Ο Τραμπ ανήρτησε χάρτη με τα Στενά του Ορμούζ – Τα αποκαλεί «νέα επικράτεια των ΗΠΑ»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει τις προκλήσεις παρά τις απειλές της Τεχεράνης ότι «θα του σπάσουν τα πόδια»

🎙️ Άκουσε το άρθρο

Την αδιαφορία του απέναντι στις απειλές του Ιράν εκφράζει ο Ντόναλντ Τραμπ, με νέα του ανάρτηση που αφορά στα Στενά του Ορμούζ και τον έλεγχό τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε στο Truth Social, το πρωί της Τρίτης, έναν χάρτη των Στενών του Ορμούζ με τη φράση «New US Territory» (νέα επικράτεια των ΗΠΑ).

Αναμένεται, πλέον, η αντίδραση της Τεχεράνης και κάποια πρόσθετη τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου με την οποιά θα δίνει, ίσως, κάποιες πρόσθετες διευκρινίσεις για τον ισχυρισμό του.

«Θα σου σπάσουμε τα πόδια» – Τι προηγήθηκε

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι τα Στενά του Ορμούζ, μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως για τη μεταφορά πετρελαίου, θα μπορούσαν να περάσουν υπό αμερικανικό έλεγχο.

«Αφού ολοκληρώσουμε την ήττα του Ιράν, το οποίο ηττάται πολύ άσχημα, σύντομα θα ανακηρύξω τα Στενά του Ορμούζ ως έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν τον έλεγχο της διέλευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κανένα πλοίο δεν περνάει εκτός αν το θέλουμε εμείς».

Η Τεχεράνη απάντησε άμεσα μέσω του υποστράτηγου Αμίρ Χαταμί, ο οποίος χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» τα σχόλια του Τραμπ.

Απαντώντας στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ο Ιρανός στρατιωτικός ηγέτης ανέφερε ότι όσοι απειλούν τη χώρα του θα αντιμετωπίσουν σκληρή αντίσταση. «Αυτό είναι το Ιράν και έχει υπερασπιστές που θα σου σπάσουν τα πόδια», φέρεται να δήλωσε.

Ο Χαταμί υποστήριξε ακόμη ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν «ουσιαστικά εκδιωχθεί» από την περιοχή και ότι πλέον δεν θα επιτραπεί η επιστροφή τους στον Περσικό Κόλπο, στη Θάλασσα του Ομάν και στα Στενά του Ορμούζ. «Ο μόνος δρόμος είναι οι Αμερικανοί να φύγουν από την περιοχή. Έχουν ουσιαστικά εκδιωχθεί και δεν τους επιτρέπεται πλέον να εισέρχονται στον Περσικό Κόλπο, στη Θάλασσα του Ομάν και στα Στενά του Ορμούζ», δήλωσε.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Προσθέστε το vradini.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στη Google και δείτε περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις σας. Κάντε κλικ εδώ.

Οι σημαντικότερες ειδήσεις, κάθε μέρα στο inbox σας

 
Διαβάστε επίσης