Αντιδράσεις για το ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα – «Ερευνάται το περιστατικό»

«Τα ισραηλινά πλήγματα μπορεί να «παρεμποδίσουν” τις διαπραγματεύσεις»

Αντιδράσεις για το ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα - «Ερευνάται το περιστατικό»

Η ανώτατη στρατιωτική εισαγγελέας του Ισραήλ χαρακτήρισε «πολύ σοβαρό» το αεροπορικό πλήγμα στη Ράφα που, σύμφωνα με υγειονομικές αρχές της Γάζας, είχε αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων αμάχων και δήλωσε πως μια έρευνα των ενόπλων δυνάμεων μετά την ενέργεια συνεχίζεται.

«Οι λεπτομέρειες του συμβάντος εξακολουθούν να τελούν υπό έρευνα, κάτι που δεσμευόμαστε να διεξαγάγουμε στην πιο πλήρη έκταση», δήλωσε η υποστράτηγος Γιφάτ Τόμερ Γερουσάλμι σε συνέδριο που φιλοξενεί ο Δικηγορικός Σύλλογος του Ισραήλ.

«Οι IDF (Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ) εκφράζουν τη λύπη τους για τυχόν πρόκληση σωματικών βλαβών σε μη μαχητές στη διάρκεια του πολέμου».
Στο μεταξύ, το Κατάρ, χώρα που μεσολαβεί ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, προειδοποίησε σήμερα πως τα ισραηλινά πλήγματα στην παλαιστινιακή πόλη Ράφα μπορεί να «παρεμποδίσουν» τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η χώρα του Κόλπου ανησυχεί μήπως «οι βομβαρδισμοί περιπλέξουν τις εν εξελίξει διαμεσολαβητικές προσπάθειες και παρεμποδίσουν τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην επίτευξη συμφωνίας για άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Την ίδια ώρα η Αίγυπτος καταδίκασε σήμερα «τον σκόπιμο βομβαρδισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις των σκηνών εκτοπισμένων» στη Ράφα.

Από το Κάιρο το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σε ανακοίνωσή του από το Ισραήλ «να εφαρμόσει τα μέτρα που όρισε το Διεθνές Δικαστήριο για τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων» στη Ράφα, που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Οργή στην ΕΕ για το ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα

Οργή και θλίψη έχει προκαλέσει το ισραηλινό χτύπημα το βράδυ της Κυριακής σε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων στη Ράφα.
Σε μια οργισμένη δήλωση σήμερα Δευτέρα (27.05) ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ επιτέθηκε στο Ισραήλ λέγοντας ότι προωθεί τη στρατιωτική δράση στη νότια Γάζα παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που καλεί τη χώρα να σταματήσει αμέσως την ενέργεια αυτή.

«Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να συζητήσουν για το πώς να συμφωνήσουμε στην εφαρμογή της απόφασης του παγκόσμιου δικαστηρίου. Το Ισραήλ συνεχίζει τη στρατιωτική του δράση παρά το γεγονός πως του ζητήθηκε να σταματήσει. Η απόφαση του παγκόσμιου δικαστηρίου την προηγουμένη βδομάδα για τη Γάζα πρέπει να εφαρμοστεί» είπε χαρακτηριστικά ο Ζοζέπ Μπορέλ σε σύντομες δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση που έχουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και πρόσθεσε ότι «θα εργαστεί επίσης για την επίτευξη μιας πολιτικής απόφασης για την έναρξη ειδικής αποστολής συνοριακής βοήθειας της ΕΕ για τη συνοριακή διέλευση της Ράφα, γνωστής και ως EUBAM».

Ίσως σας ενδιαφέρουν