Στ. Κυριακίδου: Ένα απέραντο συλλογικό τραύμα στα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας

Τα όσα βίωσε στα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας διηγήθηκε η Στέλλα Κυριακίδου

«Αυτό που με συγκλόνισε περισσότερο είναι η βουβαμάρα που επικρατούσε στον χώρο προσωπικής φιλοξενίας, ενώ υπήρχαν κάπου 8.500 άνθρωποι εκεί. Η απόλυτη σιωπή. Ούτε κλάματα, ούτε φωνές, ούτε θυμός, ούτε παιδικές φωνές. Πρόσωπα με έκφραση κενή. Ένα απέραντο συλλογικό τραύμα. Η έγνοια τους είναι πραγματικά τί θα απογίνουν. Οι άνθρωποί τους και οι ζωές τους που έμειναν πίσω», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, διηγούμενη τα όσα βίωσε στα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας.

Όπως επισημαίνει η κα Κυριακίδου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κύπρου, μια πολύ καλά οργανωμένα συντονιστική προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη για να στηρίξει τους ανθρώπους που ψάχνουν καταφύγιο στην Πολωνία, αλλά και σε άλλα κράτη-μέλη, ενώ ο Πολωνικός λαός άνοιξε διάπλατα μια τεράστια αγκαλιά και άνοιξε στην κυριολεξία και τα σπίτια του για να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες. ”Είδα τις ευρωπαϊκές αξίες να μετουσιώνονται σε πράξεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο πλευρό τους, όπως και στο πλευρό της Ουκρανίας. Η αλληλεγγύη, η ενότητα και η θέλησή μας να στηρίξουμε τόσο την Πολωνία, όσο και τα άλλα κράτη – μέλη της πρώτης γραμμής, όσο και προφανώς την Ουκρανία, είναι ισχυρή και αδιάσειστη”, σημειώνει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα Κυριακίδου τονίζει ότι είναι αδύνατον να καθοριστεί αυτή τη στιγμή με ακρίβεια ο αριθμός των προσφύγων που θα φύγουν από την Ουκρανία. Προφανώς, συμπληρώνει, η πρόκληση είναι τεράστια και ιστορική για το μέλλον της Ευρώπης. ”Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε μέρα που συνεχίζεται η παράνομη εισβολή, οι ροές προσφύγων θα αυξάνονται και μαζί τους ο ανθρώπινος πόνος”.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Σε ό,τι αφορά την διάθεση 10.000 κλινών σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία, διευκρίνισε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα αρωγής που επιτρέπει την ασφαλή και ταχεία μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία της ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε και στην κινητοποίηση της Αρχής Πρόληψης και Αντιμετώπισης Υγειονομικών Κρίσεων, (HERA), στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ελέγχου Νόσων, όπως και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Επανέλαβε το μήνυμα ενότητας που αποστέλλει με την στάση της απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η ΕΕ. Χαρακτήρισε, δε, πρωτοφανή την αποφασιστικότητα, την συνέπεια και την αλληλεγγύη της ΕΕ.

Τέλος, χαιρέτησε την άμεση και συγκινητική ανταπόκριση της Κύπρου, η οποία όπως είπε γνωρίζει πολύ καλά, τι σημαίνει πόλεμος και προσφυγιά, στο να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και να φιλοξενήσει καρκινοπαθή παιδιά όσο και Ουκρανούς πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν