Guardian: Κατασκοπευτικός πόλεμος Νετανιάχου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ο ρόλος της Μοσάντ και των άλλων υπηρεσιών του Ισραήλ στην υπόθεση

Τα αιτήματα του εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, αλλά κατά της ηγεσίας της Χαμάς, με αφορμή τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας προετοιμάζονταν εδώ και καιρό όπως αναφέρει ο Guardian.

Η προετοιμασία ήταν μακρά από την πλευρά του ΔΠΔ για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία σε βάρος του Ισραήλ, αποκαλύπτεται όμως τώρα ότι εξίσου μακρά ήταν και ο υπόγειος πόλεμος του Ισραήλ κατά του Δικαστηρίου.

Η έρευνα του Guardian, σε συνεργασία με τα ισραηλινά περιοδικά +972 και Local Call, δείχνει ότι τουλάχιστον εδώ και εννέα χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ παρακολουθούν στενά τις επικοινωνίες συγκεκριμένων παραγόντων του ΔΠΔ, αλλά και Παλαιστινίων ακτιβιστών, και εμφανίζονται να έχουν πληροφόρηση για τις επόμενες κινήσεις τους. Παράλληλα, ασκούν πιέσεις έναντι αυτών των μελών με κάθε τρόπο, ενώ δεν αποκλείουν και την απευθείας επαφή και τις παρασκηνιακές συνομιλίες με το ΔΠΔ, συνομιλίες στις οποίες επίσης ασκούν πιέσεις.

Υπό την εποπτεία στενών συνεργατών του Νετανιάχου, η υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ Μοσάντ, η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού Αμάν, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ και η στρατιωτική Μονάδα 8200, που είναι υπεύθυνη για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες του στρατού, άρχισαν να συγκεντρώνουν κάθε διαθέσμο υλικό. Ο Νετανιάχου, το υπουργείο Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και η αντιπροσωπεία του Ισραήλ στο ΔΠΔ ήταν από τους βασικούς καταναλωτές.

Μάλιστα, μια σημαντική μυστική επιχείρηση επιβλέφθηκε προσωπικά από τον Γιόσι Κοέν, στενό σύμμαχο του Νετανιάχου και πρώην διευθυντή της Μοσάντ. Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, ο Κοέν επιστράτευσε τη βοήθεια του Ζοζέφ Καμπιλά, τότε προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, σε προσπάθειες να επηρεάσει την εισαγγελέα του ΔΠΔ, Φάτου Μπενσούντα.

Ο ρόλος της Μοσάντ

Η εκστρατεία της ισραηλινής πλευράς ξεκίνησε στις αρχές του 2015, όταν η Παλαιστινιακή Αρχή έγινε δεκτή ως κράτος-μέλος από τον ΟΗΕ. Αμέσως μετά η Αρχή ζήτησε να ενταχθεί στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ. Αυτό σήμαινε ότι το ΔΠΔ θα μπορούσε να εξετάσει καταγγελίες για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο έδαφος της χώρας-μέλους.

Στο κατεστημένο του Ισραήλ το ενδεχόμενο δίωξης κατά αξιωματούχων του θεωρήθηκε σχεδόν πολεμική ενέργεια κατά της χώρας – και με αυτούς τους όρους την περιέγραφαν. Πίστευαν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή περνούσε την κόκκινη γραμμή: «είναι ωραίο που τους αναγνώρισε ο ΟΗΕ, αλλά το ΔΠΔ είναι μηχανισμός με δόντια», έλεγαν.

Στόχος ήταν η παρεμπόδιση των ενεργειών του ΔΠΔ, στο οποίο δεν είχαν πρόσβαση στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής και διεξήγαγε έρευνες… μέσω τηλεφώνου. Μέρος των ενεργειών των μυστικών υπηρεσιών ήταν οι υποκλοπές συνομιλιών και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της πρώην εισαγγελέως του ΔΠΔ Μπενσουντά με τους συνεργάτες της στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Καταρχάς έδειξαν με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο στην εισαγγελέα Μπενσούντα ότι γνωρίζουν που μένει, στέλνοντας της με δύο μυστηριώδεις άνδρες στην πόρτα του σπιτιού της ένα φάκελο με χρήματα και έναν τηλεφωνικό αριθμό στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Guardian, το ενδιαφέρον του Νετανιάχου ήταν προσωπικό και συνεχές – αλλά το ίδιο και της Μοσάντ και των άλλων υπηρεσιών που μετείχαν στην εκστρατεία. Ο στρατός μάλιστα ήθελε και αυτός να συμμετέχει για να προστατεύσει τους ανώτατους αξιωματούχους του από το ενδεχόμενο διώξεων, έστω και αν στελέχη του είχαν ενδοιασμούς γιατί αυτού του τύπου οι ενέργειες είναι εκτός της δικαιοδοσίας του στρατού.

