Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να κατασκευάζει πυραύλους Patriot – «Θα πιέσουμε και τις εταιρείες»

«Δεν θα μπορείτε να παραπονιέστε» - Το παρασκήνιο της συνάντησης με τον Ζελένσκι στο ΝΑΤΟ και οι χαρακτηρισμοί για τους «δύσκολους» Πούτιν και Ζελένσκι

Τραμπ
🎙️ Άκουσε το άρθρο

Μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για την αμυντική θωράκιση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησής του να επιτρέψει στο Κίεβο να κατασκευάζει στο έδαφός του τους πυραύλους για το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Patriot, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μοναδική αξιόπιστη ασπίδα αεράμυνας της χώρας.

Απευθυνόμενος απευθείας στον Ζελένσκι, ο Τραμπ τόνισε τον αμυντικό χαρακτήρα αυτής της κίνησης, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη χαρακτηριστική του ρητορική:

«Θα σας δώσουμε άδεια να κατασκευάσετε Patriot. Είναι τέλειο. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορείτε να παραπονιέστε πως δεν σας δίνουμε αρκετούς»

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση στις αμυντικές βιομηχανίες που παράγουν το σύστημα —κύριος ανάδοχος του οποίου είναι η Lockheed Martin— ώστε να επισπευσθούν οι απαραίτητες διαδικασίες:

«Ασκούμε μεγάλη επιρροή στις εταιρείες που κατασκευάζουν τους Patriot. Δεν έχουμε ενημερώσει ακόμη την εταιρεία γι’ αυτό, αλλά όλα θα πάνε καλά. Είμαι βέβαιος ότι θα ενθουσιαστούν»

«Πούτιν και Ζελένσκι θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος»

Πέρα από το εξοπλιστικό σκέλος, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε εκτενώς και στις προοπτικές τερματισμού της πολεμικής σύγκρουσης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο επιθυμούν πλέον την ειρήνη. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τόσο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως ιδιαίτερα «δύσκολους» στη διαπραγμάτευση.

«Έχουμε διευθετήσει πολλούς πολέμους και αυτός είναι εκείνος που πίστευα πως ενδεχομένως θα ήταν ο ευκολότερος. Όμως ο Πούτιν είναι ένας δύσκολος χαρακτήρας και αυτός εδώ ο τύπος είναι ένας δύσκολος χαρακτήρας».

είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, δείχνοντας μάλιστα με νόημα τον Ουκρανό ηγέτη που καθόταν ακριβώς δίπλα του.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέφυγε να σχολιάσει τους χαρακτηρισμούς, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί να εμβαθύνει σε «ορισμένες πολύ σημαντικές λεπτομέρειες» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους. Παράλληλα, εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στις προθέσεις του Αμερικανού ομολόγου του για την επίτευξη διπλωματικής λύσης, αναφέροντας:

«Είμαι βέβαιος πως θα κάνετε τα πάντα για να σταματήσετε αυτόν τον πόλεμο».

 

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Προσθέστε το vradini.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στη Google και δείτε περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις σας. Κάντε κλικ εδώ.

Οι σημαντικότερες ειδήσεις, κάθε μέρα στο inbox σας

 
Διαβάστε επίσης