Η Ελλάδα εξελέγη μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

«Είναι μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα μας, η οποία υπηρετεί πολιτική αρχών» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Ελλάδα εξελέγη σήμερα το απόγευμα (Πέμπτη 6/6) μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκεντρώνοντας 182 ψήφους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026.

Οι άλλες χώρες που εξελέγησαν, μαζί με την Ελλάδα, είναι το Πακιστάν, η Σομαλία, ο Παναμάς και η Δανία. Τα νεοκλεγέντα μέλη θα ξεκινήσουν τη θητεία τους την 1η Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας εκείνα των οποίων η διετής θητεία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου – Μοζαμβίκη, Ιαπωνία, Εκουαδόρ, Μάλτα και Ελβετία.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας

«Είναι μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα μας, η οποία υπηρετεί πολιτική αρχών» δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ από τη Λοριάν της Γαλλίας.

«Δεν μπορούν να ικανοποιούν τους πάντες οι αποφάσεις μας, έχουμε τις συμμαχίες μας και με αίσθηση υπευθυνότητας και σταθερότητας η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Το Κυπριακό ενδεχομένως μπορεί να στηριχθεί από την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Στηρίζουμε την κα Ολγκίν και την επανέναρξη των συνομιλιών» πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη λύση του Κυπριακού, ενώ τόνισε πως «δεν είναι αποδεκτή η θέση της Τουρκίας περί δύο κρατών στην Κύπρο».

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Διεθνής αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας

Δήλωση για την εκλογή της χώρας μας έκανε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέροντας τα εξής:

«Η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26 αποτελεί διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Στη σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή ασφάλεια, η πατρίδα μας θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ».

ΥΠΕΞ: Θα εργαστούμε για την ειρήνη και την ασφάλεια

«Θα εργαστούμε μαζί με τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ για να ενισχύσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια και να διασφαλίσουμε ότι η παγκόσμια διακυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αναδυόμενες προκλήσεις», αναφέρει σε ανάρτησή του στο “Χ” το ΥΠΕΞ, όπου ενημερώνει ότι η Ελλάδα εξελέγη σήμερα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26.

 

Τι είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκροτείται από 15 μέλη εκ των οποίων τα πέντε είναι μόνιμα μέλη και τα δέκα είναι μη μόνιμα μέλη με θητεία δύο ετών.

Τα μόνιμα μέλη του Οργανισμού είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ρωσία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Επίσης, υπάρχει πρόταση για την ανάδειξη της Ινδίας ως μόνιμο μέλος του οργανισμού. Η συγκεκριμένη πρόταση υποστηρίζεται από περίπου 80 κράτη, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μόνιμων μελών του Συμβουλίου.

Εκτός πέντε μόνιμων χωρών-μελών υπάρχουν άλλα δέκα μη μόνιμα μέλη, που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού μεταξύ των κρατών μελών και για διετή θητεία, και τα οποία εκλέγονται ανά πέντε.

Η Ελλάδα ήταν άλλες δύο φορές μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά τα διαστήματα 1952-1953 και 2005-2006. Η Κύπρος δεν έχει αποτελέσει ποτέ μη μόνιμο μέλος.

Κάθε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει δικαίωμα μίας ψήφου. Οι αποφάσεις για θέματα διαδικασίας λαμβάνονται με την καταφατική ψήφο εννέα τουλάχιστον μελών του.

Για αποφάσεις που αφορούν θέματα ουσίας απαιτούνται επίσης εννέα καταφατικές ψήφοι στις οποίες όμως θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι ψήφοι των πέντε μονίμων μελών. Τα πέντε μέλη αυτά για σοβαρές αποφάσεις πρέπει να έχουν ομοφωνία, ενώ έχουν και το δικαίωμα του «Βέτο» (αρνησικυρίας).

Οι επαφές Γεραπετρίτη με τον Γκουτέρες 

Το απόγευμα χθες (ώρα Νέας Υόρκης), ο ‘Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Ο υπουργός Εξωτερικών και ο Γενικός Γραμματέας συζήτησαν εκτενώς και σε βάθος μείζονα θέματα που απασχολούν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το τρέχον διάστημα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η εκλογή της Ελλάδας ως κράτους-μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθήκον που, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα φιλοδοξεί να εκπληρώσει με σθένος «για να μπορέσει να ενώσει τον Βορρά με τον Νότο, την Ανατολή με τη Δύση, ώστε να δημιουργήσει μια φωνή λογικής, μια φωνή του Διεθνούς Δικαίου μέσα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για να μπορεί να ακουστεί συνάμα η φωνή της Ελλάδας και όλων των κρατών που έχουν την ίδια κατανόηση».

Συζητήθηκαν οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, ιδίως η πρόταση που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πρόταση «πρέπει να γίνει δεκτή. Θα δουλέψουμε όλοι προς την κατεύθυνση αυτή. Την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει συνάντηση στο υψηλότερο επίπεδο, στο Αμάν της Ιορδανίας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα. Η Ελλάδα πάντοτε προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, τόσο διμερώς όσο και πολυμερώς, στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών. Κάθε μορφής επιθετικότητα θα πρέπει να σταματήσει. Η ανθρωπιστική καταστροφή είναι πέρα από κάθε φαντασία. Δεν μπορούμε άλλο να καθυστερούμε την ειρήνη και την ευημερία στον κόσμο», είπε ο κ. Γεραπετρίτης μετά το πέρας της συνάντησης.

Ίσως σας ενδιαφέρουν