Ποιός μπορεί να σταματήσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου;
Μία είναι η αλήθεια: «Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χρειάζεται τους πολέμους για να κρατηθεί στην εξουσία»
Κάποιος πρέπει να σταματήσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η φρίκη που εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες στον Λίβανο είναι άλλο ένα έγκλημα, πάνω σε ένα σωρό άλλα.
Θα γυρίσουν την πλάτη τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο ΟΗΕ και όλοι οι υπόλοιποι που υποτίθεται ότι νοιάζονται για τις ζωές των αμάχων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, ενώ ο εκτός ελέγχου πρωθυπουργός του Ισραήλ το κάνει ξανά, είναι το ερώτημα που θέτει ο Σάιμον Τίσνταλ σε άρθρο του στον Guardian.
Η αποτροπιαστική αυτή προοπτική ξεπερνά κάθε φαντασία, συμπληρώνει.
Το «ξανά» σημαίνει ότι ο Νετανιάχου μετατρέπει τον νότιο Λίβανο, ίσως και ολόκληρη τη χώρα, σε μια δεύτερη Γάζα. Περισσότεροι από 41.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα, κυρίως άμαχοι, έχουν πεθάνει από τις 7 Οκτωβρίου μετά τις θηριωδίες της Χαμάς.
Σχεδόν 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στον Λίβανο τη Δευτέρα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά.
Δεκάδες χιλιάδες άλλοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Πόσους ακόμα αθώους θα σκοτώσει αυτός ο άνθρωπος πριν φύγει από την εξουσία, είναι το δεύτερο ερώτημα του Βρετανού αρθρογράφου.
Ο Νετανιάχου λέει ότι αυτή η τελευταία σφαγή είναι απαραίτητη για να «αποκατασταθεί η ισορροπία ασφαλείας». Όμως ο ίδιος ο Νετανιάχου είναι αυτός που δεν έχει ισορροπία.
Με την επιτακτική εντολή του προς τους κατοίκους του νότιου Λιβάνου – πολίτες ενός κυρίαρχου κράτους – να εκκενώσουν άμεσα, έδωσε το σήμα ότι οι πρωτοφανείς αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ θα ενταθούν περαιτέρω. Μια στρατιωτική χερσαία εισβολή ίσως ακολουθήσει.
Αυτό δεν λειτούργησε το 2006 και δεν θα λειτουργήσει ούτε και τώρα. Η «στρατηγική» του Νετανιάχου, όπως πάντα, είναι αυτοκαταστροφική.
Παρά τις 1.300 ισραηλινές επιθέσεις τη Δευτέρα, η Χεζμπολάχ ρίχνει περισσότερους πυραύλους από πριν στο Ισραήλ, επεκτείνοντας την εμβέλειά τους. Οι εκτοπισμένοι Ισραηλινοί κάτοικοι δεν μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια, που φέρεται ως ο κύριος στόχος του. Η βία γεννά βία. Δεν φέρνει ασφάλεια, μόνο περισσότερο μίσος και εκδίκηση.
Όπως συνήθως, ο Νετανιάχου στέλνει αντιφατικά μηνύματα. Τι να πιστέψει κανείς; Ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση έχει έναν περιορισμένη εμβέλεια και συγκεκριμένο σκοπό: Να αποδυναμώσει τη Χεζμπολάχ και να την απομακρύνει από τα σύνορα, βόρεια του ποταμού Λιτάνι.
Ισχυρίζεται ότι νοιάζεται για τους Λιβανέζους πολίτες, όπως επιμένει ότι ενδιαφέρεται και για τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, πολλοί από τους οποίους βρει φρικτό θάνατομ έκτοτε.
Αλλά στην πραγματικότητα, αφού απέτυχε παταγωδώς στον απατηλό του στόχο να καταστρέψει τη Χαμάς, ο Νετανιάχου δημιουργεί σκόπιμα ένα δεύτερο μέτωπο, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με τη Χεζμπολάχ, κάνοντας ακριβώς αυτό που οι Αμερικανοί διπλωμάτες προσπαθούσαν εδώ και μήνες να αποτρέψουν.
Οι επιθέσεις με κινητά και ασυρμάτους και οι δολοφονίες βασικών διοικητών την περασμένη εβδομάδα ήταν το προοίμιο. Το συμπέρασμα είναι το εξής: Μόνο ο «αιώνιος πόλεμος» τον κρατάει στην εξουσία.
Ο Νατζίμπ Μικάτι, πρωθυπουργός του Λιβάνου, δεν έχει καμία αμφιβολία: Ο Νετανιάχου πρέπει να σταματήσει. «Η συνεχιζόμενη ισραηλινή επιθετικότητα στον Λίβανο είναι ένας πόλεμος εξόντωσης με όλη τη σημασία της λέξης», δήλωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας τις «ισχυρές χώρες» του να δράσουν για να αποτρέψουν την κλιμάκωση της σφαγής.
Τα κόκκινα φώτα του κινδύνου αναβοσβήνουν παντού. Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο αναφέρει ότι επίκειται μια «καταστροφική» περιφερειακή κλιμάκωση, εν μέσω αυτού που χαρακτηρίζει ως την πιο έντονη εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια. Οι επιθέσεις του τελευταίου «δεν είναι μόνο παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, αλλά θα μπορούσαν να αποτελούν εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο ίδιος.
