Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα: Η φεμινίστρια που αμφισβητεί τις Πρέσπες

Ποια είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας που προκάλεσε σάλο με το… καλημέρα

Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα:

Θέμα συμφωνίας των Πρεσπών με το… καλημέρα επιχείρησε να δημιουργήσει η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία στην ορκωμοσία της αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία»!

Η 71χρονη νομικός και πανεπιστημιακός, πρόεδρος του εθνικιστικού VMRO, καθηγήτρια Νομικής και φεμινίστρια, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία συγκεντρώνοντας σχεδόν το 65% των ψήφων και ορκίστηκε την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.

«Υπάρχει μεγαλύτερη αλλαγή από την εκλογή μιας γυναίκας στην προεδρία;» δήλωσε η ίδια. «Θα σταθώ στο πλευρό των γυναικών για να κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, ένα βήμα προς τη μεταρρύθμιση».

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα επιμένει να αποκαλεί τη χώρα της «Μακεδονία», άνευ γεωγραφικού προσδιορισμού, παρά το ότι στο κείμενο του όρκου της αναφερόταν η χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία», όπως προβλέπει η Συνθήκη των Πρεσπών.

Σφοδρές αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, καθώς η πρέσβης της Ελλάδας στη χώρα, Σοφία Φιλιππίδου αποχώρησε από την ορκωμοσία, το ελληνικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε παράβαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «προκλητική, παράνομη και ανεπίτρεπτη στάση», ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας της ακυρώνει την ορκωμοσία της μετά την κίνησή της, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας της την «άδειασε», ενώ έντονη ήταν η αντίδραση και της Κομισιόν.

Ταυτόχρονα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία, καλώντας την να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε «πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη τελετή ορκωμοσίας».

Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα: «Ναι μεν αλλά»…

Μετά την κριτική που της ασκήθηκε, εντός και εκτός της χώρας, η ίδια επανήλθε στο ζήτημα και ενημέρωσε ότι θα χρησιμοποιεί και τους δύο όρους, ανάλογα με τις περιστάσεις!

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα επέμεινε μέσω του γραφείου Τύπου της ότι έχει «το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία» λέγοντας παράλληλα πως «θα τηρήσει τη χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας»…

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα «στις δημόσιες εμφανίσεις της έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη προσωπικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

«Η Πρόεδρος θα τηρήσει την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα: Από τη Νομική στη Βουλή

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1953 στην Οχρίδα της Γιουγκοσλαβίας, που τώρα είναι μέρος της Βόρειας Μακεδονίας.

Τέλειωσε τη Νομική το 1978 όπου πήρε και το μεταπτυχιακό της.

Υποστήριξε τη διατριβή της, με τίτλο «Τοπική Αυτοδιοίκηση – Ανάμεσα σε Κανόνες και Πραγματικότητα», στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα και απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα.

Το 1989 έγινε επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικών Συστημάτων στη Νομική Σχολή των Σκοπίων και αναπληρώτρια καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου και πολιτικών συστημάτων το 1994.

Έγινε τακτική καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου, πολιτικών συστημάτων και αυτοδιοίκησης από το 2004 και μετά.

Έχει πάνω από 200 δημοσιεύσεις στο συνταγματικό δίκαιο και το πολιτικό σύστημα.

Επίσης ήταν εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ και αντιπρόεδρος της Ομάδας Ανεξάρτητης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Από το 2017–2018, ως δημόσιο πρόσωπο, αντιτάχθηκε στην ψήφιση του νόμου επέκτασης της αλβανικής γλώσσας.

Το 2019 αποφάσισε να κατέβει πρώτη φορά στις εκλογές για την προεδρία ως εκπρόσωπος του εθνικιστικού κόμματος VMRO – DPMNE και έχασε από τον Στέβο Πενταρόφσκι.

Μετά την υποψηφιότητά της, υποσχέθηκε ότι εάν κέρδιζε, θα ξεκινούσε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να επαναφέρει το παλιό όνομα στη χώρα, εννοώντας το «Μακεδονία».

Στις εκλογές στις 8 Μαΐου 2024 διεκδίκησε και πάλι την προεδρία και αυτή τη φορά κέρδισε, εκλέχτηκε πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας και έγινε η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα καθήκοντα αρχηγού κράτους στη χώρα.

Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν