τουρκικής βουλής.
Ο ίδιος ανέφερε πως «υπήρξε ένα ερώτημα σχετικά με το αν τα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτουμε είναι σε θέση να εκπληρώνουν τις αποστολές που είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελούμε. Τα F-16 και τα F-4 που έχουμε επαρκούν για τις αποστολές που θα εκτελέσουμε», ωστόσο -όπως είπε- «κοιτάμε μπροστά, είχαμε αρχικά υποβάλει αίτημα για F-35», αλλά υπήρξαν κάποια προβλήματα.
Σύμφωνα με τον Γιασάρ Γκιουλέρ, το κυριότερο είναι ότι η Τουρκία έχει δύο δικά της αεροσκάφη: «Έχουμε το Hürjet -θα είναι το εκπαιδευτικό μας αεροσκάφος- αλλά θα είναι και μαχητικό αεροσκάφος. Ο κύριος στόχος μας είναι το KAAN, το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος. Θα κάνει την πρώτη του πτήση στο τέλος του έτους. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και δεν υπάρχει κάποιος κανόνας ότι πρέπει να το ξεκινήσουμε σήμερα, να το ολοκληρώσουμε αύριο και να το βγάλουμε στον διάδρομο μεθαύριο. Θα διαθέτουμε εγχώριο κινητήρα το 2028. Θα πετάξει με τον δικό μας κινητήρα το αργότερο το 2031-2032».
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε επίσης αν το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 είναι επιχειρησιακά έτοιμο. «Εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο για την ασφάλεια αυτής της χώρας. Δεν μπορούμε να πάρουμε τους S-400 και να τους παρατήσουμε στη γωνία ενός εργοστασίου. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Θα πατήσουμε το κουμπί όταν χρειαστούμε τους S-400», ήταν η απάντησή του.