Στενά του Ορμούζ: Προληπτικό «κλείσιμο» λόγω στρατιωτικών ασκήσεων του Ιράν

Οι Φρουροί της Επανάστασης διεξάγουν γυμνάσια ασφάλειας, ενισχύοντας την στρατηγική σημασία της περιοχής για το διεθνές εμπόριο

Οι στρατιωτικές ασκήσεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν συνεχίζονται στα Στενά του Ορμούζ, την ίδια ημέρα που Τεχεράνη και Ουάσινγκτον συζητούν για το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Οι επίλεκτες παραστρατιωτικές δυνάμεις επέλεξαν τα Στενά λόγω της στρατηγικής τους αξίας, όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για το διεθνές εμπόριο.

Σύμφωνα με το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο Fars, τμήματα των Στενών θα κλείσουν για λίγες ώρες «για προληπτικούς λόγους» ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Τα ναυτικά γυμνάσια, με την ονομασία «Ευφυής Έλεγχος των Στενών του Ορμούζ», έχουν στόχο να αξιολογήσουν την ετοιμότητα των επιχειρησιακών δυνάμεων απέναντι σε «πιθανές στρατιωτικές και ασφάλειας απειλές», όπως μεταδόθηκε από το Tasnim.

 

Τα Στενά αποτελούν βασική οδό για τις εξαγωγές πετρελαίου, συνδέοντας τους κύριους παραγωγούς του Κόλπου – Σαουδική Αραβία, Ιράν, Ιράκ και ΗΑΕ – με τον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Τεχεράνη για τις «συνέπειες» που θα υποστεί σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, λίγες ώρες πριν από τις προγραμματισμένες συνομιλίες των ΗΠΑ και Ιράν στη Γενεύη. «Θα συμμετάσχω εμμέσως στις συνομιλίες», δήλωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, τονίζοντας ότι οι Ιρανοί θέλουν να αποφύγουν τις συνέπειες της μη συμφωνίας.

Οι σημαντικότερες ειδήσεις, κάθε μέρα στο inbox σας

 
Διαβάστε επίσης