Το Ιράν, το οποίο, παρά τις απειλές του, έχει δείξει απροσδόκητη αυτοσυγκράτηση μετά τη δολοφονία ενός ηγέτη της Χαμάς από το Ισραήλ στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι σκοπίμως επιδιώκει τον ευρύτερο πόλεμο που λέει ότι δεν θέλει.
«Κάθε μέρα το Ισραήλ διαπράττει μεγαλύτερες θηριωδίες και σκοτώνει όλο και περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν. «Κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας αν πιστεύουμε ότι κάποιος θα είναι νικητής σε έναν περιφερειακό πόλεμο», υπογράμμισε ο ίδιος.
Η Χεζμπολάχ ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Λέει ότι θα σταματήσει να εκτοξεύει πυραύλους όταν συμφωνηθεί εκεχειρία στη Γάζα, όχι πριν. Ο Νετανιάχου φέρεται να έχει μπλοκάρει μια τέτοια συμφωνία πολλές φορές.
Παρ’ όλα αυτά, η πρεσβευτής του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο επέμενε πρόσφατα στην εκπομπή Today του BBC ότι το ζήτημα αφορά στην απειλή της τρομοκρατίας στον βορρά. Ποιανού τρομοκρατία, Τζίπι Χοτόβελι; Τη δική τους ή τη δική σας; Η επίσημη άρνηση και παραπλάνηση του Ισραήλ συνεχίζονται, με οδηγίες από την κορυφή.
«Οι τελευταίες ομιλίες και συζητήσεις του Νετανιάχου με ανώτερους αξιωματικούς των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων δείχνουν ότι δεν ενδιαφέρεται να φτάσει σε μια συμφωνία (εκεχειρίας), στην οποία οι ακροδεξιοί συνεργάτες του είναι αντίθετοι», έγραψε ο σχολιαστής της Haaretz, Άμος Χαρέλ.
«Η προσωπική του μοίρα προηγείται της μοίρας των ομήρων. Έχει αποφασίσει να στοιχηματίσει τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα, σε μια φιλόδοξη κίνηση που θα πλήξει τη Χεζμπολάχ και ίσως επηρεάσει έμμεσα τη Χαμάς», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πώς μπορεί να μπεί τροχοπέδη στον Νετανιάχου
Κάποιος πρέπει να σταματήσει τον Νετανιάχου. Αλλά ποιος θα το κάνει; Όχι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα πει ξανά αυτή την εβδομάδα στα Ηνωμένα Έθνη ότι έχει ένα σχέδιο, αλλά, στην πράξη, έχει χειριστεί όλη αυτή την κρίση απελπιστικά λάθος από την αρχή.
Σαφώς ανησυχεί ότι μια ανάφλεξη σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες της Κάμαλα Χάρις και των Δημοκρατικών στις εκλογές του Νοεμβρίου. Γιατί λοιπόν δεν επεμβαίνει; Επειδή ανησυχεί περισσότερο να μην εμφανιστεί ότι παίρνει θέση εναντίον του Ισραήλ.
Δεδομένης της ασαφούς στάσης της Ουάσιγκτον, μην περιμένετε η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ να κάνει κάτι ουσιαστικό από μόνη της, όπως να αναστείλει όλες τις άδειες εξαγωγής όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου προς το Ισραήλ και να αποδοκιμάσει τη Χοτόβελι, επιχειρηματολογεί ο Βρετανός αρθρογράφος στο ίδιο κείμενο.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, δηλώνει ότι χρειάζονται «θάρρος» και «τόλμη» για την αντιμετώπιση του σημερινού κόσμου. Αυτά ακριβώς λείπουν από όλες τις δυτικές πρωτεύουσες, όπως ο Λίβανος πρόκειται σύντομα να ανακαλύψει με οδυνηρό τρόπο, συνεχίζει.
Τα Διεθνή Δικαστήρια και ο ΟΗΕ
Τι γίνεται με τα δικαστήρια; Θα σταματήσει το διεθνές δίκαιο τις νέες καταστροφές του Νετανιάχου; Μην περιμένετε κάτι τέτοιο, συστήνει. Ανεξήγητα, οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν ακόμα εκδώσει το ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, που ζητήθηκε από τον γενικό εισαγγελέα τον Μάιο. Αυτή η μακροχρόνια και ανεξήγητη καθυστέρηση εγείρει υποψίες.
Και τι γίνεται με τον ίδιο τον ΟΗΕ; Πώς θα μπορούσε να αποκαταστήσει την κατεστραμμένη εξουσία του, αν όχι επιβάλλοντας επιτέλους τις πολλές, αγνοημένες αποφάσεις του για την Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας που απαιτεί από το Ισραήλ να εκκενώσει τα κατεχόμενα εδάφη, όπου οι καταχρήσεις από Εβραίους εποίκους είναι ανεξέλεγκτες; Ο Νετανιάχου – αν είναι ποτέ δυνατόν- πρόκειται να μιλήσει στη γενική συνέλευση αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Αντί να του δώσουν βήμα, ο ΟΗΕ θα έπρεπε να απαγορεύσει στον Νετανιάχου την είσοδο στις εγκαταστάσεις του. Αν εμφανιστεί, θα πρέπει να αγνοηθεί η διπλωματική ασυλία του, να συλληφθεί πάραυτα από την αστυνομία της Νέας Υόρκης και το FBI και να απελαθεί ή, ακόμα καλύτερα, να του απαγγελθούν κατηγορίες. Ο Νετανιάχου είναι επικίνδυνος. Κάποιος πρέπει να τον σταματήσει με όλα τα διαθέσιμα μη βίαια μέσα.