Γεωργία: Δεύτερη νύχτα συγκρούσεων μεταξύ φιλοευρωπαίων διαδηλωτών και αστυνομίας

Το προηγούμενο βράδυ, η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού, σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους της Τιφλίδας

Γεωργία

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Γεωργία, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο και συγκρούστηκαν με την αστυνομία για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα την Παρασκευή.

Το προηγούμενο βράδυ, η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού, σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους της Τιφλίδας, της πρωτεύουσας της Γεωργίας, αφού ο πρωθυπουργός Ηρακλί Κομπαχίτζε του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» ανακοίνωσε την αναστολή. Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι συνέλαβε 43 άτομα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με το Associated Press, το βράδυ της Παρασκευής, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν και πάλι το κοινοβούλιο, ενώ ορισμένοι προσπάθησαν να σπάσουν τις μεταλλικές πύλες του κτηρίου. Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να τους απομακρύνει από το κτήριο και αργότερα κινήθηκε για να τους αναγκάσει να απομακρυνθούν περισσότερο κατά μήκος της λεωφόρου Ρουσταβέλι, της κεντρικής λεωφόρου της πόλης.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές χρησιμοποίησαν κάδους απορριμμάτων και παγκάκια για να προσπαθήσουν να χτίσουν οδοφράγματα.

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών ξέσπασαν επίσης αργά την Παρασκευή στο λιμάνι του Μπατούμι στη Μαύρη Θάλασσα.

Η νίκη του «Γεωργιανού Ονείρου» στις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, οι οποίες θεωρήθηκαν ευρέως ως δημοψήφισμα για τις φιλοδοξίες της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις και οδήγησε σε μποϊκοτάζ του κοινοβουλίου από την αντιπολίτευση.

Γεωργία: Η πρόεδρος είναι στο πλευρό των διαδηλωτών

Η πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι τάχθηκε στο πλευρό των διαδηλωτών την Πέμπτη, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κήρυξε «πόλεμο» στον ίδιο της το λαό. Στο διάγγελμα της Παρασκευής προς το έθνος, η Ζουραμπισβίλι κάλεσε την αστυνομία να μην χρησιμοποιήσει βία κατά των διαδηλωτών.

Η πρόεδρος της Γεωργίας, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό τελετουργικό ρόλο, δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα νόθευσε τις εκλογές με τη βοήθεια της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ ήρθε λίγες ώρες αφότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που καταδίκασε την ψηφοφορία του περασμένου μήνα ως ούτε ελεύθερη ούτε δίκαιη, αποτελώντας άλλη μια εκδήλωση της συνεχιζόμενης δημοκρατικής οπισθοδρόμησης «για την οποία το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο είναι πλήρως υπεύθυνο».

Οι Ευρωπαίοι παρατηρητές των εκλογών δήλωσαν ότι η ψηφοφορία του Οκτωβρίου διεξήχθη σε μια διχαστική ατμόσφαιρα που χαρακτηρίστηκε από περιστατικά δωροδοκίας, διπλής ψηφοφορίας και σωματικής βίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το κυβερνών κόμμα

Η ΕΕ παραχώρησε στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Δεκέμβριο του 2023 υπό τον όρο ότι θα ανταποκριθεί στις συστάσεις της Ένωσης, αλλά ανέστειλε την ένταξή της και μείωσε την οικονομική της στήριξη νωρίτερα φέτος μετά την ψήφιση ενός νόμου περί «ξένης επιρροής» που θεωρείται ευρέως πλήγμα για τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν την επανάληψη της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας εντός ενός έτους υπό πλήρη διεθνή εποπτεία και από ανεξάρτητη εκλογική διοίκηση. Κάλεσαν επίσης την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις και να περιορίσει τις επίσημες επαφές με τη γεωργιανή κυβέρνηση.

Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός ανταπέδωσε, καταγγέλλοντας αυτό που χαρακτήρισε ως «καταιγισμό προσβολών» από τους πολιτικούς της ΕΕ και δηλώνοντας ότι «οι κακοθελητές της χώρας μας έχουν μετατρέψει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε αμβλύ όπλο εκβιασμού κατά της Γεωργίας, γεγονός που αποτελεί μεγάλη ντροπή για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Θα συνεχίσουμε την πορεία μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση- ωστόσο, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας κρατήσει σε μια συνεχή κατάσταση εκβιασμού και χειραγώγησης, η οποία είναι εντελώς ασεβής προς τη χώρα και την κοινωνία μας», δήλωσε ο Κομπαχίτζε. «Πρέπει να δείξουμε ξεκάθαρα σε ορισμένους Ευρωπαίους πολιτικούς και γραφειοκράτες, οι οποίοι στερούνται εντελώς τις ευρωπαϊκές αξίες, ότι πρέπει να μιλούν στη Γεωργία με αξιοπρέπεια και όχι με εκβιασμούς και προσβολές».

Ο Κομπαχίτζε δήλωσε επίσης ότι η Γεωργία θα απορρίψει οποιαδήποτε δημοσιονομική επιχορήγηση από την ΕΕ μέχρι το τέλος του 2028.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν