Μαρία Ζαχάροβα: «Η Ρωσία δεν αλλάζει την γνωστή θέση της για το Κυπριακό»
Αιχμές κατά της Δύσης
Την σταθερή θέση της Ρωσίας για το Κυπριακό επανέλαβε η Μαρία Ζαχάροβα αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για την συμπεριφορά των χωρών της Δύσης για το ίδιο θέμα. Η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ανέφερε ότι η Ρωσίας δεν αλλάζει την καλώς γνωστή θέση της για το Κυπριακό και «σε αντίθεση με τη συλλογική Δύση» δεν σκέπτεται με εννοιακές κατηγορίες όπως η «εκδίκηση» ή η «τιμωρία».
Ειδικότερα το πλήρες κείμενο της απάντησης της Μ.Ζαχάροβα είναι:
«Έχουμε δώσει εξαντλητικές διευκρινίσεις για το θέμα μέσω του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, της πρεσβείας της Ρωσίας στη Λευκωσία, πριν από μία εβδομάδα είχαμε τη συνέντευξη του (σ.σ. Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα) Α.Μάσλοφ στην εφημερίδα Ιζβέστια, γνωρίζετε καλά ρωσικά, μπορείτε να διαβάσετε ακριβώς τι είπε, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ έχει τοποθετηθεί για το ζήτημα. Είμαι διατεθειμένη όσες φορές θέλετε να επαναλάβω τη θέση μας.
Η θέση της Ρωσίας για τη διευθέτηση στο Κυπριακό παραμένει απαράλλακτη, σας είναι καλώς γνωστή. Είμαστε προσηλωμένοι στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων το 541 του 1983, το 550 του 1984, τα οποία ορίζουν προς όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να μην αναγνωρίσουν κανένα κυπριακό κράτος, πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας, τέλος του παραθέματος.
Οι ανάγκες των Ρώσων πολιτών, οι οποίοι διαμένουν στο έδαφος της Κύπρου, καλύπτονται με τις δυνάμεις του προξενικού τμήματος της πρεσβείας σε συνεργασία με τις επίσημες κυπριακές Αρχές. Στο πλαίσιο των κατ’ αρχήν προσεγγίσεών μας, διεξάγεται σε μόνιμη βάση το έργο βελτίωσης των δυνατοτήτων προξενικής εξυπηρέτησης των Ρώσων πολιτών, που βρίσκονται στα βόρεια της νήσου και προστασίας των νομίμων δικαιωμάτων και συμφερόντων τους.
Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω, δεν πρόκειται να επαναλάβω την αντίδρασή μας στις φαντασιώσεις στον Τύπο, στις οποίες αναφερθήκατε, είπα για άλλη μια φορά, πού μπορείτε να βρείτε όλα αυτά. Αλλά ολοκληρώνοντας θα ήθελα να πω ότι σε αντίθεση με τις χώρες της συλλογικής Δύσης, εμείς δεν δρούμε με τέτοιες έννοιες, όπως αναφέρατε «εκδίκηση» ή «τιμωρία» και κάποιες συναφείς. Δεν καταφεύγουμε σε αυτές ακόμη και υπό αυτήν την πολύ δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση. Ακόμη και παρά τη συγκρουσιακή γραμμή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έναντι της χώρας μας. Νομίζω ότι και αυτό σας είναι καλά γνωστό».