Παγκόσμιος συναγερμός για την οξεία ηπατίτιδα: Ποιο είναι το πρώτο σύμπτωμα που χτυπά «καμπανάκι»
Πρώτος θάνατος από την έξαρση οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά – Συνολικά έχουν καταγραφεί 169 κρούσματα, εκ των οποίων τα 114 στο Ηνωμένο Βασίλειο – Τι πρέπει να προσέχουμε, ποια τα «σημάδια»
Τον πρώτο θάνατο από την έξαρση της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, χτυπώντας καμπανάκι και διευκρινίζοντας πως έχει ενημερωθεί για 169 κρούσματα σε 12 χώρες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον οργανισμό, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, ως την 21η Απριλίου περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά είχαν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, στο Ισραήλ, στη Δανία, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στη Νορβηγία, στη Γαλλία, στη Ρουμανία και στο Βέλγιο.
Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι οι 114 από τις 169 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα παιδιά που παρουσίασαν οξεία ηπατίτιδα ήταν ηλικίας μεταξύ του ενός μήνα και των 16 ετών. Τα 17 κρίθηκε πως χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος. Δεν αποκαλύπτεται καμία λεπτομέρεια για το παιδί που υπέκυψε, ούτε πού καταγράφηκε ο θάνατος.
Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι στις τελευταίες 74 περιπτώσεις, εντοπίστηκε συνηθισμένος ιός της γρίπης, γνωστός ως αδενοϊός. Τα 20 από τα παιδιά που εξετάστηκαν είχαν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό· τα 19 είχαν ταυτόχρονα τον αδενοϊό και την COVID-19, πρόσθεσε.
Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και συνεργάζεται με τις βρετανικές υγειονομικές αρχές και άλλα κράτη μέλη και εταίρους του για τα κρούσματα.
Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ εξέδωσαν έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο, καλώντας τους παιδίατρους να επαγρυπνούν για περιπτώσεις ηπατίτιδας σε ανήλικους, που πιθανόν συνδέονται με έναν ιό της γρίπης, στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για τα ανεξήγητα κρούσματα οξείας φλεγμονής του ήπατος σε παιδιά.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα δεν έχει εντοπιστεί στην χώρα μας ωστόσο ο ΕΟΔΥ είναι σε επιφυλακή.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Θεοκλή Ζαούτη, τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ είναι έτοιμα να εξετάσουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων ηπατίτιδας για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.
Ο ίδιος κάλεσε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.
Το πρώτο ύποπτο σημάδι
Σύμφωνα με τους ειδικούς το πρώτο σημάδι που πρέπει να κινητοποιήσει τους γονείς είναι ο ίκτερος, που φαίνεται «στο ασπράδι του ματιού».
Τα παιδιά μπορεί επίσης να έχουν κόπωση, μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό, τα ούρα τους να είναι έντονα χρωματισμένα και τα κόπρανά τους αποχρωματισμένα. Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γαστρεντερικού, όπως εμετούς, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά.
Αναλυτικά τα συμπτώματα στα οποία πρέπει να δείξουμε προσοχή είναι:
Ικτερος
Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων
Κνησμός
Αρθραλγία/μυαλγία
Πυρετός
Ναυτία
Εμετός ή κοιλιακό άλγος
Λήθαργος ή απώλεια όρεξης
Τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L