Ο Τουρισμός έσωσε την ισπανική Οικονομία 

«Το ισπανικό μοντέλο είναι επιτυχημένο, γιατί είναι ένα ισορροπημένο μοντέλο», εξηγεί στο BBC ο Κάρλος Κουέπρο

Το δυνατό comeback της ισπανικής Οικονομίας χάριν του Τουρισμού, θα έχει διάρκεια με τη στήριξη της αγοράς εργασίας, των χαμηλότερων επιτοκίων και των κονδυλίων της ΕΕ. 

«Απ’ όλες τις ιστορίες της Ιστορίας, η ισπανική είναι αναμφίβολα η θλιβερότερη, διότι έχει κακό τέλος». Τα λόγια αυτά ανήκουν στο διάσημο ποιητή και δοκιμιογράφο Χάιμε Χιλ ντε Μπιέδμα, που πέθανε το 1990 χωρίς να ζήσει την ευρωκρίση και την πανδημία του κορωνοϊού, ούτε, φυσικά, τη σημερινή ισχυρή ανάκαμψη της Οικονομίας της Ισπανίας.

Τι θα έγραφε, άραγε, τώρα ο Ισπανός δημιουργός για το γεγονός ότι η Οικονομία της γενέτειράς του κέρδισε από τον «Economist» τον τίτλο της καλύτερης σε επιδόσεις Οικονομίας του κόσμου, ενώ το BBC τής απέδωσε το χαρακτηρισμό της πιο ζηλευτής σε όλη την Ευρώπη;

Η τρέχουσα θετική κατάσταση της Οικονομίας της Ισπανίας, που γονάτισε στις προαναφερόμενες χρονικές περιόδους, αποδίδεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στον Τουρισμό. Μόνο το 2024, περισσότεροι από 94 εκατ. τουρίστες επισκέφτηκαν τα εδάφη της, ένας αριθμός-ρεκόρ που αντιπροσωπεύει αύξηση 10,1% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και που πλησιάζει πραγματικά τα 100 εκατ. των επισκεπτών της Γαλλίας, διεκδικώντας την πρωτιά ανάμεσα στα τουριστικά κέντρα του πλανήτη.

Το δίχως άλλο, η ανάκαμψη του Τουρισμού μετά την πανδημία είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο η τέταρτη μεγαλύτερη Οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει σταθερά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τρέχοντας τον περσινό χρόνο με ρυθμό 3,2%.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η Γερμανία εμφάνισε ανάπτυξη 0,2%, η Γαλλία 1,1%, η Ιταλία 0,5% και το Ηνωμένο Βασίλειο 0,9%.

«Το ισπανικό μοντέλο είναι επιτυχημένο, γιατί είναι ένα ισορροπημένο μοντέλο, και αυτό εγγυάται τη διατήρηση της ανάπτυξης», εξηγεί στο BBC ο Κάρλος Κουέπρο, υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρήσεων του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τους σοσιαλιστές. Όπως επισημαίνει, η Ισπανία ευθύνεται για το 40% της ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2024.

Ο Κουέπρο αναγνωρίζει τη σημασία του Τουρισμού, ωστόσο επισημαίνει ότι οι χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες, η Τεχνολογία και οι επενδύσεις βοήθησαν την Ισπανία να ανακάμψει από την πανδημία, όταν το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε πάνω από 11% σε ένα χρόνο. «Βγαίνουμε από τον κορωνοϊό χωρίς ουλές, εκσυγχρονίζοντας την Οικονομία μας, και επομένως ανεβάζουμε τους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξής μας», σημειώνει σχετικά.

Ο εκσυγχρονισμός της ισπανικής Οικονομίας ενισχύεται από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του οποίου η χώρα θα λάβει μέχρι και 163 δισ. ευρώ έως το 2026, καθώς αποτελεί τον αποδέκτη της μεγαλύτερης βοήθειάς του μαζί με την Ιταλία.

Η Ισπανία επενδύει τα χρήματα στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, στις ζώνες χαμηλών ρύπων στις πόλεις, στη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων και σε επιδοτήσεις για μικρές επιχειρήσεις.

«Οι δημόσιες δαπάνες υπήρξαν υψηλές και ευθύνονται για σχεδόν το μισό της ανάπτυξής μας μετά την πανδημία», συμπληρώνει η Μαρία Χεσούς Βαλντεμόρος, καθηγήτρια Οικονομικών στο IESE Business School της Ισπανίας.

Οι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές Οικονομίες είδαν την ανάπτυξή τους να παρεμποδίζεται από τη μεγάλη εξάρτησή τους από το βιομηχανικό τομέα, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Ισπανίας.

Σε όλα αυτά, το βασικό ερώτημα είναι πόση διάρκεια μπορεί να έχει ο νέος ρόλος της Ισπανίας ως η ατμομηχανή της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η Ισπανία θα συνεχίσει να ηγείται της ανάπτυξης μεταξύ των μεγαλύτερων Οικονομιών της και το φετινό χρόνο, ωστόσο οι προκλήσεις στο διάβα της δεν είναι αμελητέες.

Μέχρι τότε όμως, η Ισπανία μπορεί να περηφανεύεται ότι αυτή η ιστορία της δεν είχε κακό τέλος.

 *Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ίσως σας ενδιαφέρουν