Προειδοποίηση Πούτιν: «Θα αναπτύξουμε πυραύλους που κανένα αμυντικό σύστημα δεν μπορεί να αναχαιτίσει»

Μετά την ανακοίνωση για επιτυχημένη δοκιμή του Sarmat, ο Ρώσος πρόεδρος προαναγγέλλει τον πλήρη εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας

Βλαντίμιρ Πούτιν Πουτιν
🎙️ Άκουσε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έστειλε εκ νέου ένα ηχηρό μήνυμα προς τη Δύση, δηλώνοντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει ακάθεκτη τον εκσυγχρονισμό των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεών της.

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις του Κρεμλίνου, στόχος της Ρωσίας είναι η ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων με την ικανότητα να διαπερνούν οποιοδήποτε υφιστάμενο ή μελλοντικό αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας.

Η δήλωση αυτή ακολουθεί την ανακοίνωση για μια επιτυχημένη δοκιμή του διηπειρωτικού πυραύλου Sarmat, ενός όπλου που ο Πούτιν χαρακτήρισε ως «το ισχυρότερο στον κόσμο». Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε μάλιστα ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να θέσει το σύστημα σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για την εξέλιξη της δοκιμής μέσω τηλεδιάσκεψης από τον διοικητή των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, Σεργκέι Καρακάγεφ, ο οποίος επιβεβαίωσε την αξιοπιστία του συστήματος. Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο διηπειρωτικός πύραυλος Sarmat διαθέτει εμβέλεια που ξεπερνά τα 35.000 χιλιόμετρα, γεγονός που του επιτρέπει να πλήξει στόχους σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ η ταχύτητά του μπορεί να υπερβεί τα 10 Μαχ, δηλαδή περίπου τα 12.000 χιλιόμετρα την ώρα. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ισχύ της πυρηνικής κεφαλής που μπορεί να μεταφέρει.

 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρίνισε ότι η Μόσχα είχε προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διεξαγωγή της δοκιμής, τηρώντας τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα.

Παρά τις θριαμβευτικές δηλώσεις, ο πύραυλος Sarmat (που προορίζεται να αντικαταστήσει τους σοβιετικούς Voevoda ή «Satan») αποτελεί ένα από τα πιο προβληματικά εξοπλιστικά προγράμματα της Ρωσίας. Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα τεθεί σε υπηρεσία το 2020, το χρονοδιάγραμμα ανατράπηκε επανειλημμένα λόγω σοβαρών τεχνικών αστοχιών.

 

Το ιστορικό των δοκιμών του συστήματος συνοδεύεται από σειρά σοβαρών προβλημάτων και αποτυχιών. Τον Σεπτέμβριο του 2024, ένας πύραυλος εξερράγη μέσα στο σιλό εκτόξευσης στο κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ, ενώ τον Νοέμβριο του 2025 άλλη δοκιμή κατέληξε σε συντριβή μόλις ένα λεπτό μετά την εκτόξευση. Παράλληλα, τον Οκτώβριο του 2025, ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε παραδεχθεί δημόσια ότι το σύστημα δεν ήταν ακόμη επιχειρησιακά έτοιμο, ανατρέποντας προηγούμενες διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί το 2024.

Η πρόσφατη δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε μια συγκυρία έντονης εσωτερικής αναταραχής για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία. Πριν από λίγες ημέρες, συνελήφθη ο Αλεξάντερ Γκαβρίλοφ, επικεφαλής της εταιρείας Krasmash που κατασκευάζει τους Sarmat, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης κεφαλαίων. Το γεγονός αυτό εντείνει τις αμφιβολίες για το αν οι καθυστερήσεις του προγράμματος οφείλονται αποκλειστικά σε τεχνικά αίτια ή αν η διαφθορά έχει επηρεάσει την ποιότητα και την ταχύτητα παραγωγής των στρατηγικών αυτών όπλων.

 

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Προσθέστε το vradini.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στη Google και δείτε περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις σας. Κάντε κλικ εδώ.

Οι σημαντικότερες ειδήσεις, κάθε μέρα στο inbox σας

 
Διαβάστε επίσης