Μόναχο: Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Τζέι Ντι Βανς- Ζελένσκι που πραγματοποιήθηκε σε υπόγειο πεντάστερου ξενοδοχείου
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν «διαρκή» ειρήνη ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε για προετοιμασία σχεδίου για να σταματήσουν τον Πούτιν

Στο υπόγειο ενός πεντάστερου ξενοδοχείου που βρίσκεται σε αριστοκρατική περιοχή του Μονάχου, έλαβε χώρα την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2025, η συνάντηση ανάμεσα στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Το ξενοδοχείο, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου οι δύο ηγέτες μίλησαν νωρίτερα σήμερα.
Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια.
Για «καλή συζήτηση» έκαναν λόγο μετά τη συνάντησή τους τόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς.
Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι αυτή ήταν «η πρώτη μας συνάντηση, όχι η τελευταία», ωστόσο επέμεινε στην ανάγκη περισσότερου διαλόγου. «Πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο, να δουλέψουμε περισσότερο και να προετοιμάσουμε ένα σχέδιο για να σταματήσουμε τον Πούτιν και να τελειώσουμε τον πόλεμο», είπε.
Νωρίτερα, ο Ζελένσκι είχε αναφέρει ότι θα δεχόταν να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας μόνο εφόσον υπήρχε συμφωνία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για ένα ειρηνευτικό σχέδιο.
Παράλληλα, ο Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ουκρανίας για την αμερικανική στήριξη.
«Γόνιμες συνομιλίες»
Από την πλευρά του ο Τζέι Ντι Βανς, έκανε λόγο για γόνιμες συνομιλίες, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν εξελίξεις.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, οι ΗΠΑ θέλουν μία «ανθεκτική, διαρκή ειρήνη» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε λεπτομερώς πώς θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Η συζήτηση ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Κίεβο θα συνεχιστεί και θα προχωρήσει, ανέφερε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.
Zelenskyy and US Vice President JD Vance have met at the Munich Security Conference.
“We need to prepare a plan on how to stop Putin and stop the war”, Zelenskyy tells the mediahttps://t.co/H0V2mAyS7V
📺 Sky 501 pic.twitter.com/JDcc9kO8j9
— Sky News (@SkyNews) February 14, 2025