Πλημμύρες στη Βαλένθια: Οι παράγοντες που οδήγησαν στην τραγωδία

Τα αυτοκίνητα και τα γκαράζ μετατράπηκαν σε παγίδες θανάτου

Ισπανοί διασώστες έστησαν προσωρινό νεκροτομείο σε συνεδριακό κέντρο στη Βαλένθια και πάσχιζαν να φθάσουν στις αποκομμένες περιοχές, με τον αριθμό των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες να φθάνει τους 205 στη χειρότερη καιρική καταστροφή που έχει βιώσει η Ευρώπη εδώ και πέντε δεκαετίες.

Στη Βαλένθια, την ανατολική περιφέρεια που επλήγη περισσότερο, τουλάχιστον 202 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Τουλάχιστον άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Καστίλλη-Λα Μάντσα και στην Ανδαλουσία.

Ο αριθμός των νεκρών πλησιάζει πλέον τους 209 που έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες στη Ρουμανία το 1970. Οι πλημμύρες που έπληξαν την Πορτογαλία το 1967 στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 500 ανθρώπους.




Στη Βαλένθια, 500 στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί αναζητώντας αγνοουμένους και προσφέροντας βοήθεια σε επιζώντες της καταιγίδας, ενώ νέα προειδοποίηση για τις καιρικές συνθήκες εκδόθηκε στην Ουέλβα της νοτιοδυτικής Ισπανίας.

Ο αριθμός των νεκρών πιθανόν θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς αγνοούνται ακόμα δεκάδες άνθρωποι, όπως δήλωσε αργά χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Άνχελ Βίκτορ Τόρες, υπουργός Περιφερειακής Πολιτικής.

Καθώς περίπου 75.000 σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, οι πυροσβέστες αντλούν βενζίνη από αυτοκίνητα που έχουν εγκαταλειφθεί στους δρόμους για να θέσουν σε λειτουργία γεννήτριες σε μια προσπάθεια να προμηθεύσουν ρεύμα στα σπίτια. «Πηγαίνουμε από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο ψάχνοντας για βενζίνη», είπε πυροσβέστης που είχε ταξιδέψει στη Βαλένθια από τη νότια περιφέρεια της Ανδαλουσίας για να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Στο Αλφαφάρ, προάστιο της Βαλένθια, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας, διασώστες σκαρφάλωναν πάνω από τα αυτοκίνητα που είχαν στοιβαχτεί στους στενούς δρόμους ενώ οι κάτοικοι, που έσερναν καρότσια σούπερ μάρκετ μέσα στις λάσπες, περνούσαν δίπλα από ένα σκάφος που παρασύρθηκε από τα νερά και κατέληξε σε ένα σταυροδρόμι.

«Όλα έχουν καταστραφεί, καταστήματα, σούπερ μάρκετ, σχολεία, αυτοκίνητα», δήλωσε η Πατρίθια Βιλάρ, κάτοικος της περιοχής.

Εθελοντές με σκούπες, σφουγγαρίστρες, φτυάρια και κουβάδες βοηθούσαν τους κατοίκους να καθαρίσουν τις γειτονιές τους από τη λάσπη και τα φερτά υλικά. Άλλοι κουβαλούσαν τσάντες καθώς αναζητούσαν τρόφιμα και νερό.




Καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν ότι έστησαν προσωρινό νεκροτομείο στο συνεδριακό κέντρο Feria Valencia στα περίχωρα της πόλης, με τις πρώτες σορούς να φθάνουν εκεί νωρίς το πρωί της Παρασκευής (01.11).

Γιατί οι πλημμύρες στη Βαλένθια αποδείχθηκαν τόσο θανατηφόρες;

Διάφοροι παράγοντες, όπως οι οδηγοί που παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους, ο κακός προγραμματισμός από τους αρμοδίους και τις υπηρεσίες και οι ακραίες βροχοπτώσεις που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να έχουν συμβάλει σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία, σύμφωνα με το BBC.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας, υπό την εποπτεία της περιφερειακής κυβέρνησης, εξέδωσε έκτακτη ειδοποίηση στα τηλέφωνα μέσα και γύρω από την πόλη της Βαλένθια μετά τις 20:00 τοπική ώρα (19:00 GMT) την Τρίτη, ωστόσο, τα χιλιοστά βροχής ήταν μεγάλα και σε ορισμένες περιπτώσεις οι καταστροφές είχαν ήδη ξεκινήσει.