Εν τω μεταξύ γίνονταν συνομιλίες του Ισραήλ με παράγοντες του ΔΠΔ. Αυτές οι συναντήσεις ήταν όμως μυστικές και ευαίσθητες από τη φύση τους ακριβώς γιατί το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ. Η ισραηλινή αντιπροσωπεία αγωνιζόταν να δείξει ότι το κράτος διεξάγει σοβαρές έρευνες για τις καταγγελίες ή ασκεί διώξεις, οπότε δεν υπάρχει λόγος να παρέμβει το ΔΠΔ. Οι συζητήσεις τερματίστηκαν το 2019 όταν η Μπενσουντά έκρινε ότι υπάρχει έδαφος για την άσκηση διώξεων σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους εξαιτίας της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στα κατεχόμενα εδάφη.

Τα εντάλματα

Το Ισραήλ ερμήνευσε την απόφαση -έστω και αν οδήγησε εξαρχής σε εντάλματα- ως πλήγμα εναντίον του και απλά ενίσχυσε τις ενέργειες παρακολούθησης με τον αρχηγό της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, να έχει σημαίνοντα ρόλο.

Πηγές που μίλησαν στον Guardian έλεγαν ότι ο βετεράνος κατάσκοπος Κοέν σχεδόν προσπάθησε να στρατολογήσει την Μπενσουντά ή πάντως να την αποτρέψει από το να ασκήσει διώξεις. Η εισαγγελέας, που ενημέρωσε πρόσωπα μέσα στο ΔΠΔ για τη συμπεριφορά του Κοέν, ένιωθε ότι σχεδόν την απειλούσε. Ταυτόχρονα η Μοσάντ επιχείρησε να τη σπιλώσει μέσω στοιχείων που βρήκε για τον σύζυγό της – αν και είναι άγνωστο αν ήταν πραγματικά. Αληθινά ή ψεύτικα, το Ισραήλ φρόντισε να ενημερώσει και δυτικές κυβερνήσεις.

Το ΔΠΔ, όπως δήλωσε στον Guardian, ήταν σε γνώση των ενεργειών του Ισραήλ και λάμβανε μέτρα για τον περιορισμό τους. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, όταν ανακοίνωσε ότι θα εκδοθούν εντάλματα κατά του Ισραηλινού ηγέτη και του ηγέτη της Χαμάς: «Επιμένω ότι όλες οι προσπάθειες για παρεμπόδιση, εκφοβισμό ή απρεπή επιρροή κατά των αξιωματούχων αυτού του Δικαστηρίου πρέπει να τερματιστεί αμέσως».

Ο Χαν υπενθύμισε ότι αυτού του είδους οι παρεμποδίσεις είναι από μόνες τους ποινικό αδίκημα. Τα βασικά δεδομένα που έχει συγκεντρώσει το ΔΠΔ είναι ασφαλή, τονίζεται από τη Χάγη.

ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ανακοίνωσε ότι ζητούσε εντάλματα σύλληψης κατά των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς, απηύθυνε μια αινιγματική προειδοποίηση: «Επιμένω ότι όλες οι απόπειρες παρεμπόδισης, εκφοβισμού ή αθέμιτης επιρροής των αξιωματούχων αυτού του δικαστηρίου πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

Ο Καρίμ Χαν δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις απόπειρες παρέμβασης στο έργο του ΔΠΔ, αλλά σημείωσε μια ρήτρα στην ιδρυτική συνθήκη του δικαστηρίου που καθιστά οποιαδήποτε τέτοια παρέμβαση ποινικό αδίκημα.

Εάν η συμπεριφορά αυτή συνεχιστεί, πρόσθεσε, «το γραφείο μου δεν θα διστάσει να δράσει». Ο εισαγγελέας δεν είπε ποιος επιχείρησε να παρέμβει στην απονομή της δικαιοσύνης ή πώς ακριβώς το έκανε.

Όσο για το γραφείο του Νετανιάχου, αποδίδει το δημοσίευμα σε σειρά «ψευδών και αστήρικτων καταγγελιών», ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ισχυρίζονται ότι «δεν παρακολουθούν το ΔΠΔ».

Ίσως σας ενδιαφέρουν