Πανικός στην Ιταλία: Εκατοντάδες τουρίστες απεγκλωβίστηκαν από παραλίες λόγω της μεγάλης φωτιάς

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη χερσόνησο Γκαργκάνο, μια ιδιαίτερα δημοφιλή τουριστική περιοχή στις ακτές της Αδριατικής

🎙️ Άκουσε το άρθρο

Σε μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης προχώρησαν οι ιταλικές αρχές στην περιοχή Πεσκίτσι της Απουλίας, στη νότια Ιταλία, καθώς μεγάλη δασική πυρκαγιά πλησίασε παραθαλάσσιες ζώνες όπου βρίσκονταν εκατοντάδες τουρίστες και λουόμενοι, καθιστώντας αναγκαία την απομάκρυνσή τους μέσω της θάλασσας.

Σύμφωνα με το ιταλικό λιμενικό σώμα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από παραλίες και τουριστικές εγκαταστάσεις, ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζονται καθώς εκτιμάται ότι ακόμη περίπου 300 άτομα πρέπει να απομακρυνθούν. Οι αρχές τόνισαν ότι η θάλασσα αποτελεί τη μοναδική ασφαλή οδό διαφυγής, καθώς οι φλόγες και ο πυκνός καπνός έχουν περιορίσει την πρόσβαση από ξηράς.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη χερσόνησο Γκαργκάνο, μια ιδιαίτερα δημοφιλή τουριστική περιοχή στις ακτές της Αδριατικής, ανάμεσα στις πόλεις Πεσκίτσι και Βιέστε. Ισχυροί άνεμοι συνέβαλαν στη γρήγορη εξάπλωσή της, προκαλώντας ανησυχία σε κατοίκους και επισκέπτες. Εικόνες που μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν πυροσβεστικά οχήματα, αεροσκάφη τύπου Canadair και ελικόπτερα να επιχειρούν αδιάκοπα για τον περιορισμό του πύρινου μετώπου.

Στην επιχείρηση εκκένωσης συμμετέχουν έξι σκάφη της ακτοφυλακής, πλοία της οικονομικής αστυνομίας, αλλά και ιδιωτικά σκάφη που επιστρατεύθηκαν για τη μεταφορά των λουομένων και την παροχή βοήθειας. Οι μετακινήσεις γίνονται συνεχώς, με προτεραιότητα σε οικογένειες, παιδιά και ηλικιωμένους.

Παρά τη μεγάλη κινητοποίηση, οι τοπικές αρχές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες, υποστηρίζοντας ότι μέχρι στιγμής οι κατοικημένες περιοχές δεν απειλούνται άμεσα. Ωστόσο, το τεράστιο σύννεφο καπνού είναι ορατό από δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, ενώ η κατάσταση παραμένει κρίσιμη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που επικρατούν στη νότια Ιταλία.

Το νέο πύρινο μέτωπο έρχεται να προστεθεί στις μεγάλες πυρκαγιές που πλήττουν το τελευταίο διάστημα χώρες της Μεσογείου, όπως η Ισπανία και η Γαλλία, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τον αυξημένο κίνδυνο που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι παρατεταμένοι καύσωνες κατά τη θερινή περίοδο.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Προσθέστε το vradini.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στη Google και δείτε περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις σας. Κάντε κλικ εδώ.

Οι σημαντικότερες ειδήσεις, κάθε μέρα στο inbox σας

 
Διαβάστε επίσης