Μονόδρομος ο συμβιβασμός για τον Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να βρει έναν πρωθυπουργό που θα αποκαταστήσει το γόητρο της Γαλλίας στο παγκόσμιο σκηνικό

Μακρόν, εμανουελ μακρον, εμανουέλ μακρόν, μακρον

Η απόφαση του Εμμανουέλ Μακρόν να μην συγκατοικήσει με έναν πρωθυπουργό από την αριστερά ή την ακροδεξιά μετά την πανωλεθρία που υπέστη στις πρόωρες εκλογές του καλοκαιριού που ο ίδιος κήρυξε, υποχρεώνει τώρα τον Γάλλο πρόεδρο να εξετάζει πόσο δυνατή μπορεί να είναι μια συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), ώστε να αποκτήσει η χώρα νέα κυβέρνηση, να περάσει ο προϋπολογισμός και να αποφευχθεί μια οικονομική αναταραχή.

Τα περιθώριά του για ελιγμούς κρίνονται όμως εξαιρετικά περιορισμένα και μια τέτοια συμφωνία με την κεντροαριστερά χαρακτηρίζεται ήδη από πολλούς αναλυτές ως προσωρινή λύση.

Ήταν μια ταπεινωτική εβδομάδα για τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος θεωρούταν ένας ελπιδοφόρος πολιτικός για την πρώτη γραμμή της εξουσίας στην Ευρώπη όταν εξελέγη για πρώτη φορά το 2017, υπενθυμίζει σε σχετικό άρθρο του ο Guardian.

Η πρώτη επιλογή του Μακρόν για τη θέση του πρωθυπουργού, μετά τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης τον Ιούνιο, ήταν ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit για την ΕΕ.

Ωστόσο, ο περιπατητής των Άλπεων δεν πέτυχε να ενώσει τους πεισματάρηδες Γάλλους πολιτικούς που δεν θέλησαν να μοιραστούν την ευθύνη για τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και ήδη προετοιμάζονται για τον αγώνα διαδοχής του Μακρόν.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα η Γαλλία να χάνει τον κυριαρχικό βηματισμό της στην ΕΕ, όπως απέδειξε η πρόσφατη απόφαση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να πέταξε για την Ουρουγουάη παρά την αντίθεση του Γάλλου προέδρου, προκειμένου να υπογράψει μια πολύκροτη εμπορική συμφωνία με χώρες της Νότιας Αμερικής στο μπλοκ Mercosur.

Η Γαλλία φοβάται ότι η ΕΕ θα κατακλυστεί από φθηνό μοσχάρι και σόγια που παράγονται με χαμηλότερα πρότυπα από ό,τι στην Ευρώπη.

Εν μέσω διαμαρτυριών από αγρότες, το Παρίσι απέτυχε να κινητοποιήσει αρκετές χώρες για να μπλοκάρει τη συμφωνία αυτή, την οποία η Γερμανία, επίσης σε πολιτική κρίση και καθοδόν προς πρόωρες εκλογές, υποστηρίζει σθεναρά.

Ακόμη και η τελετή επαναλειτουργίας του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων αυτό το Σαββατοκύριακο, παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ και του Όλαφ Σολτς δίπλα στον Μακρόν δεν φαίνεται ικανή να ανυψώσει το ηθικό των Γάλλων, όπως ήλπιζε ο τελευταίος, αφού η χώρα τους μοιάζει πλέον με τον μεγάλο ασθενή της Ευρώπης.

Ο λαός της χώρας είναι θυμωμένος, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της χτυπούν κόκκινο, την ώρα που η ακροδεξιά βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην πρώτη γραμμή της εξουσίας της.

Ο Μακρόν, ο οποίος έχει απορρίψει όλες τις εκκλήσεις για παραίτησή του ξεκαθαρίζοντας ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του μέχρι το 2027, πρέπει να διορίσει γρήγορα έναν νέο πρωθυπουργό για να βγάλει τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο πριν οι χρηματοπιστωτικές αγορές αρχίσουν να πανικοβάλλονται.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορέ φάνηκε να ρίχνει μια «σωσίβια λέμβο» στον Μακρόν χθες, λέγοντας ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αναζητήσει συμβιβασμούς με την κεντρώα συμμαχία του προέδρου σε όλα τα θέματα και να υποστηρίξει μια κυβέρνηση για περιορισμένο χρονικό διάστημα, εφόσον υπάρξουν οι «αντίστοιχες παραχωρήσεις».

Δεν προσδιόρισε το πολιτικό αντάλλαγμα για μια τέτοια συμφωνία, αλλά δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να προέρχεται από την αριστερά και ότι οι Σοσιαλιστές δεν θα συμμετείχαν σε μια κυβέρνηση υπό συντηρητικό πρωθυπουργό.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Μακρόν είναι εξαιρετικά απίθανο να διορίσει αριστερό πρωθυπουργό, καθώς το συντηρητικό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικάνοι» (LR) θα αποχωρούσε σχεδόν σίγουρα, στερώντας του την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών.

Οπότε μια συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ κεντρώων, Σοσιαλιστών και Ρεπουμπλικάνων θα μπορούσε να προσφέρει στη Γαλλία μια σταθερή κυβέρνηση για κάποιο διάστημα, σημειώνει το βρετανικό δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι εξίσου πιθανό να ανοίξει τον δρόμο για τη Μαρίν Λεπέν να εισέλθει στο Παλάτι των Ηλυσίων το 2027 ή και νωρίτερα.

Τα βλέμματα όλων παραμένουν στραμμένα στον Γάλλο πρόεδρο και την σχετική απόφαση του, την ώρα που η πλειοψηφία των Γάλλων τον θέλει εδώ και τώρα εκτός του μεγάρου των Ηλυσίων και ζητά ξανά εκλογές μέσα στον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Cluster17 για το περιοδικό Le Point.

Ίσως σας ενδιαφέρουν