Ισραήλ: «Η επίθεση θα έχει συνέπειες» – Το Ιράν απειλεί με νέο χτύπημα
Αποχωρούν από τα καταφύγια οι Ισραηλινοί
Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, είπε ότι δεν υπάρχουν πλέον «άλλες εναέριες απειλές από το Ιράν», υποδεικνύοντας ότι το πρώτο κύμα επίθεσης έχει ολοκληρωθεί.
Πολλοί από τους πύραυλους καταρρίφθηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα, ενώ κάποιοι λίγοι προσγειώθηκαν στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ.
Είπε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, αλλά ότι ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να αξιολογεί την κατάσταση. «Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε σχέδια και θα δράσουμε στον χρόνο και τον τόπο που θα αποφασίσουμε», είπε ο Χαγκάρι. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν ότι μπορούν να βγουν από τα καταφύγια.
❗️ Video of ballistic missiles launches from Tabriz, #Iran. pic.twitter.com/lh65hWJ9mG
— NEXTA (@nexta_tv) October 1, 2024
Νωρίτερα η αρχή πολιτικής αεροπορίας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει κλείσει ο εναέριος χώρος του Ισραήλ, έχουν ανασταλεί όλες οι αναχωρήσεις και οι αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, και «οι πτήσεις εκτρέπονται σε άλλους προορισμούς εκτός του Ισραήλ».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Τελ-Αβίβ ανακοίνωσε ότι η εναέρια κυκλοφορία διακόπηκε τελείως απόψε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν καθώς εκρήξεις ακούστηκαν στο κεντρικό Ισραήλ μετά την έναρξη πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν.
❗️BREAKING:
CNN: Israeli security cabinet is in the emergency bunker, according to an Israeli source. pic.twitter.com/xNMtJo4ahU
— NEXTA (@nexta_tv) October 1, 2024
«Δεν υπάρχει επί του παρόντος ούτε απογείωση ούτε προσγείωση» στο αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν, του Τελ-Αβίβ, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Και η Ιορδανία ανέστειλε προσωρινά την εναέρια κυκλοφορία στα αεροδρόμιά της, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Φρουροί της Επανάστασης: Αν υπάρξει αντεπίθεση, θα έρθει «συντριπτική και καταστροφική απάντηση»
Μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα που ελέγχει την άμυνα της χώρας, προειδοποίησαν το Τελ Αβίβ να μην απαντήσει.
Μετά την επίθεση, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση.
«Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα σε άμυνα και επίθεση, θα προστατεύσουμε τους πολίτες του Ισραήλ. Αυτή η ομοβροντία πυραύλων θα έχει συνέπειες. Έχουμε κάνει σχεδιασμό και θα δράσουμε στον χρόνο και τον τόπο που θα επιλέξουμε», είπε.
When have we ever not responded to a call for help? pic.twitter.com/uHnl3uWEpe
— Iran Military (@IRIran_Military) October 1, 2024
Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, οι Φρουροί της Επανάστασης είπαν ότι αν το Ισραήλ ανταπαντήσει, τότε η αντεπίθεση της Τεχεράνης θα είναι «περισσότερο συντριπτική και καταστροφική».
Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν η απάντηση στη δολοφονία του Ιρανού δεύτερου τη τάξει των Φρουρών της Επανάστασης, που βρισκόταν με τον Νασράλα στη Βηρυτό, αλλά και στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Νότιο Λίβανο, η οποία είναι σε εξέλιξη.
תיעוד: נפילת שברי מיירטים וטילים בים המלח@rubih67
(צילום: יובל אפריאט) pic.twitter.com/ojN9RY8hGA— כאן חדשות (@kann_news) October 1, 2024
Ιράν: Επίθεση «νόμιμη και λογική απάντηση»
Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ είναι μια «νόμιμη, ορθολογική απάντηση στις τρομοκρατικές ενέργειες», αναφέρει η διπλωματική αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, σε ανάρτησή της στο X.
Και προσθέτει: «Εάν το σιωνιστικό καθεστώς τολμήσει να απαντήσει ή να διαπράξει περαιτέρω κακοπροαίρετες ενέργειες, θα ακολουθήσει μια νέα και συντριπτική απάντηση. Τα κράτη της περιοχής και οι υποστηρικτές των σιωνιστών συμβουλεύονται να χωρίσουν τους δρόμους τους με το καθεστώς».
Σύμφωνα με ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους, η απόφαση ελήφθη και η εντολή δόθηκε από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.