«Έξοδο κινδύνου» από τον πόλεμο με το Ιράν αναζητά ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων – «Η αεροπορική ισχύς έχει όρια»
Οι ανησυχίες του Νταν Κέιν για τις συνέπειες μιας νέας κλιμάκωσης – Γιατί θεωρεί ανεπαρκή τα πλήγματα μόνο από αέρος
Οι ΗΠΑ πρέπει να βρουν «έξοδο κινδύνου» από τον πόλεμο με το Ιράν, αφού οι στρατιωτικές λύσεις για κλιμάκωση της σύγκρουσης μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ, η δε αεροπορική ισχύς -από μόνη της- είναι απίθανο να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτή είναι η κεντρική θέση του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγού Νταν Κέιν, την οποία έχει καταστήσει σαφή σε κορυφαίους συμβούλους του Τραμπ.
Τη νέα πραγματικότητα μεταφέρουν στο CΝΝ τρεις πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, περιγράφοντας ευθέως: «Ο Κέιν ψάχνει για μια έξοδο».
Και o αρχιστράτηγος δεν είναι ο μόνος που πιστεύει ότι ο πόλεμος έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο.
Ο Νταν Κέιν έχει συζητήσει τις ανησυχίες του με άλλους κορυφαίους αξιωματούχους του υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής της CIA Τζον Ράτκλιφ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, σύμφωνα με δύο από τις πηγές.

Όρια και παγίδες
Ο Αμερικανός στρατηγός έχει πρόσφατα πραγματοποιήσει κατ’ ιδίαν συζητήσεις με ορισμένους από αυτούς τους συμβούλους του Τραμπ, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τον συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών και να διασφαλίσει ότι άπαντες βρίσκονται στην ίδια γραμμή ενόψει των συναντήσεων με τον πρόεδρο.
Στόχος είναι να καταστούν σαφή τα όρια και οι παγίδες των διαθέσιμων στρατιωτικών επιλογών.
«Νομίζω ότι αυτός είναι απλώς ο τρόπος του να προστατεύσει τον στρατό», δήλωσε μία από τις πηγές, αναφερόμενη στις συζητήσεις του Κέιν με κορυφαίους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας στην κυβέρνηση Τραμπ για τον πόλεμο στο Ιράν.
Ο Τραμπ έχει εμφανιστεί επανειλημμένα αντίθετος στην ιδέα της ανάπτυξης χερσαίων στρατευμάτων στο Ιράν.
Πιστεύει ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί αρκούν για να αναγκάσουν το Ιράν να συναινέσει σε μια συμφωνία με τους όρους που θέτει ο ίδιος.
Η υπεροχή στον αέρα δεν αρκεί
Όμως τόσο ο στρατηγός Κέιν, όσο και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ θεωρούν -στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους – απίθανο αυτό το αποτέλεσμα.
Και σύμφωνα με πολλές πηγές που γνωρίζουν πρόσφατες συζητήσεις, έχουν επιδιώξει να αναπτύξουν άλλες στρατιωτικές επιλογές που να παραμένουν εντός των ορίων που έχει θέσει ο πρόεδρος (μη ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων).
Έχει βεβαίως σημασία ότι σχεδόν έξι μήνες μετά την έναρξη μιας σύγκρουσης -που ξεκίνησε με ισχυρισμούς ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν έχουν εξουδετερωθεί- ο ανώτατος Αμερικανός στρατηγός υποστηρίζει κατ’ ιδίαν πως δεν υπάρχει εύκολη στρατιωτική λύση για τον τερματισμό ενός πολέμου στον οποίο ο ίδιος ο πρόεδρος επέλεξε να εμπλακεί.
Ο πόλεμος έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου πολλοί από τους κορυφαίους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, έχοντας ως στήριγμα το στρατιωτικό δόγμα, τις εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και την κοινή λογική, πιστεύουν αυτό που ο ίδιος ο Κέιν δήλωσε σε δημόσια ακρόαση ενώπιον βουλευτών στα τέλη του περασμένου μήνα: «η αεροπορική ισχύς έχει τα όριά της».
