Ρόμπερτ Φίτσο: Ποιος είναι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός που δέχθηκε επίθεση

Η πολιτική διαδρομή και οι σχέσεις με τη Ρωσία

Ρόμπερτ Φίτσο: Ποιος είναι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός που δέχθηκε επίθεση

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ενώ οι Αρχές αναζητούν τα κίνητρα του δράστη, οποίος συνελήφθη.

Στην επίσημη σελίδα του Σλοβάκου πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο Φίτσο δέχθηκε «πολλές σφαίρες» από έναν άνδρα σήμερα το μεσημέρι καθώς έβγαινε από ένα κτίριο έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Το πρωθυπουργικό γραφείο τόνισε ότι ο Φίτσο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα και όχι σε νοσοκομείο της Μπρατισλάβα καθώς η μεταφορά του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας θα διαρκούσε περισσότερο με δεδομένη την άμεση περίθαλψη που χρειαζόταν.

Ο πολιτικός κόσμος της Ευρώπης έσπευσε άμεσα να καταδικάσει την επίθεση.

Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Φίτσο

Ο Ρόμπερτ Φίτσο γεννήθηκε στο Τοπόλτσανι της Σλοβακίας στις 15 Σεπτεμβρίου 1964 και σήμερα είναι 59 χρονών. Σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή της Μπρατισλάβας και το 1987 εγγράφηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της τότε Τσεχοσλοβακίας. Το 1992 έπειτα από σπουδές στις ΗΠΑ, έγινε μέλος του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ το 1999 τέθηκε επικεφαλής του νεοσύστατου συνασπισμού «Κατεύθυνση – Σοσιαλδημοκρατία», το οποίο ίδρυσε ο ίδιος.

Το 2006 ο Ρόμπερτ Φίτσο αναδείχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών της Σλοβακίας, λαμβάνοντας περίπου το 30% των ψήφων. Σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού το 2006 με το κόμμα HZDS του Βλαντιμίρ Μετσιάρ και το Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας του Γιάν Σλότα και στις 4 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς, έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας του.

Παρά τη μεγάλη του δημοτικότητα και το νεανικό του προφίλ, έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, αφού επέλεξε ως κυβερνητικό του εταίρο το εθνικιστικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Μετσιάρ. Σε εκείνες τις εκλογές το κόμμα του Ρόμπερτ Φίτσο ήρθε πρώτο σε ποσοστό ψήφων με 34,8%, ωστόσο συγκέντρωσε μόλις 62 έδρες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας. Στις 13 Ιουνίου έλαβε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, σε συνεργασία με τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης και το ουγγρικό κόμμα , τα οποία συγκέντρωσαν μαζί 79 έδρες.

Μετά την αποτυχία του να παρουσιάσει αυτοδύναμο κυβερνητικό σχήμα, ο πρόεδρος της Σλοβακίας Ιβάν Γκασπάροβιτς έδωσε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στην πρόεδρο του κεντροδεξιού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ιβέτα Ραντιτσόβα, η οποία έγινε και η πρώτη γυναίκα στο πρωθυπουργικό αξίωμα στην ιστορία της χώρας. Έπειτα από τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές του 2012, ο Ρόμπερτ Φίτσο επέστρεψε στην πρωθυπουργία, αλλά απέτυχε να εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του 2014, χάνοντας στο δεύτερο γύρο όπου έλαβε ποσοστό 40,6%, από τον Αντρέι Κίσκα.

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer-SD του Φίτσο ήταν ο νικητής των βουλευτικών εκλογών του 2016, συγκεντρώνοντας ποσοστό 30,9% των ψήφων, χωρίς να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το 2018 όμως δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ, πυροδοτώντας κυβερνητική κρίση και στις 15 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς ο Ρόμπερτ Φίτσο υπέβαλε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία στον πρόεδρο Αντρέι Κίσκα, ο οποίος έδωσε την εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Πέτερ Πελεγκρίνι.
Το 2023 ο Ρόμπερτ Φίτσο επανεξελέγη στη θέση του πρωθυπουργού.

Ρόμπερτ Φίτσο: Θερμός υποστηρικτής του Πούτιν και ορκισμένος εχθρός της Ουκρανίας

Κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2023, ο Φίτσο διεξήγαγε ολόκληρη καμπάνια για να σταματήσει τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Τελικά, το κόμμα του (SMER) κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, με 22,95% και 42 έδρες. Ο Φίτσο σχημάτισε συνασπισμό με τη σοσιαλδημοκρατική παράταξη (HLAS) και τους Εθνικιστές της Σλοβακίας και ξεκίνησε την τέταρτη θητεία του ως πρωθυπουργός στις 25 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση τότε αρνήθηκε κατηγορηματικά να συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό περίπου 20 κρατών υπό την ηγεσία της Τσεχίας για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία.

Ρόμπερτ Φίτσο: «Η Ουκρανία δεν είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα»

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Ρόμπερτ Φίτσο είχε δηλώσει με εμφατικό τρόπο ότι «η Ουκρανία δεν είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα», αλλά βρίσκεται «υπό τον πλήρη έλεγχο και την επιρροή των ΗΠΑ».

Κατέτασσε, μάλιστα, την Ουκρανία ανάμεσα στις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο: «Κύριος οίδε πόση από τη βοήθεια που λαμβάνει εξαφανίζεται», είπε.

Κατά την άποψή του, η ένοπλη σύρραξη της Ουκρανίας με τη Ρωσία, που έχει πλέον συμπληρώσει δυο χρόνια, είναι αδύνατο να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα και το Κίεβο θα χρειαστεί να εκχωρήσει τμήματα της ουκρανικής επικράτειας. «Θα πρέπει να γίνει συμβιβασμός κάποιου είδους, που θα είναι πολύ επώδυνος και για τις δυο πλευρές», εξήγησε.

«Τι περιμένουν; Πώς οι Ρώσοι θα φύγουν; Δεν είναι ρεαλιστικό αυτό», επέμεινε.

Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2023 από το ινστιτούτο μελετών GlobSec με έδρα την Μπρατισλάβα, λιγότεροι από τους μισούς Σλοβάκους (το 40%) θεωρούν τη Ρωσία υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ίσως σας ενδιαφέρουν