Η Ακροδεξιά ηττήθηκε, αλλά η επόμενη μέρα στη Γαλλία είναι άγνωστη

Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών προσφέρει τεράστια ανακούφιση και εγείρει μεγάλο προβληματισμό

γαλλικες εκλογες, γαλλικές εκλογές, εκλογές στη γαλλία, εκλογες στη γαλλια

Εκλογές στη Γαλλία: Πολύ σκληρός για να… πεθάνει αποδείχτηκε ο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Με την επιστράτευση του Ρεπουμπλικανικού Μετώπου (Front Republicain), τη συμμαχία της ύστατης ώρας ανάμεσα σε όλα τα κόμματα που υπερασπίζονται τις δημοκρατικές αξίες, ο Γάλλος πρόεδρος κατάφερε να κρατήσει την ακροδεξιά μακριά από την πρώτη γραμμή της εξουσίας ρίχνοντας την από την πρώτη στην τρίτη θέση και ανεβάζοντας -με το ζόρι είναι η αλήθεια- το κέντρο στη δεύτερη θέση.

Το αναπάντεχο αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών που η γαλλική εφημερίδα Liberation συνόψισε στον πρωτοσέλιδο τίτλο της «C’est Ouf» γιορτάζοντας τη μεγάλη νίκη της Αριστεράς προσφέρει τεράστια ανακούφιση και εγείρει μεγάλο προβληματισμό.

Πρώτα από όλα το γεγονός ότι οι Γάλλοι ενώθηκαν τελευταία στιγμή εναντίον της ακροδεξιάς δεν σημαίνει ότι έπαψε να αποτελεί μεγάλη πολιτική δύναμη στη χώρα, γι’ αυτό άλλωστε και η Μαρίν Λεπέν δήλωσε μετά την εκλογική ήττα ότι «η νίκη μας απλά καθυστέρησε».

Δεύτερον επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, πως ένας κεντρώος πρόεδρος διόλου συμπαθής πια στον λαό του θα καταφέρει να κυβερνήσει μια χώρα με έναν πρωθυπουργό από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς σε μια συγκατοίκηση από αυτές που τόσο συνηθισμένη είναι η Ιταλία, αλλά η Γαλλία δεν έχει δοκιμάσει ξανά;

Και για να γίνει κατανοητό πόσο περίπλοκη είναι η νέα κατάσταση στη Γαλλία αρκεί να αναφερθεί ότι ο αριστερός συνασπισμός «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» με το κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λυκ Μελανσόν στον πυρήνα του καταλαμβάνει, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση από 184 ως 186 έδρες, ενώ από 160 ως 162 θα είναι οι βουλευτές του κεντρώου συνασπισμού «Μαζί» στον οποίο περιλαμβάνεται και το κόμμα «Αναγέννηση» του Γάλλου προέδρου.

Ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» εκτιμάται ότι θα έχει από 141 έως 143 βουλευτές. Πιο συγκεκριμένα το Ρεπουμπλικανικό κόμμα πιστεύεται ότι θα έχει από 65 ως 67 βουλευτές, η Ανυπότακτη Γαλλία από 73 ως 80 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64 βουλευτές, οι Οικολόγοι από 33 ως 36 και οι Κομμουνιστές ανάμεσα σε 11 και σε 12 βουλευτές.

Στην προεδρική παράταξη πάλι η προσκείμενη στον Μακρόν συνιστώσα εκτιμάται ότι θα έχει περί τους 100 βουλευτές, ενώ ανάμεσα στους 50 και τους 60 θα είναι οι βουλευτές των συμμαχικών κομμάτων.

Πως μεταφράζονται όμως όλοι αυτοί οι αριθμοί για την επόμενη μέρα στη Γαλλία;

Όπως σχολίασε στο Reuters ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenger «το αποτέλεσμα με βάση τα exit polls είναι η μεγάλη ανακούφιση για την Ευρώπη, καθώς η ευρωσκεπτικιστή ακροδεξιά φαίνεται ότι εντέλει τα πήγε λιγότερο καλά απ’ ό,τι αναμενόταν.

Η αριστερή συμμαχία ωστόσο, αν και πρώτη στις έδρες, δεν είναι καν κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία και η Μαρίν Λεπέν είναι πολύ πίσω και πολύ μακριά από την πλειοψηφία.

Έτσι, θα είναι δύσκολο για τη Γαλλία να σχηματίσει κυβέρνηση και το πιθανότερο σενάριο θα είναι μια προσπάθεια συμφωνίας μεταξύ της Αριστεράς και του Γάλλου προέδρου.

Αυτό σημαίνει πιθανότατα πως ο Μακρόν θα χρειαστεί να μετατοπίσει λίγο τις θέσεις του, ενώ η αριστερά θα έχει κάποια επιρροή στις πολιτικές της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να δούμε αλλαγές στις υπάρχουσες μεταρρυθμίσεις παρά περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Το αποτέλεσμα πάντως είναι λιγότερο αρνητικό απ΄ ό, τι θα μπορούσε να είναι. Θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο».

Με απλά λόγια από τη στιγμή που, σύμφωνα με τα παραπάνω αποτελέσματα, στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις, για την συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, η τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους.

Ο πρόεδρος Μακρόν θα λάβει τις αποφάσεις του αφού συγκροτηθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στην περίπτωση που καμία από τις τρεις ομάδες, η αριστερά, η κεντρώα συμμαχία και η ακροδεξιά δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία συνασπισμού ή έστω να παράσχει τη διαβεβαίωση ότι μπορεί να διευθύνει μια βιώσιμη κυβέρνηση μειοψηφίας, τότε η Γαλλία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της πολιτικής παράλυσης.

Στο τρομερό αυτό σενάριο το νομοθετικό έργο θα είναι ελάχιστο ή μηδενικό και με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση θα διευθύνει τις (βασικές) τρέχουσες υποθέσεις μέχρι να παρέλθουν οι δώδεκα μήνες βάσει Συντάγματος και να προκηρυχθούν και πάλι εκλογές.

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να ξεκινούν στις 26 Ιουλίου τα κόμματα της Γαλλίας δεν έχουν χρόνο για χάσιμο, ούτε βεντετισμούς.

Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για το πως θα κινηθεί η χώρα στο άμεσο μέλλον και για το πόσο δυνατή θα είναι η θέση της στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν