Οι στόχοι του Τραμπ για Ουκρανία και δασμούς και οι αντιδράσεις

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρώτη ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο – «Η Αμερική επέστρεψε»

Την πιο μακρά ομιλία στην ιστορία στο Κογκρέσο πραγματοποίησε τα ξημερώματα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι ο ουκρανός ομόλογός του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον οποίο ενεπλάκη σε σφοδρή λογομαχία την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο, είναι «έτοιμος» να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία και να υπογράψει συμφωνία με την Ουάσιγκτον για τον ουκρανικό ορυκτό πλούτο.

«Έλαβα μια σημαντική επιστολή από τον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. Η επιστολή λέει ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν για να φέρουμε πιο κοντά διαρκή ειρήνη», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πρώτης του μεγάλης ομιλίας ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου το βράδυ χθες Τρίτη (σ.σ. τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας).

«Η Αμερική επέστρεψε», διαβεβαίωσε ο Τραμπ 

«Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το αμερικανικό όνειρο»: ο Ντόναλντ Τραμπ άρχισε χθες Τρίτη το βράδυ (σ.σ. τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) την πρώτη του μεγάλη ομιλία στην ολομέλεια του Κογκρέσου, αφού εξαπέλυσε μέσα σε μερικές εβδομάδες άνευ προηγουμένου έφοδο σε αμερικανικούς θεσμούς και στην παγκόσμια τάξη.

Οι ΗΠΑ κάνουν «δυναμική επιστροφή που ο κόσμος δεν γνώρισε ποτέ και ίσως δεν ξαναγνωρίσει ποτέ», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος, εκφράζοντας ικανοποίηση διότι ανακτήθηκε «το πνεύμα» η «υπερηφάνεια» και η «αυτοπεποίθηση» της Αμερικής.

«Καταφέραμε περισσότερα μέσα σε 43 ημέρες από ό,τι οι περισσότερες κυβερνήσεις σε τέσσερα ή οκτώ χρόνια κι ακόμα δεν είμαστε παρά μόνο στην αρχή», καυχήθηκε ο 78χρονος αρχηγός του αμερικανικού κράτους επευφημούμενος ηχηρά από τους Ρεπουμπλικάνους στην αίθουσα.

Στο φόντο: ο πρόεδρος της κάτω Βουλής Μάικ Τζόνσον και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ως εκ του αξιώματός του επικεφαλής της Γερουσίας.

Αρκετοί Δημοκρατικοί προτίμησαν να φορέσουν κίτρινα και μπλε χρώματα, του εθνικού συμβόλου της Ουκρανίας.

Δημοκρατικός βουλευτής, ο Αλ Γκριν (Τέξας), αποβλήθηκε από τον «speaker» Τζόνσον επειδή στεκόταν όρθιος κατά τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του προέδρου, παραβιάζοντας το αυστηρό πρωτόκολλο. Ο μεγιστάνας συνέχισε κατόπιν απτόητος την ομιλία του.

Αναμενόταν να παρουσιάσει στο Κογκρέσο, όπου το κόμμα του είναι κυρίαρχο για τουλάχιστον την προσεχή διετία, το όραμά του για την οικονομία, καθώς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Καναδά και το Μεξικό επιβάλλοντας δασμούς που προκάλεσαν σοκ στις χρηματαγορές. Αναμενόταν επίσης να απαιτήσει κεφάλαια για να κάνει πράξη τις εξαγγελίες του για τη μαζική απέλαση παράτυπων μεταναστών.

Αναμενόταν ακόμη να εκφραστεί για το όραμά του, αποφασιστικά εθνικιστικό, για τη θέση και τον ρόλο των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο, μετά την παύση που διέταξε στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μετά την λογομαχία του στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Έχει πει πως θέλει «ρήξη» με την αμερικανική διπλωματία «του παρελθόντος».

Καθώς οι δημοσκοπήσεις φέρουν τη δημοτικότητά του να βρίσκεται σε πτώση, παρά τις ανεξαιρέτως θριαμβευτικές δηλώσεις συμβούλων και συνεργατών του, ο αμερικανός πρόεδρος μοιάζει πιο σίγουρος παρά ποτέ για τον εαυτό του, πρόσφατα εξάλλου πρότεινε να διανείμει στους δημοσιογράφους καπελάκια με το σύνθημα «ο Τραμπ είχε δίκιο για όλα».

Εννοεί να κυριαρχήσει στην πυραμίδα της εξουσίας, χωρίς να σκοτίζεται για τους μηχανισμούς ελέγχου που προβλέπει το Σύνταγμα, με τη μορφή του κοινοβουλίου ή των δικαστηρίων. Έδωσε άλλωστε λευκή επιταγή στον πολυδισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ να περικόψει τις κρατικές δαπάνες ενίοτε ισοπεδώνοντας ομοσπονδιακές υπηρεσίες και γραφειοκρατίες και υπογράφοντας σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων, κάποια από τα οποία αμφισβητούνται στη δικαιοσύνη.

Ο επικεφαλής εταιρειών όπως οι Tesla και SpaceX είναι παρών, ενώ οι Δημοκρατικοί προσκάλεσαν κάποιους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους που απολύθηκαν.

Ο Τραμπ υπόσχεται ότι οι ΗΠΑ θα διεξαγάγουν «πόλεμο» εναντίον καρτέλ των ναρκωτικών

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε στην πρώτη του μεγάλη ομιλία ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου πως η κυβέρνησή του διεξάγει «πόλεμο εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών», μεξικανικών και άλλων, μιλώντας περί «σοβαρής απειλής» για την «εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ.

«Τα καρτέλ διεξάγουν πόλεμο εναντίον της Αμερικής, είναι καιρός η Αμερική να διεξαγάγει πόλεμο εναντίον των καρτέλ – και το κάνουμε», πέταξε ο Ρεπουμπλικάνος, θυμίζοντας πως η κυβέρνησή του ήδη ενέταξε πολλές από αυτές τις συμμορίες στη μαύρη λίστα των «τρομοκρατικών» οργανώσεων.

«Οι ΗΠΑ θα “πάρουν πίσω” τη Διώρυγα του Παναμά»

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε, κατά τη διάρκεια της πρώτης μεγάλης ομιλίας του ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου, ότι οι ΗΠΑ θα «πάρουν πίσω» τη Διώρυγα του Παναμά, μετά την ανακοίνωση πως δυο λιμάνια τα οποία ανήκαν σε κολοσσό του Χονγκ Κονγκ, την εταιρεία Hutchinson, πωλήθηκαν σε κοινοπραξία υπό αμερικανική ηγεσία.

«Για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η εθνική μας ασφάλεια, η κυβέρνησή μου θα πάρει πίσω τη Διώρυγα του Παναμά, κι ήδη αρχίσαμε να το κάνουμε», είπε ο πρόεδρος, προφανώς αναφερόμενος στην αγοραπωλησία, η οποία έγινε γνωστή χθες Τρίτη.

Ο Τραμπ επιμένει ότι η Γροιλανδία θα γίνει μέρος των ΗΠΑ, «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο»

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν τη Γροιλανδία «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο» στην πρώτη του μεγάλη ομιλία ενώπιον της ολομέλειας του αμερικανικού Κογκρέσου, λέγοντας πως εργάζεται με «όλους» τους «ενδιαφερόμενους» για να το «επιτύχει».

«Τη χρειαζόμαστε αληθινά για τη διεθνή ασφάλεια και θεωρώ πως θα την αποκτήσουμε. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα την αποκτήσουμε. Θα εγγυηθούμε την ασφάλειά σας, θα σας κάνουμε πλούσιους και, μαζί θα οδηγήσουμε τη Γροιλανδία σε ύψη που ποτέ δεν θα φανταζόσασταν πως είναι εφικτά», είπε, απευθυνόμενους στους κατοίκους της τεράστιας αυτόνομης περιοχής της Δανίας.

Κίνα κατά Τραμπ: «Αν θέλει εμπορικό ή άλλον πόλεμο, είμαστε έτοιμοι»

Η Κίνα απαντά δια της πρεσβείας της στις ΗΠΑ στον Ντόναλντ Τραμπ για την απόφασή του να επιβάλει δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.

Σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της πρεσβείας στο Χ σήμερα το πρωί αρχικά συμβούλεψε την Ουάσινγκτον ότι «το σωστό θα ήταν να διαβουλευτεί με την Κίνα ως ισότιμοι εταίροι» και στη συνέχεια προειδοποίησε: «αν οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο, είτε είναι πόλεμος δασμών είτε εμπορικός πόλεμος ή κάθε άλλου είδους πόλεμο, είμαστε έτοιμοι για μάχη μέχρις εσχάτων».

