Έρχεται πόλεμος και στην Ευρώπη;

Το ένα τρίτο των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου αύξησαν τις στρατιωτικές τους δαπάνες

στρατιωτες στη γερμανια, γερμανια στρατιωτες, γερμανία στρατιώτες, στρατιώτες γερμανία

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Η απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία έφερε τον πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης. Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, για την εξαφάνιση της Χαμάς, έζωσε στις φλόγες εκ νέου τη Μέση Ανατολή.

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή στον κόσμο βρίσκονται σε εξέλιξη 56 συνολικά συγκρούσεις, ο μεγαλύτερος αριθμός από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για πόλεμο, και το ίδιο κάνουν και η Βρετανία αλλά και το ένα τρίτο των χωρών της Ευρώπης, που μέσα στο 2023 αύξησαν σημαντικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες, σύμφωνα με την τελευταία 18η έκδοση του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης (GPI), που συντάχθηκε από το Ινστιτούτο Οικονομίας και Ειρήνης (ΙΕΡ).

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη Γερμανία η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο επικαιροποίησε τα σχέδια της χώρας σε περίπτωση που ξεσπάσει νέος πόλεμος στην Ευρώπη, με τα βλέμματα των στελεχών της να στρέφονται στη Ρωσία, την οποία θεωρούν ασταθή παράγοντα λόγω του Βλαντιμίρ Πούτιν και της ασυμφωνίας μεταξύ των λόγων του και των πράξεών του.

Το 67σέλιδο έγγραφο, που φέρει την ονομασία Οδηγία-Πλαίσιο για τη Συνολική Άμυνα, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, προβλέπει τον πλήρη μετασχηματισμό της καθημερινής ζωής των Γερμανών πολιτών σε περίπτωση πολέμου.

Για του λόγου το αληθές, σε συνθήκες πολέμου η υποχρεωτική στράτευση θα επανέλθει και οι ειδικευμένοι εργάτες ηλικίας άνω των 18 ετών θα υποχρεωθούν να εργαστούν σε διάφορες νευραλγικής σημασίας θέσεις, όπως είναι τα αρτοποιεία και τα ταχυδρομεία, ενώ οι γιατροί, οι ψυχολόγοι και οι νοσηλευτές θα επανατοποθετηθούν σε ρόλους στρατιωτικών και δημοσίων υπηρεσιών.

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει επίσης, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του CNN, δελτία τροφίμων, ενώ στην περίπτωση που τα αποθέματά τους μειωθούν σημαντικά, η κυβέρνηση θα αναλάβει την αποθήκευσή τους, ώστε να μπορεί να παρέχει στους πολίτες «ένα ζεστό γεύμα την ημέρα», για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.

Τα ομοσπονδιακά αποθέματα θα περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως το ρύζι, τα όσπρια και το συμπυκνωμένο γάλα, ενώ η βενζίνη και το πετρέλαιο θα διατίθενται με δελτία και κουπόνια.

Στο πλαίσιο των μέτρων πολιτικής προστασίας, προβλέπεται η μετατροπή υπόγειων σταθμών σε αυτοσχέδια καταφύγια και η προετοιμασία των νοσοκομείων για την αθρόα εισροή ασθενών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πρωτόκολλα άμυνας θέτουν σε ετοιμότητα στρατό και πολίτες σε Γερμανία και Αγγλία 

Αν τα παραπάνω μοιάζουν υπερβολικά, να σημειωθεί ότι απαντούν απόλυτα στους αυξανόμενους φόβους των Γερμανών για πόλεμο στο εδάφη τους, όπως αποδεικνύει δημοσκόπηση του περασμένου Απριλίου για λογαριασμό του ARD DeutschlandTrend, στην οποία το 67% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί ισχυρή ή πολύ ισχυρή την απειλή για την ασφάλεια και ειρήνη στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 28% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2019. Μάλιστα, αυτοί που φοβούνται είναι οι νέοι της χώρας, αφού σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων που φοβάται το ξέσπασμα ενός νέου πολέμου στα ευρωπαϊκά εδάφη, ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 14 έως 29 ετών.

Σε παράλληλο τέμπο με τη Γερμανία και η Βρετανία, η οποία πρέπει να είναι έτοιμη να σχηματίσει έναν «στρατό πολιτών» δεκάδων χιλιάδων σε περίπτωση πολέμου με χώρες όπως η Ρωσία, σύμφωνα με τον αρχηγό του στρατού της, στρατηγό σερ Πάτρικ Σάντερς.

Μιλώντας σε μία διάσκεψη για τον πόλεμο τεθωρακισμένων στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, ο στρατηγός Σάντερς τόνισε ότι μέσα σε τρία χρόνια η Βρετανία θα πρέπει να είναι σε θέση να αυξήσει τον στρατό της σε 120.000, συμπεριλαμβανομένων τακτικών στρατιωτών, εφέδρων και μίας ομάδας «στρατηγικής εφεδρείας», που πιστεύεται ότι αφορά τους απόστρατους στρατιώτες που έχουν ανακληθεί.

Σύμφωνα με τους «Times του Λονδίνου», οι στρατιωτικοί ηγέτες της Βρετανίας συζητούν, εδώ και καιρό, σχέδια για τη δημιουργία μίας δύναμης έως και 500.000 ατόμων, εξαιτίας του ρωσικού πολέμου στα ουκρανικά εδάφη, που τους έπεισε για την άμεση ανάγκη μίας δευτερεύουσας μαχητικής δύναμης, σε περίπτωση που οι εκπαιδευμένοι στρατιωτικοί ηττηθούν. 

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν