BBC: Σαρωτική αναμένεται η εκδίκηση του Ισραήλ από το Ιράν

Ο φόβος της εξάπλωσης του πολέμου πραγματοποιήθηκε σβήνοντας κάθε περιθώριο η διπλωματία να αποδώσει καρπούς

BBC: Σαρωτική αναμένεται η εκδίκηση του Ισραήλ από το Ιράν

Όταν το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ τον Απρίλιο, φαινόταν σαν να ήθελε να περάσει ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση του και τον κόσμο ολόκληρο.

Η Τεχεράνη είχε για την ακρίβεια προειδοποιήσει για το χτύπημα με τον τρόπο που το πραγματοποίησε, γι’ αυτό και σχεδόν όλα τα πλήγματα του αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά από τις ισραηλινές και αμερικανικές δυνάμεις άμυνας.

Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι Ιρανοί φάνηκε ότι ήθελαν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές και να στείλουν ένα περισσότερο επιθετικό μήνυμα.

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν εξέδωσαν ανακοίνωση λέγοντας ότι ήταν μια ανταποδοτική επίθεση για τις προηγούμενες δολοφονίες ανώτερων ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, προειδοποιώντας το Ισραήλ ότι σε περίπτωση αντεπίθεσης του θα ακολουθήσει νέο σαρωτικό χτύπημα.




Την προηγούμενη φορά, ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου – «κράτα τη νίκη» και μην προχωρήσεις σε μεγάλη αντίδραση – και η αλήθεια είναι ότι δεν το έκανε. Αυτή τη φορά όμως το κλίμα στο Ισραήλ είναι πολύ διαφορετικό.

Απόδειξη αυτού η ανάρτηση στο Χ του πρώην πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ ο οποίος χρησιμοποιώντας έντονη γλώσσα είπε τα εξής: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία εδώ και 50 χρόνια να αλλάξουμε το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής». Επιχειρηματολόγησε μάλιστα ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να στοχεύσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, για να «καταστρέψει οριστικά και αμετάκλητα αυτό το τρομοκρατικό καθεστώς».

Παρότι τώρα δεν είναι πρωθυπουργός (αν και θεωρείται πιθανός μελλοντικός ηγέτης του Ισραήλ και γι’ αυτό ίσως ήθελε να δείξει σε όλους πόσο σκληρός μπορεί να γίνει), η δήλωση του αυτή αντικατοπτρίζει μια συγκεκριμένη διάθεση στη χώρα.

Σχολιάζοντας ακριβώς αυτό ο Τζέρεμι Μπόουεν, αναλυτής για τα θέματα της Μέσης Ανατολής στο BBC, έγραψε ότι τώρα περιμένει το χτύπημα από το Ισραήλ στο Ιράν να είναι μεγάλο και να έχει ως στόχο του ακόμη και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις αρκεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία της αντίπαλης χώρας.

Το σενάριο μέχρι πρότινος ήταν ότι το Ιράν είχε μια προωθημένη άμυνα στον Λίβανο μέσω της Χεζμπολάχ, με ένα τεράστιο οπλοστάσιο προηγμένων όπλων, τα οποία και θα χρησιμοποιούνταν αν το Ιράν και οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις δέχονταν επίθεση.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες όμως το Ισραήλ έχει αποκεφαλίσει την οργάνωση Χεζμπολάχ, έχει καταστρέψει το μισό από το οπλοστάσιό της, σύμφωνα με τις αμερικανικές και ισραηλινές αρχές, και έχει εισβάλει στον Λίβανο.




Με απλά λόγια, υπογραμμίζει το βρετανικό δίκτυο, το αποτρεπτικό μέσο που είχε το Ιράν όχι μόνο έχει χαθεί, αλλά έχει γίνει χίλια κομμάτια. Ως εκ τούτου οι Ισραηλινοί νιώθουν πιο ελεύθεροι να δράσουν. Από την πλευρά του και ο Τζο Μπάιντεν μετακινεί άλλη μία ναυτική δύναμη μάχης στη Μεσόγειο, στέλνοντας μήνυμα στους Ιρανούς ότι αν χτυπήσετε το Ισραήλ, είναι σαν να χτυπάτε και τις ΗΠΑ.

Αυτός είναι ο λόγος που εδώ και καιρό όλοι μιλούσαν για τον φόβο εξάπλωσης του πολέμου, την αστάθεια και την αναταραχή που προέρχεται από όλα όσα έχουν συμβεί. Τώρα το σενάριο αυτό εξελίσσεται μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, αφήνοντας μικρό περιθώριο για διπλωματία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν