Πρώτο σημάδι αδυναμίας του Πούτιν το Κουρσκ;
Συνεργάτες και αντίπαλοι του Ρώσου προέδρου περιμένουν την αντίδραση του για να μετρήσουν τη δύναμη του
Η συνεχιζόμενη επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ, βγάζει ψεύτρα τη Ρωσία που επιμένει ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι ελέγχει 74 οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή και ότι ήδη μοιράζει ανθρωπιστική βοήθεια και κατεβάζει τις ρωσικές σημαίες, σύμφωνα με όσα μεταδίδει τις τελευταίες ώρες η ουκρανική τηλεόραση. Κι ενώ τα μακροπρόθεσμα σχέδια του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ασαφή, όσο περισσότερο διαρκεί αυτή η εισβολή, τόσο πιο δύσκολο είναι για τον Βλαντιμίρ Πούτιν να την προσπεράσει ως μια αναποδιά σε μια κατά τα άλλα επιτυχημένη πολεμική προσπάθεια, γράφει σε σχετικό άρθρο του ο Guardian.
Το μέγεθος του προβληματισμού του Κρεμλίνου απέναντι σε αυτή την αιφνίδια κίνηση της ουκρανικής ηγεσίας αποδεικνύει το γεγονός ότι ακόμη δεν της έχει δώσει κάποιο όνομα, παρά την αποκαλεί «η κατάσταση», «η τρομοκρατική επίθεση» και «τα γεγονότα στο Κουρσκ». Για τον ίδιο λόγο δια ροπάλου αποφεύγονται λέξεις και φράσεις όπως «η εισβολή» ή «ο ουκρανικός έλεγχος». Πρόκειται για μια πάγια τακτική των Ρώσων, που μέχρι σήμερα δεν αποκαλούν την αρχική τους απόβαση στην Ουκρανία «πόλεμο» ή «εισβολή», αλλά «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Ο Πούτιν είναι εκνευρισμένος με τα γεγονότα, συνεχίζει το ίδιο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, επικαλούμενο ένα βίντεο από την αρχή της εβδομάδας που τον δείχνει να σταματά έναν τοπικό κυβερνήτη ο οποίος απαριθμούσε τους οικισμούς που έχουν πλέον υπό τον έλεγχο τους οι Ουκρανοί, λέγοντας του χαρακτηριστικά ότι αυτά είναι ζητήματα του στρατού και ότι εκείνος έπρεπε να περιοριστεί στο κομμάτι της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η επικοινωνία αυτή αποκαλύφθηκε κατά λάθος, εκτιμά η Όλγα Βλάσοβα, από το Ρωσικό Ινστιτούτο του King’s College στο Λονδίνο, επισημαίνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θέλει να δημοσιοποιείται τίποτα που θα αυξήσει την ανησυχία των συμπατριωτών του.
Η τελευταία αυτή ουκρανική εισβολή σε τμήματα της Ρωσίας κάνει εντονότερο το δίλημμα που αντιμετωπίζει το Κρεμλίνο από την έναρξη του πολέμου του στην Ουκρανία: να παρουσιάσει αυτόν ως μια υπαρξιακή μάχη μέχρι θανάτου με τη Δύση και ως προάγγελο του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου, ή σαν μια τοπική σύγκρουση υπό τον πλήρη έλεγχο του για την οποία δεν χρειάζεται να προβληματίζεται κανείς; Τα ελεγχόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης έχουν παίξει και με τις δύο αναγνώσεις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα ουκρανικά εδάφη τον Φεβρουάριο του 2022, ωστόσο όσον αφορά τα γεγονότα στο Κουρσκ έχουν επιλέξει να δείχνουν μόνο την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνεται εκεί ως ένδειξη αλληλεγγύης και όχι τους ξένους στρατιώτες στα ρωσικά εδάφη για πρώτη εδάφη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Για την ώρα το ρωσικό κόλπο αποδίδει καρπούς, σημειώνει η Αικατερίνα Σούλμαν από το Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο, αφού δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση του Κρεμλίνου στους δρόμους της Ρωσίας. Ωστόσο ο Πούτιν δεν φαίνεται να πείθει τους πάντες με την απουσία αντίδραση του στα όσα συμβαίνουν, αφού για την ώρα δεν έχει επισκεφτεί τις περιοχές που έχουν επηρεαστεί, ούτε έχει βγάλει κάποιον πύρινο λόγο υποσχόμενος την τιμωρία όλων όσων τολμούν να τα βάλουν με τη χώρα του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρώσος πρόεδρος καθυστερεί να πάρει θέση στα πράγματα. Το ίδιο είχε συμβεί και στη βύθιση του πυρηνοκίνητου Κουρσκ το μακρινό 2000, το ίδιο ακριβώς και με το περίεργο πραξικόπημα του Γεβγκένι Πριγκόζιν που ως επίλογο του είχε τον θάνατο του σε αεροπορικό δυστύχημα του 2023. Σήμερα οι συνεργάτες και οι αντίπαλοι του Πούτιν περιμένουν να δουν αν τελικά θα καταφέρει να βγει ξανά από πάνω και στα εν εξελίξει γεγονότα στο Κουρσκ. Στην πραγματικότητα αυτό που θέλουν να δουν, σύμφωνα με την Σούλμαν, είναι «αν ο γέρος της Ρωσίας το έχει ακόμα μέσα του»…