Έρχεται νέα ηλιακή καταιγίδα – Τι φαινόμενα θα προκαλέσει

Τα δεδομένα δείχνουν ότι θα κινηθεί προς τον πλανήτη μας μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Έρχεται νέα ηλιακή καταιγίδα - Τι φαινόμενα θα προκαλέσει

Την πιθανότητα η Γη να «χτυπηθεί» από μια ακόμη ηλιακή καταιγίδα αυτή την εβδομάδα επισημαίνουν οι επιστήμονες, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει διακοπές ρεύματος και… αναταράξεις στα ραδιοκύματα.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο ήλιος απελευθέρωσε τα πιο ισχυρά, εδώ και 20 χρόνια, ρεύματα πλάσματος, γνωστά ως στεφανιαίες εκτοξεύσεις μάζας (CMEs), προκαλώντας διακοπές και προβλήματα στις ραδιοσυχνότητες, στις επικοινωνίες και στους δορυφόρους παγκοσμίως.

Μάλιστα καταγράφηκαν εντυπωσιακές εικόνες από την ηλιακή καταιγίδα, σε πολλές περιοχές του πλανήτη, με το βόρειο σέλας να «κατεβαίνει» πιο νότια στην Ευρώπη, ακόμη και στη Λατινική Αμερική.

Το ασυνήθιστο γεγονός νωρίτερα αυτόν τον μήνα «μπλόκαρε» τα GPS, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τον αγροτικό εξοπλισμό και τους δορυφόρους σε τροχιά.

Η νέα ηλιακή καταιγίδα, με την ένδειξη AR3664, δημιούργησε 17 εκλάμψεις, με μία να είναι ιδιαίτερα ισχυρή, σύμφωνα με τους παρατηρητές.

«Δεν έχω δει τέτοια έκρηξη στα 40 χρόνια που παρατηρώ τον ήλιο», είπε ο ερασιτέχνης αστρονόμος Μίκαελ Καρρέρ από την Αυστρία στο SpaceWeather.

«Τόσο γρήγορα και τόσο μακριά στο διάστημα! Ήταν γιγάντιο», πρόσθεσε.

Η AR3664 δεν είναι προς το παρόν στραμμένη απευθείας στη Γη, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι θα κινηθεί προς τα δω μέχρι το τέλος της εβδομάδας και θα μπορούσε να εξαπολύσει ηλιακές καταιγίδες προς τον έξω πλανήτη.

Ίσως σας ενδιαφέρουν