Αρκετοί νεκροί παγιδεύτηκαν στους δρόμους, επιστρέφοντας σε πολλές περιπτώσεις από τις δουλειές τους.

Βίντεο δείχνει πώς ένα πρώτο κύμα πλημμυρών πέρασε μέσα από την Paiporta ενώ κυκλοφορούσαν στους δρόμους αυτοκίνητα. Αν και οι βροχοπτώσεις ήταν πιο έντονες σε άλλες περιοχές, όπως το Utiel και το Chiva, η γεωγραφία του Paiporta, με μια χαράδρα να διασχίζει το κέντρο της πόλης έπαιξε όπως φάνηκε καθοριστικό ρόλο στις πλημμύρες.

Η δήμαρχος Maribel Albalat είπε ότι η πόλη ήταν κακώς προετοιμασμένη από άποψη σχεδιασμού, με πολλά ισόγεια διαμερίσματα. Έξι κάτοικοι ενός γηροκομείου έχασαν τη ζωή τους όταν τα νερά μπήκαν στο κτίριο ενώ βρίσκονταν ακόμα στο ισόγειο.

«Στην Paiporta δεν έχουμε την τάση να έχουμε πλημμύρες και οι άνθρωποι δεν φοβούνται», είπε.

Τα γκαράζ αποδείχθηκαν επίσης μια ιδιαίτερη παγίδα θανάτου. «Όταν βρέχει οι άνθρωποι συνήθως κατεβαίνουν στα γκαράζ τους για να βγάλουν τα αυτοκίνητά τους σε περίπτωση που το γκαράζ τους πλημμυρίσει», είπε η κυρία Albalat.

Αυτό φαίνεται να συνέβη στη γειτονιά La Torre, στα περίχωρα της Βαλένθια, όπου ανασύρθηκαν τα πτώματα επτά ανθρώπων από το γκαράζ ενός κτιρίου κατοικιών.

Ο αυτοκινητόδρομος Α3 που συνδέει τη Βαλένθια με τη Μαδρίτη ήταν ένας από τους πολλούς δρόμους όπου οι οδηγοί παγιδεύτηκαν καθώς ανέβαινε η στάθμη του νερού.

«Υπάρχουν σχεδόν σίγουρα περισσότεροι άνθρωποι που πέθαναν επειδή το νερό τους παρέσυρε ενώ είχαν βγει από τα αυτοκίνητά τους», είπε ένας επιζών στο τηλεοπτικό κανάλι Telecinco. Ένας άλλος επιζών είπε ότι το νερό ήταν μέχρι το στήθος του.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε ότι είδε έναν οδηγό που είχε βγει από το αυτοκίνητό του, ο οποίος είχε δεθεί σε έναν φανοστάτη με τη ζώνη του προκειμένου να μην παρασυρθεί από το νερό. Παραμένει άγνωστο αν κατάφερε να ζήσει.

Ο δήμαρχος της περιοχής Chiva, Amparo Fort, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι σε κοντινή απόσταση υπήρχαν ακόμη «εκατοντάδες αυτοκίνητα αναποδογυρισμένα και σίγουρα θα έχουν κόσμο μέσα».

Ένας ακόμη παράγοντας που εξηγεί γιατί η Βαλένθια υπέστη τόσο μεγάλη καταστροφή είναι πως είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους έχει αφήσει το έδαφος σε πολλές περιοχές της ανατολικής και νότιας Ισπανίας ανίκανο να απορροφήσει αποτελεσματικά το νερό της βροχής.




Ο Πάμπλο Αζνάρ, ερευνητής στο Κοινωνικο-Οικονομικό Παρατηρητήριο Πλημμύρας και Ξηρασίας (Obsis), προειδοποίησε ότι μεγάλο μέρος της πληγείσας περιοχής είχε υποστεί αυτό που περιέγραψε ως «ακατάσχετη ανάπτυξη», με πολλές περιοχές να καλύπτονται από αδιαπέραστα υλικά, τα οποία «αυξάνουν τον κίνδυνο που προκύπτουν από αυτά τα γεγονότα».

Η θέρμανση του κλίματος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι επίσης πιθανό να συνέβαλε στη σοβαρότητα των πλημμυρών.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν