Τραμπ: «Μπορούμε να ισοπεδώσουμε το Ιράν μέσα σε ένα βράδυ – Τελεσίγραφο έως την Τρίτη στις 12»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως «ιστορικής σημασίας» την επιχείρηση διάσωσης των Αμερικανών αεροπόρων στο Ιράν

🎙️ Άκουσε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε συνέντευξη Τύπου από τον Λευκό Οίκο για τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στο Ιράν.

Η ομιλία του επικεντρωθηκε στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη κατάπαυση πυρός, ενώ η πρόσφατη διάσωση ενός πιλότου από εχθρικό έδαφος αυξάνει το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων. Οι δηλώσεις του Τραμπ για στρατιωτικές δυνατότητες κατά του Ιράν, που περιλαμβάνουν και τη φράση «Μπορεί να τσακίσουμε το Ιράν μέσα σε μια νύχτα», αναμένεται να συζητηθούν έντονα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των Αμερικανών πιλότων του F-15E, που καταρρίφθηκε στο Ιράν την Παρασκευή 3 Απριλίου 2026.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την επιχείρηση «ιστορική» και δήλωσε ότι διέταξε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να κάνουν ό,τι απαιτούνταν για να επιστρέψουν οι γενναίοι στρατιώτες στην πατρίδα τους. Σύμφωνα με τον Τραμπ, στην αποστολή συμμετείχαν 21 στρατιωτικά αεροσκάφη.

Αναγνώρισε ότι η διάσωση αποτέλεσε μια δύσκολη απόφαση, τονίζοντας: «Δεν αφήνουμε κανέναν Αμερικανό πίσω». Προειδοποίησε ότι η αποστολή ήταν επικίνδυνη, με κίνδυνο να υπάρξουν εκατοντάδες θύματα, ενώ επιβεβαίωσε ότι οι ομάδες διάσωσης δέχτηκαν «πολύ σφοδρά εχθρικά πυρά» και ότι ένα από τα ελικόπτερα έχει πλέον «σφαίρες μέσα».

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου:

Στη δεύτερη επιχείρηση διάσωσης, σύμφωνα με τον Τραμπ, συμμετείχαν συνολικά 155 αεροσκάφη, περιλαμβανομένων:
• 4 βομβαρδιστικών
• 64 μαχητικών
• 48 βυτιοφόρων ανεφοδιασμού
• 13 αεροσκαφών διάσωσης

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε ακόμη ότι οι ΗΠΑ έχουν πλήξει πάνω από 13.000 στόχους στο Ιράν: «Τις τελευταίες 37 ημέρες, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 10.000 πολεμικές πτήσεις πάνω από το Ιράν – κάτι πρωτοφανές».

Παράλληλα, σημείωσε ότι το F-15 που καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν «το πρώτο επανδρωμένο αεροσκάφος που έχασε η Αμερική από τον εχθρό σε όλη τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης».

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε με νέες δηλώσεις για τη σύγκρουση με το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι οι ίδιοι οι Ιρανοί πολίτες «θέλουν να συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί», καθώς –όπως ισχυρίστηκε– αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την ίδια τους την ηγεσία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις εκκλήσεις για εσωτερική αντίδραση κατά του καθεστώτος, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις δυσκολίες: σημείωσε ότι οι πολίτες φοβούνται να διαμαρτυρηθούν, καθώς, όπως είπε, δέχονται πυρά ακόμη και από τις δικές τους δυνάμεις. «Κατανοώ γιατί δεν βγαίνουν στους δρόμους», ανέφερε, προσθέτοντας πως το ζήτημα δεν είναι θέμα θάρρους αλλά επιβίωσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε επίσης επικριτικός απέναντι στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας απογοητευμένος από τη στάση της Συμμαχίας. Υποστήριξε ότι η κρίση άφησε «ανεξίτηλο αποτύπωμα» στο ΝΑΤΟ και ισχυρίστηκε ότι κράτη-μέλη απέφυγαν να συνδράμουν μέχρι να διαφανεί η έκβαση των επιχειρήσεων, ενώ ανέφερε πως αναμένονται επαφές τις επόμενες ημέρες.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ο Τραμπ έκανε λόγο για συγκεκριμένο στρατιωτικό σχέδιο, δηλώνοντας ότι μέχρι συγκεκριμένη προθεσμία θα έχουν πληγεί κρίσιμες υποδομές στο Ιράν, περιγράφοντας μάλιστα επιθέσεις σε βασικές γέφυρες. Όπως είπε, ενώ υπήρχε προοπτική συμφωνίας, οι εξελίξεις άλλαξαν και οδήγησαν σε κλιμάκωση των επιχειρήσεων.

Τέλος, τόνισε πως το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της περιοχής για τη διεθνή ναυσιπλοΐα και την ενεργειακή ασφάλεια.

 

Οι σημαντικότερες ειδήσεις, κάθε μέρα στο inbox σας

 
Διαβάστε επίσης