Ιράν: Βίντεο σοκ με γυναίκα αστυνομικό να επιτίθεται σε έφηβη επειδή δε φοράει χιτζάμπ

Την έφηβη βοήθησαν περαστικοί

Ιράν

Σοκαριστικό βίντεο από το Ιράν ήρθε στο φως της δημοσιότητας, όπου γυναίκα αξιωματικός της αστυνομίας ηθών επιτίθεται σε έφηβη, προτού την σταματήσουν περαστικοί.

Αναφέρθηκε ότι η έφηβη δέχθηκε την επίθεση της αστυνομικού επειδή αρνήθηκε να καλύψει τα μαλλιά της, παραβιάζοντας έτσι τους αυστηρούς νόμους του Ιράν που διέπουν τι μπορούν να φορούν οι γυναίκες.

Αυτή είναι η σοκαριστική στιγμή που η γυναίκα αστυνομικός επιτέθηκε στην έφηβη που ούρλιαζε και την ανάγκασε να πέσει στο έδαφος, αναφέρει η Daily Mail.

«Μεσαίωνας» για τις γυναίκες στο Ιράν

Πλάνα από το περιστατικό καταγράφηκαν σε κάτι που φαίνεται να είναι ένα πολυσύχναστο δημόσιο πάρκο στο Ιράν, σύμφωνα με πληροφορίες από το τοπικό μέσο Borujerd και μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το κλιπ αρχίζει με μια ομάδα ανθρώπων που συνωστίζονται δίπλα σε ένα δέντρο και έναν χαμηλό τοίχο από τούβλα, ενώ οι παρευρισκόμενοι παρακολουθούν. Ακούγονται κραυγές από ένα άτομο στη μέση της ομάδας.

Ξαφνικά, η έφηβη κοπέλα φαίνεται να πέφτει προς τα πίσω από τον τοίχο, με μια μεγαλύτερη γυναίκα – ντυμένη με μαύρο χιτζάμπ – να πέφτει πάνω της.

Η ηλικιωμένη γυναίκα λέγεται ότι είναι αξιωματικός της αστυνομίας ηθών του Ιράν, μια ομάδα που επιβάλλει τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα του ισλαμικού κράτους για τις γυναίκες.

Η μεγαλύτερη γυναίκα φαίνεται να προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο την έφηβη, αλλά η νεαρή συνεχίζει να ουρλιάζει και να αντιστέκεται στις προσπάθειες. Φαίνεται να κλωτσάει με επιτυχία τη μεγαλύτερη γυναίκα από πάνω της, η οποία σηκώνεται, αλλά στη συνέχεια επιστρέφει στο κορίτσι που είναι πεσμένο στο έδαφος και προσπαθεί να το σηκώσει από το πάτωμα.

Μερικοί από τους παρευρισκόμενους φαίνονται επίσης να εμπλέκονται, αλλά μέχρι το τέλος του κλιπ παραμένει ασαφές ποιον προσπαθούν να βοηθήσουν, τις μεγαλύτερες γυναίκες ή την έφηβη.

Σύμφωνα με την Masih Alinejad, μια Ιρανή δημοσιογράφο και ακτιβίστρια που μοιράστηκε το υλικό, το άτομο που τράβηξε το βίντεο της έδωσε λεπτομέρειες για το περιστατικό.

«Η αποκαλούμενη αστυνομία ηθών στο Ιράν επιτέθηκε βίαια σε μια έφηβη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ στην πόλη Borujerd του Ιράν», έγραψε η Alinejad στο X μαζί με το βίντεο.

Πολίτες την έσωσαν από την αστυνομικό

«Ο πολίτης που βιντεοσκόπησε αυτό το περιστατικό μου είπε ότι μία αστυνομικός με χιτζάμπ προσπάθησε να συλλάβει βίαια την έφηβη επειδή φορούσε ένα συγκεκριμένο μπλουζάκι», είπε. «Ωστόσο, επειδή φώναξε για βοήθεια, συγκεντρώθηκαν άνθρωποι και την έσωσαν από την αστυνομία».

«Δείτε το βίντεο μόνοι σας και θα καταλάβετε γιατί σας καλούμε όλους να είστε #UnitedAgainstGenderApartheid».

Το κλιπ είναι το τελευταίο σε μια σειρά που δείχνει αυτό που φαίνεται να είναι μια νέα προσπάθεια του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ να επιβάλει τους δρακόντειους νόμους του καθεστώτος του.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα το «Σχέδιο Νουρ», σύμφωνα με την Jerusalem Post , το οποίο αποσκοπεί στην «αντιμετώπιση των ανωμαλιών».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έντονη παρουσία της Περιπολίας Καθοδήγησης της χώρας, γνωστής και ως αστυνομίας ηθών, της ισλαμικής αστυνομίας και της ομάδας ηθών, σε αρκετές πόλεις.

Η αστυνομία έχει λάβει οδηγίες να εστιάζει σε «θετικές συμπεριφορές» και να αποφεύγει τη χρήση «αρνητικών συμπεριφορών», σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Mehr News Agency.

Ωστόσο, το δημοσίευμα της Jerusalem Post υποδηλώνει ότι η καταστολή είναι βίαιη.

Ίσως σας ενδιαφέρουν