Κάμαλα Χάρις: Τα λάθη που στοίχισαν τη νίκη – Η ανάλυση του CNN
Το αμερικανικό Μέσο αναφέρεται σε σειρά λανθασμένων στρατηγικών και τακτικών που οδήγησαν στην ξεκάθαρη ήττα της
Λίγες ώρες μετά την ήττα της Κάμαλα Χάρις από τον Ντόναλντ Τραμπ το CNN επιχειρεί να εντοπίσει τα λάθη της εκστρατείας της.
Το αμερικανικό Μέσο αναφέρεται σε σειρά λανθασμένων στρατηγικών και τακτικών που οδήγησαν στην ξεκάθαρη ήττα της. Κυρίως, της χρεώνεται η άρνησή της να διαφοροποιηθεί από τη διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, η δυσκολία της να καθορίσει σαφείς πολιτικές θέσεις, αλλά και οι εσωτερικές εντάσεις στην καμπάνια της, με αποτέλεσμα να χαθεί η αρχική στήριξη που έδειχνε να απολαμβάνει, όταν ξεκίνησε την εκστρατεία.
Το πρόβλημα έγινε σαφές όταν η Χάρις έδινε συνέντευξη στην εκπομπή «The View» του ABC. «Τι θα είχατε κάνει διαφορετικό από τον πρόεδρο Μπάιντεν τα τελευταία τέσσερα χρόνια;» ρώτησε η συμπαρουσιάστρια της εκπομπής. «Δεν υπάρχει κάτι που να μου έρχεται στο μυαλό», ήταν η απάντηση της Δημοκρατικής υποψήφιας. Λίγες μέρες αργότερα, αντιλαμβανόμενη το λάθος της, είπε ότι θα έβαζε έναν Ρεπουμπλικάνο στο υπουργικό της συμβούλιο.
Γιατί δεν θέλησε να διαχωρίσει τη θέση της από τον Μπάιντεν
Οι βοηθοί της κατάλαβαν το πρόβλημα πριν καν η Κάμαλα Χάρις βγει από το τηλεοπτικό πλατό και άρχισαν να προσπαθούν να το διορθώσουν. Ένας Δημοκρατικός που είχε μιλήσει μαζί της είχε πει τότε στο CNN ότι δεν ήθελε να αναφερθεί στις διαφορές της με τον Τζο Μπάιντεν, καθώς η ίδια ήθελε υψηλότερο συντελεστή φορολόγησης κεφαλαιακών κερδών και πιο σκληρή συνοριακή πολιτική. Κι αυτό επειδή πίστευε ότι θα φαινόταν σαν προδοσία απέναντι στον άνθρωπο που την είχε επιλέξει ως υποψήφια αντιπρόεδρο και στη συνέχεια παραμέρισε, «δείχνοντάς» την ως υποψήφια.
Η απάντηση δόθηκε μετά τα όσα έγιναν το καλοκαίρι, αλλά και το ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Σεπτέμβριο, όταν όλοι οι πολιτικοί παρατηρητές, πλην του αντιπάλου της, αναγνώρισαν τη νίκη της. Η Κάμαλα Χάρις έγινε διστακτική και έχασε ένα μέρος της αυτοπεποίθησης και του θάρρους που είχαν καθορίσει τις πρώτες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της.
Το αίτημα για αλλαγή
Μιλώντας με πάνω από 12 ανώτερους συνεργάτες της προεκλογικής εκστρατείας της Χάρις, αλλά και πολλούς εθελοντές και τοπικούς εκλεγμένους αξιωματούχους, το CNN επισημαίνει ότι μια χώρα που ήθελε αλλαγή είχε μια υποψήφια που, σε μια κρίσιμη στιγμή, αποφάσισε να υποβαθμίσει την αλλαγή που ήξερε ότι εκπροσωπούσε.
Αναλαμβάνοντας την εκστρατεία των Δημοκρατικών, η Κάμαλα Χάρις πέτυχε τη μεγαλύτερη μεταστροφή στα ποσοστά αποδοχής και την ταχύτερη συσπείρωση γύρω από το πρόσωπο ενός νέου υποψηφίου στην ιστορία της σύγχρονης προεδρικής πολιτικής. Ωστόσο, υπήρχαν βαθύτερα προβλήματα. Κάποια με το προσωπικό της και άλλο ένα με τον Μπάιντεν, που δεν θα μπορούσε να αποτινάξει, την ώρα που οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων πίστευε ότι η χώρα βρισκόταν σε λάθος δρόμο.
Η οικονομία και το Ισραήλ
Όταν η Κάμαλα Χάρις αποφάσισε να κάνει πιο έντονη την αντίθεσή της, η κατάσταση είχε παγιωθεί και δεν κατάφερε να την υπερβεί. Είχε ήδη πρόβλημα με τους ψηφοφόρους στο Κέντρο, που ήθελαν να την ακούσουν να αποκρούει τους χειρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ για την Οικονομία, αλλά και με τους ψηφοφόρους της αριστεράς, που ήθελαν να την ακούσουν να αποκηρύσσει πιο έντονα την υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ. Και το κυριότερο – πολλοί Αμερικανοί διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν γνώριζαν αρκετά για την Κάμαλα Χάρις.
Οι εσωτερικές διαμάχες
Παρά τη στήριξη που είχε από τις διασημότητες του Χόλιγουντ, η ομάδα της Χάρις ήταν ένα συνονθύλευμα. Ο Τζο Μπάιντεν είχε αποτύχει να προσελκύσει «επωνύμους» στην εκστρατεία του, καθώς μια γενιά ανερχόμενων Δημοκρατικών δεν μπορούσε να ενθουσιαστεί μαζί του. Η Χάρις προσπάθησε να κρατήσει τα μέλη της εκστρατείας του Μπάιντεν, προσθέτοντας και άτομα από τη δική της ομάδα. Πολλοί βοηθοί είπαν στο CNN ότι υπήρχαν μεγάλες τριβές.
Η διαμάχη για τον αντιπρόεδρο
Οι εντάσεις εκδηλώθηκαν από την αρχή της σύντομης εκστρατείας στην εσωτερική διαμάχη για το ποιον θα έπρεπε να έχει επιλέξει ως υποψήφιο αντιπρόεδρό της. Οι βοηθοί της που είχαν εμπειρία στην ομάδα του Ομπάμα ήθελαν τον κυβερνήτη της Πενσιλβάνια, Τζος Σαπίρο.
Η Χάρις όμως συμπαθούσε τον κυβερνήτη της Μινεσότα Τιμ Γουόλς. Της άρεσε η φράση του ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι περίεργοι, ενώ της άρεσε ο τρόπος με τον οποίο εμφανιζόταν, η χημεία τους στη συνέντευξή τους, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ο Γουόλς ήταν υποχωρητικός στον τρόπο με τον οποίο εκείνη θα όριζε τη δουλειά γι’ αυτόν. Καθώς οι βοηθοί της κρατούσαν την Κάμαλα Χάρις μακριά από συνεντεύξεις και άβολες στιγμές, ο Γουόλς επίσης μπήκε στην… αναμονή για να μην φαίνεται πιο προσιτός από την ίδια. Και μετά ήλθαν οι εκλογές.