Η Ακροδεξιά κερδίζει τις εκλογές στην Αυστρία τάζοντας αποζημιώσεις στα «θύματα» των εμβολίων
Ο Κικλ κέρδισε πολλούς ψηφοφόρους χάρη στον αντιεμβολιαστικό του λόγο, την περίοδο κορωνοϊού, σε μια χώρα που ασφυκτιούσε εξαιτίας των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων
Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη έφτασε πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο στην πηγή της εξουσίας διαφόρων κρατών της για να πιει νερό, ωστόσο την τελευταία στιγμή η συσπείρωση των καθιερωμένων κομμάτων τους και τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων τους την κράτησαν σε απόσταση ασφαλείας.
Αυτό το καλό σενάριο όμως δεν πρόκειται να συμβεί και στις εκλογές της Αυστρίας την ερχόμενη Κυριακή, οπότε προβλέπεται ότι το κόμμα της Ελευθερίας (FPO) του αμφιλεγόμενου Χέρμπερτ Κικλ θα κατακτήσει την πρωτιά λόγω της ώθησης του στις δημοσκοπήσεις, που επέφεραν οι υποσχέσεις του για καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα των εμβολίων, μείωση του πληθωρισμού, περιορισμού της μετανάστευσης, τερματισμού της στήριξης προς τον πόλεμο στην Ουκρανία και της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.
Τι κι αν κανένας από τους παραπάνω στόχους δεν μοιάζει εφικτός, το κόμμα της Ελευθερίας, που να σημειωθεί ότι ιδρύθηκε από πρώην ναζί τη δεκαετία του 1950 και οδήγησε τη χώρα σε κυρώσεις από την ΕΕ όταν το 2000 βγήκε μπροστά υπό την καθοδήγηση του Γεργκ Χάιντερ και παραλίγο να σχηματίσει κυβέρνηση, κατάφερε με συνθήματα «Πέντε καλά χρόνια» και «Δοκιμάζουμε θαρραλέα κάτι νέο», να προηγείται με δύο ποσοστιαίες μονάδες (27% έναντι 25%) έναντι του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας (OVP).
Για την ιστορία ακολουθούν το σοσιαλδημοκρατικό SPÖ με 20%, ενώ το κεντρογενές NEOS, που θεωρείται ως ένας δυνητικός κυβερνητικός εταίρος για τους κεντροδεξιούς, καταγράφει διψήφιο ποσοστό της τάξεως του 11%.
Ο 55χρονος Κικλ, που κέρδισε πολλούς ψηφοφόρους κυρίως χάρη στον «αντιεμβολιαστικό» του λόγο, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, σε μια χώρα που ασφυκτιούσε εξαιτίας των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων, που έφτασαν ως τον εγκλεισμό των ανεμβολίαστων, έχει κυριολεκτικά σαγηνεύσει «πολλούς απογοητευμένους ψηφοφόρους, που ζητούν μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική σκηνή της Αυστρίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός αναλυτής Τόμας Χόφερ.
«Η ακροδεξιά έκανε καλή δουλειά εμφανιζόμενη ως αντισυστημική δύναμη και θα προκαλέσει σεισμό αν νικήσει στις εκλογές», πρόσθεσε ο ίδιος.
Και για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει η παραπάνω δήλωση πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το κόμμα της Ελευθερίας, που είναι και το μοναδικό από τα κόμματα της Αυστρίας που δεν στήριξε το lockdown στη διάρκεια της πανδημίας, έχει ήδη θέσει σε ισχύ ένα σχέδιο καταβολής αποζημιώσεων σε «θύματα των εμβολίων» στην περιφέρεια γύρω από τη Βιέννη, όπου βρίσκεται στην εξουσία.
Το σχετικό Ταμείο αποζημιώσεων στήθηκε πέρυσι στην επαρχία αυτή και μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 5.700 αιτήσεις, με το κόμμα του Κικλ να επιδιώκει την επέκτασή του σε όλη την Αυστρία, καταγγέλλοντας στο εκλογικό του μανιφέστο «την άνευ προηγουμένου πλύση εγκεφάλου» των πολιτών από την κυβέρνηση στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.
Σε κάθε περίπτωση είτε η ακροδεξιά είναι επικίνδυνη, όπως σημειώνει ο συντηρητικός καγκελάριος της χώρας Καρλ Νεχάμερ τρέχοντας τον αγώνα κατά της «της παράνομης μετανάστευσης» προς άγραν ψήφων έστω και την τελευταία στιγμή, είτε έχει απωλέσει κάθε αίσθηση ηθικής όπως την κατηγόρησαν οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες και προσπαθεί να διευρύνει την εκλογική της βάση όπως θεωρεί το φιλελεύθερο NEOS, το ερώτημα που απασχολεί τώρα άπαντες είναι αν από τις τάξεις της θα εκλεγεί ο νέος καγκελάριος της χώρας.
Η αλήθεια είναι ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνεται ότι ακόμη κι αν η ακροδεξιά εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί εταίρους για να κυβερνήσει την Αυστρία.
Με δεδομένο ότι ο Νεχάμερ έχει κατ’ επανάληψη αποκλείσει το ενδεχόμενο να μετάσχει το κόμμα του σε κυβερνητική συμμαχία υπό τον Κικλ, και το ίδιο έχει ξεκαθαρίσει και ο πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, πιθανότερο ενδεχόμενο θεωρείται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Αυστρίας, θα υπάρξει τριμερής κυβερνητικός συνασπισμός υπό το Λαϊκό Κόμμα με τους Σοσιαλδημοκράτες και ένα τρίτο κόμμα, πιθανώς τους Φιλελεύθερους του NEOS.
Από τη στιγμή όμως που η αυστριακή οικονομία συναντά δυσκολίες, οι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα είναι δύσκολη η μάχη για μια τέτοια κυβερνητική συμμαχία, που θα ενίσχυε περισσότερο το «αντισυστημικό μήνυμα» του Κικλ, με το επιχείρημα ότι νίκησε στις εκλογές αλλά του έκλεψαν την καγκελαρία.
Ότι περίπου δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ πριν από 4 χρόνια. Συμπερασματικά η Αυστρία δεν είναι Γαλλία ούτε Γερμανία, οπότε η πολιτική κρίση στα εδάφη της εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερη και συνεχής.