Αυξάνονται οι δασμοί, μειώνεται το εισόδημα 

Οι νέοι φόροι θα κοστίσουν στη μέση αμερικανική οικογένεια επιπλέον 1.600 με 2.000 δολάρια το μήνα, πλήττοντας περισσότερο την ασθενέστερη οικονομικά τάξη

Τραμπ κερνάει, Τραμπ πίνει… Τι κι αν ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι οι δασμοί θα βοηθήσουν στην αναβίωση της Bιομηχανίας των ΗΠΑ, οι οικονομολόγοι είναι ξεκάθαροι ότι θα την πλήξουν καίρια.  

Ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε αυτή την εβδομάδα το μεγαλύτερο ρίσκο της δεύτερης προεδρικής θητείας του όταν ανακοίνωσε την επιβολή δασμών ύψους 25% στις εισαγωγές από Καναδά και Μεξικό και το διπλασιασμό, δηλαδή στο 20%, των υπαρχόντων δασμών για τα προϊόντα από την Κίνα, πυροδοτώντας έναν εμπορικό πόλεμο που μπορεί να υπονομεύσει την αμερικανική Oικονομία.

Η απόφαση αυτή ανέτρεψε τις διπλωματικές σχέσεις με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, προκάλεσε πτώση των αγορών και αντίποινα στα αμερικανικά προϊόντα, αφήνοντας επιχειρήσεις, επενδυτές και οικονομολόγους με την απορία γιατί προκάλεσε τώρα τέτοια αναστάτωση χωρίς εκτεταμένες διαπραγματεύσεις ή ξεκάθαρη αιτιολόγηση.

Ο ίδιος έχει προσφέρει διάφορες εξηγήσεις για τους δασμούς λέγοντας τη μία ότι αποτελούν τιμωρία για την αποτυχία των άλλων χωρών να σταματήσουν την εισροή ναρκωτικών και μεταναστών στις ΗΠΑ, την άλλη ότι είναι ο μόνος τρόπος επιστροφής της παραγωγής στην υπερδύναμη, ενώ πολλές φορές έχει τονίσει ότι αποτελούν την εκδίκησή του προς τις χώρες που εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ.

Την Τρίτη, οπότε και προέβη στη σχετική ανακοίνωση, πρόσθεσε και την εχθρότητα του Καναδά προς τις αμερικανικές τράπεζες ως έναν ακόμα λόγο για την απόφασή του.

Και ενώ ο Τζάστιν Τριντό εκτίμησε ότι ο Τραμπ επιδιώκει την κατάρρευση της Οικονομίας του Καναδά για να πετύχει την προσάρτησή του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ η 51η πολιτεία των ΗΠΑ, η πρόεδρος του Μεξικού απάντησε ότι υπάρχουν και αλλού «πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια», και η Κίνα δήλωσε την ετοιμότητά της για κάθε είδους πόλεμο.

Με φόντο την πτώση των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο που ακολούθησε και το πλήγμα που δέχτηκαν διάφορες εταιρίες, ανάμεσά τους οι τεχνολογικοί κολοσσοί, οι οικονομολόγοι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού εκτίμησαν ότι ουσιαστικά ο Αμερικανός πρόεδρος έβαλε στοίχημα ότι οι ΗΠΑ είναι τόσο οικονομικά δυνατές και κομβικές για το διεθνές Εμπόριο που μπορούν να χειριστούν τους δασμούς σαν όπλο για την επίλυση του οποιοδήποτε προβλήματός τους.

Η απόδοσή του ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους ειδικούς, δεν είναι και τόσο καλή, αφού οι δασμοί ανακοινώθηκαν όταν ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποσταθεροποίησης της αμερικανικής Οικονομίας, που μόλις άρχισε να εμφανίζει αργή ανάπτυξη και η οποία αποτέλεσε μία από τις κυρίαρχες ανησυχίες των Αμερικανών ψηφοφόρων στις τελευταίες εκλογές.

Ίσως γι’ αυτό ο Τραμπ ανέστειλε τελικά τους δασμούς στις αυτοκινητοβιομηχανίες για ένα μήνα, ενώ μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές φημολογούνταν ότι έπονται νέες μειώσεις, τουλάχιστον μέρους των δασμών 25%, στις εισαγωγές από Μεξικό και Καναδά.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Yale Budget Lab, αυτοί οι νέοι φόροι θα κοστίσουν στη μέση αμερικανική οικογένεια επιπλέον 1.600 με 2.000 δολάρια το μήνα, και επειδή οι δασμοί είναι αντιστρόφως ανάλογοι, οι οικογένειες στις κάτω θέσεις της κλίμακας εισοδημάτων θα επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους σε σχέση με εκείνες στην κορυφή της.

Οι δασμοί θα επηρεάσουν και τις τιμές των αγαθών που παράγονται στα αμερικανικά εδάφη, καθώς θα αναγκάσουν τους Αμερικανούς παραγωγούς να αυξήσουν τις τιμές τους στην περίπτωση που η αλυσίδα εφοδιασμού τους εξαρτάται από εισαγόμενες πρώτες ύλες που υπόκεινται στους δασμούς.

Επιπλέον, αν οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών ανέβουν, οι εγχώριοι παραγωγοί θα προχωρήσουν σε αύξηση στις τιμές και των δικών τους αγαθών, ακριβώς όπως συνέβη το 2018.

Ακριβαίνουν υπολογιστές, κινητά και… Κόκα Κόλα 

Στη μεγάλη συζήτηση περί εμπορικού πολέμου που άνοιξαν οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ, το πρώτο μεγάλο ερώτημα είναι ποια προϊόντα και σε τι ποσοστό θα αυξηθούν οι τιμές τους.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, οι τιμές στα ηλεκτρονικά προϊόντα, όπως οι υπολογιστές, τα τηλέφωνα και οι τηλεοράσεις, θα αυξηθούν κατά 11%, ενώ των ρούχων κατά 7,5%.

Η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί επίσης κατά 1,7%, και τα προϊόντα του αλλά και αυτά του άνθρακα θα ανέβουν κατά 1,6%, καθιστώντας πολύ πιο ακριβό για τις οικογένειες να θερμαίνουν τα σπίτια τους και να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι αγορές στο σούπερ μάρκετ πιέζουν ήδη εδώ και καιρό τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου θα καταστήσουν την όλη κατάσταση περίπου ασφυκτική, καθώς οι τιμές των φρέσκων προϊόντων θα αυξηθούν κατά 3%, του ρυζιού κατά 4,4% και γενικά των τροφίμων κατά 2%.

Να σημειωθεί ότι η επιβολή δασμών στο χάλυβα χωρίς εξαιρέσεις, αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις και στις τιμές των κονσερβοποιημένων τροφίμων που παράγονται στις ΗΠΑ, ενώ θα πλήξει και τον κατασκευαστικό κλάδο, ένας από τους μεγαλύτερους μεμονωμένους χρήστες χάλυβα, τον οποίο οι κατασκευαστές χρειάζονται σχεδόν για τα πάντα, από τα κουφώματα των κτιρίων μέχρι τις συσκευές.

Όπως δήλωσε σχετικά ο Καρλ Χάρις, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών, η απόφαση να επιβληθούν δασμοί στονχάλυβα και το αλουμίνιο είναι «εντελώς αντίθετη» με τον στόχο του Τραμπ να καταστήσει τη στέγαση πιο προσιτή. «Τελικά, οι καταναλωτές θα πληρώσουν αυτούς τους δασμούς με τη μορφή υψηλότερων τιμών κατοικιών», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το αλουμίνιο, οι ζυθοποιοί και οι παραγωγοί ανθρακούχων ποτών, όπως η Coca-Cola, έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή η απόφαση θα προσθέσει επιπλέον κόστος, ενδεχομένως οδηγώντας σε αυξήσεις τιμών για τους καταναλωτές. Τέλος, εάν και εφόσον στην εξίσωση μπουν και τα αυτοκίνητα η τιμή τους μαζί με αυτές των ανταλλακτικών τους προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6%.

*Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ίσως σας ενδιαφέρουν