Για αυτούς τους λόγους, ο Κέιν και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ αντιμετώπισαν με επιφυλακτικότητα το τελευταίο σχέδιο, στα τέλη Ιουλίου, για την πραγματοποίηση νέων, πιο επιθετικών πληγμάτων , λόγω ανησυχιών για τις πιθανές συνέπειες που θα μπορούσε να προκαλέσει η κλιμάκωση της σύγκρουσης, ακόμη και όταν ο πρόεδρος φαινόταν αρχικά έτοιμος να εγκρίνει μια «μαζική» επιχείρηση, σύμφωνα με μία από τις πηγές, η οποία αρνήθηκε να αποκαλύψει επιχειρησιακές λεπτομέρειες.
«Με προσοχή»
Ωστόσο, ενώ ο Κέιν εκφράζει ανησυχίες, φροντίζει επίσης να διατηρεί ομαλή τη σχέση του με τον Τραμπ και είναι προσεκτικός στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει στον πρόεδρο τα πιθανά μειονεκτήματα των στρατιωτικών επιλογών, λένε οι πηγές στο CNN.
O Κέιν έχει εργαστεί σκληρά για να κρατήσει εστιασμένη στις θέσεις του την προσοχή του Τραμπ. Κάποια στιγμή μάλιστα προσπάθησε να εξασφαλίσει ένα γραφείο στον Λευκό Οίκο, ώστε να μπορεί να ενημερώνει συχνότερα τον πρόεδρο και να διαθέτει έναν χώρο υψηλής ασφάλειας για να εργάζεται όταν βρίσκεται εκεί, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Κέιν «έκανε τη δουλειά του» όταν πρόσφατα ανέδειξε τα πιθανά μειονεκτήματα μιας κλιμάκωσης της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για τα ήδη εξαντλημένα αποθέματα πυρομαχικών των ΗΠΑ.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης, ο Κέιν κατέστησε επίσης σαφές στον πρόεδρο ότι, εάν εκείνος ήθελε να προχωρήσει στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, «θα μπορούσαμε να τους διαλύσουμε», σύμφωνα με μία από τις πηγές.
Κατ’ ιδίαν πάντως, ο Κέιν έχει υπάρξει πιο άμεσος όσον αφορά την αναγνώριση των περιορισμών της αεροπορικής ισχύος και έχει επαναλάβει την άποψή του ότι, στην παρούσα φάση του πολέμου, οι βομβαρδισμοί από μόνοι τους είναι απίθανο να επιτύχουν τους στόχους που έχει θέσει ο Τραμπ.
Δύσκολη ισορροπία
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Κέιν δεν ήταν αρκετά διεκδικητικός απέναντι στον Τραμπ. «Σίγουρα συγκρατείται», δήλωσε στις αρχές του έτους στο CNN πηγή που γνωρίζει τις επαφές του Κέιν με τον Τραμπ, συγκρίνοντας τις συζητήσεις του στον Λευκό Οίκο με τις ιδιωτικές συνομιλίες του με στρατιωτικούς ηγέτες σχετικά με το ενδεχόμενο έναρξης του πολέμου.
Ο Κέιν φαίνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει γίνει πιο εκδηλωτικός για τις πιθανές επιπτώσεις δεύτερου και τρίτου βαθμού μιας ενδεχόμενης αμερικανικής κλιμάκωσης. Φροντίζει όμως να επαναλαμβάνει σε αυτές τις συναντήσεις ότι ο αμερικανικός στρατός μπορεί να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στο Ιράν, εάν ο Τραμπ τελικά αποφασίσει να προχωρήσει
Πρόκειται για μέρος της δύσκολης ισορροπίας που προσπαθεί να διατηρήσει ο Κέιν: να διατηρήσει την εμπιστοσύνη του Τραμπ έναντι του ανώτατου στρατιωτικού αξιωματούχου της χώρας και προς τον στρατό ευρύτερα, σε μια συγκυρία που ο Τραμπ έχει πολιτικοποιήσει και τα δύο.
Προσθέστε το vradini.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στη Google και δείτε περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις σας. Κάντε κλικ εδώ.