Σε δική του δήλωση ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε «ταπεινή δικαιολογία» την επίκληση του θέματος της φαιντανύλης από τις ΗΠΑ για να αυξήσουν τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.

«Τα αντίμετρά μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας είναι απολύτως θεμιτά και απαραίτητα. Οι ΗΠΑ, όχι οποιοσδήποτε άλλος, είναι υπεύθυνες για την κρίση φαιντανύλης εντός των ΗΠΑ. Στο πνεύμα της ανθρωπιάς και της καλής θέλησης προς τον αμερικανικό λαό, έχουμε λάβει ισχυρά βήματα για να βοηθήσουμε τις ΗΠΑ στην αντιμετώπιση του ζητήματος» συμπλήρωσε στη δήλωσή του.

«Αντί να αναγνωρίσουν τις προσπάθειές μας, οι ΗΠΑ προσπαθούν να συκοφαντούν και να μεταθέσουν την ευθύνη στην Κίνα και επιδιώκουν να πιέσουν και να εκβιάσουν την Κίνα με αυξήσεις δασμών. Μας τιμωρούν που τους βοηθήσαμε. Αυτό δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα των ΗΠΑ και θα υπονομεύσει τον διάλογο και τη συνεργασία μας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Ο εκφοβισμός δεν μας τρομάζει. Το bullying δεν λειτουργεί με εμάς. Η πίεση, ο εξαναγκασμός ή οι απειλές δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της Κίνας. Όποιος χρησιμοποιεί τη μέγιστη πίεση στην Κίνα επιλέγει τον «λάθος τύπο» και κάνει λάθος υπολογισμό» κατέληξε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας.

Politico: Γιατί η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες μπορεί να γίνει «εφιάλτης» για την ΕΕ

Aύριο Πέμπτη (06/03) οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, με στόχο την αντιμετώπιση μιας ακόμη κρίσης που απειλεί τη συνοχή της Ευρώπης μετά τις πρόσφατες συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ αξιωματούχων από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας.

Οι 27 ηγέτες αντιλαμβάνονται πλήρως πως η αρχιτεκτονική ασφάλειας της ΕΕ, διαμορφωμένη μετά το 1945 και στηριζόμενη στη στήριξη των ΗΠΑ, βρίσκεται σε εύθραυστη ισορροπία και θα μπορούσε να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με ανάλυση του Politico, κι αυτό θα είναι το βασικό θέμα στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι ηγέτες της Ευρώπης μιλούν συνεχώς για κυριαρχία και άμυνα. Πλέον όμως, αναγνωρίζουν πως έφτασε η στιγμή να μετατραπούν τα λόγια σε πράξεις, όμως κάποιοι ήδη φοβούνται ότι η κατάσταση μπορεί να εκτροχιαστεί, δήλωσαν στο Politico, ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει μιλήσει για την ανάγκη να υπάρξει «ένα απίστευτο ξύπνημα» και ο εν αναμονή καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς περιέγραψε την Ευρώπη ως «πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα», η ανησυχία από όσους βρίσκονται κοντά στη συζήτηση είναι ότι τα γεγονότα συμβαίνουν πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Οι φόβοι για την εσωτερική συνοχή της ΕΕ

Δεν είναι όμως μόνο οι ΗΠΑ που τους προκαλούν φόβο. Διπλωμάτες ήδη προετοιμάζονται για μια φιλορωσική ομάδα ηγετών εντός της Ευρώπης με επικεφαλής τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη συζήτηση.

Όπως σχολιάζει το Politico, ο αριθμός των υπό συζήτηση θεμάτων και η δυσοίωνη έλλειψη ενότητας σημαίνει ότι πρόκειται για μια Σύνοδο Κορυφής που έχει τη δυνατότητα να τιναχθεί στον αέρα και να πάει σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις.

Το έργο τους δεν είναι καθόλου εύκολο αφού τα θέματα που τους απασχολούν είναι πολλά. Αρχικά, θα πρέπει να σκεφτούν πώς μπορούν να ανακατευθύνουν γρήγορα τους πόρους για να ενισχύσουν την εθνική τους άμυνα και ταυτόχρονα θα προσπαθήσουν να επιδείξουν στήριξη στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας για παράδειγμα την πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ.

Επίσης, θα πρέπει να υπογραμμίσουν την στάση που θα κρατήσουν απέναντι στο καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν, επιβάλλοντας πιθανότατα έναν ακόμα γύρο κυρώσεων.

