Γαλλία – Ευρωεκλογές 2024: Από την ήττα του Μακρόν στις πρόωρες εκλογές – Το πολιτικό σκηνικό μετά το «double score» της Λεπέν

Το πρώτο μήνυμα του Μακρόν μετά την προκήρυξη εκλογών

Γαλλία

Μετά την ήττα του στις ευρωεκλογές στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν υποχρεώθηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, παίζοντας το τελευταίο χαρτί σε μια επιχείρηση πολιτικής ανάκαμψης.

Είναι μια κίνηση στην οποία προσέφυγαν και στο παρελθόν Γάλλοι Πρόεδροι, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την κυβερνητική πλειοψηφία, άλλες φορές με επιτυχία, όπως ο Μιτεράν το 1988 και άλλες φορές αποτυχημένα, όπως ο Σιράκ το 1997, που υποχρεώθηκε σε «συγκατοίκηση» με τους Σοσιαλιστές, με πρωθυπουργό τον Ζοσπέν.

Αυτή τη φορά όμως, η κίνηση του Μακρόν ήταν περίπου μονόδρομος, καθώς το πλήγμα στο πολιτικό του κεφάλαιο είναι βαρύτατο, η συνέχιση της διακυβέρνησης με ένα κόμμα μεγάλης πια μειοψηφίας είναι αδύνατη, επομένως μοναδική διέξοδος οι εθνικές κάλπες καθώς απομένουν ακόμη 3 χρόνια προεδρικής θητείας.

Ωστόσο το ρίσκο δεν είναι καθόλου μικρό, καθώς μια πιθανή «συγκατοίκηση» με την Λεπέν μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες.

Ξεκινώντας την πορεία προς τις εκλογές της 30ης Ιουνίου ο κ. Μακρόν το πρωί της Δευτέρας έστειλε μήνυμα μέσω ανάρτησης στο Χ ότι «η μόνη μου φιλοδοξία είναι να είμαι χρήσιμος στη χώρα μας, την οποία αγαπώ τόσο πολύ».

«Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.Έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητα του γαλλικού λαού να κάνει τη σωστή επιλογή για τον εαυτό του και για τις μελλοντικές γενιές. Η μόνη μου φιλοδοξία είναι να είμαι χρήσιμος στη χώρα μας, την οποία αγαπώ τόσο πολύ» έγραψε στην ανάρτησή του ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Double score

Οι πολιτικοί και εκλογικοί αναλυτές που πριν από τις χθεσινές Ευρωεκλογές προέβλεπαν την σαφή άνοδο της ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά, αλλά και το ότι τον σημαντικότερο τόνο στο πολιτικό κλίμα της επόμενης μέρας στην Ευρώπη των 27 θα τον δώσει το αποτέλεσμα στη Γαλλία, δικαιώθηκαν πανηγυρικά. Η πολιτική ανατροπή που σημειώθηκε χθες στις κάλπες, με την συντριπτική επικράτηση του κόμματος της Μαρίν Λεπέν επί εκείνου του Εμανουέλ Μακρόν, -double score με 31,5% έναντι 14,6%-, παράγει ήδη καταλυτικά αποτελέσματα εντός και εκτός της χώρας.

Ήδη ο Γάλλος Πρόεδρος έχει υποστεί βαρύτατο προσωπικό πλήγμα και χρειάζεται επειγόντως κινήσεις ανάκαμψης, καθώς ναι μεν δεν τίθεται θέμα για τη θητεία του, που λήγει το 2027, αλλά η πολιτική νομιμοποίησή του έχει τραυματιστεί.

Οι ισορροπίες στον γαλλογερμανικό άξονα, που ανέκαθεν αποτελεί την κινητήρια δύναμη στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, είναι κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς και ο καγκελάριος Σολτς, αλλά και τα 3 κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, γνώρισαν επίσης χθες την ηχηρή αποδοκιμασία των Γερμανών ψηφοφόρων. Ακόμη, η μεγάλη άνοδος της απήχησης της Λεπέν, φαίνεται πως τις δίνει από τώρα όχι μόνο προβάδισμα νίκης στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά και ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027. Τούτο δίνει σαφή ενθαρρυντικά μηνύματα και στα άλλα εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα στις χώρες της ΕΕ. Η Γαλλία, όπως πολλοί θυμίζουν από χθες, ήταν ιστορικά η μήτρα των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων στην Ευρώπη, κατά κανόνα με θετικό πρόσημο, όμως τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ίσως σας ενδιαφέρουν