Η στροφή στη στρατιωτική χρηματοδότηση

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει έναν άμεσο και σοβαρό κίνδυνο, σε κλίμακα που κανείς από εμάς δεν έχει ξαναδεί στη ζωή του», έγραψε στους ηγέτες της ΕΕ την Τρίτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Το μέλλον μιας ελεύθερης και κυρίαρχης Ουκρανίας – μιας ασφαλούς και ευημερούσας Ευρώπης – βρίσκεται σε κίνδυνο».

Περισσότερο από τρία χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έξι εβδομάδες από την επιστροφή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την Τρίτη σχέδιο για την ενεργοποίηση έως και 800 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πρόσθετες αμυντικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει τη σύναψη δανείου 150 δισ. ευρώ από την ΕΕ προς τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών για τη χρηματοδότηση πανευρωπαϊκών εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως αεράμυνα, συστήματα πυροβολικού, πυραυλικά συστήματα, πυρομαχικά και drones.

Παράλληλα, η Κομισιόν προτείνει τη χαλάρωση των κανόνων της ΕΕ για τις δαπάνες για να επιτραπεί στις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τον στρατό τους. Σύμφωνα με τη φον ντερ Λάιεν, μια αύξηση των αμυντικών δαπανών ισοδύναμη με 1,5% του ΑΕΠ σε διάστημα τεσσάρων ετών poy θα μεταφραστεί σε περίπου 650 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ εξακολουθούν να εξετάζουν τις λεπτομέρειες της πρότασης αυτής, αλλά συνολικά έχει περιγραφεί ως ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Η Φον ντερ Λάιεν προσπαθεί να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα», σχολίασε ένας Γάλλος υπουργός, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του. «Αλλά θα ακολουθήσει η τεχνοκρατική δομή της ΕΕ;» αναρωτιέται.

Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν πώς να χρησιμοποιήσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ενώ οι τόκοι που προκύπτουν από τα περιουσιακά στοιχεία αξίας 200 δισεκατομμυρίων ευρώ χρησιμοποιούνται ήδη για τη χρηματοδότηση της βοήθειας, χώρες όπως η Γαλλία ενστερνίζονται την πιο αμφιλεγόμενη ιδέα της κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων, παρόλο που οι αντίπαλοι του σχεδίου λένε ότι θα συναντήσει νομικά εμπόδια και μπορεί να προκαλέσει οικονομική αστάθεια.

Η μάχη για τη στήριξη της Ουκρανίας

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα αφορά την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την πρόταση της επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Κάγια Κάλας, για την αποστολή 1,5 εκατομμυρίου βλημάτων πυροβολικού και άλλου εξοπλισμού στην Ουκρανία μέσα στο έτος.

Ενώ το τελικό σχέδιο δεν είναι γνωστό πριν την λήξει της Συνόδου, το τελευταίο προσχέδιο που κυκλοφόρησε το βράδυ της Τρίτης και το οποίο έχει το Politico καλεί τους υπουργούς να βρουν έναν τρόπο να διασφαλίσουν ότι οι αποστολές όπλων θα προχωρήσουν. Όμως αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουγγαρία αρνείται να συμφωνήσει με αυτό.

Το προσχέδιο τονίζει ότι η ΕΕ «θα συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία τακτική και προβλέψιμη οικονομική στήριξη».

Το 2025, θα παράσχει στην Ουκρανία 30,6 δισεκατομμύρια ευρώ, με εκταμιεύσεις από έναν μηχανισμό της ΕΕ για τη στήριξη του Κιέβου, τη Διευκόλυνση της Ουκρανίας, που αναμένεται να φθάσει τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ και εκταμιεύσεις περίπου 18 δισεκατομμυρίων ευρώ από δάνεια της G7 στο πλαίσιο της λεγόμενης «Πρωτοβουλίας Εποχής». Και τα μελλοντικά χρήματα πιθανότατα θα προέλθουν από το σχέδιο ReΑrm Europe.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να διατηρήσουν την αισιοδοξία τους παρά την απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν τη στρατιωτική βοήθεια.

«Είναι πολύ επώδυνο, αλλά όχι μοιραίο», δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος. «Θα κοστίσει άσκοπους θανάτους και χαμένες περιοχές, αλλά δεν θα οδηγήσει σε ήττα».

Ίσως σας ενδιαφέρουν