Τζέι Ντι Βανς: Προειδοποιεί το Ιράν πριν από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Πακιστάν

Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος μεταβαίνει στο Ισλαμαμπάντ με «ανοιχτά χαρτιά» από τον Τραμπ, ενώ τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο τινάζουν τις διαπραγματεύσεις στον αέρα

jd-vance
🎙️ Άκουσε το άρθρο

Με μια ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την Τεχεράνη αναχώρησε για το Πακιστάν ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η αμερικανική πλευρά δεν θα ανεχθεί παιχνίδια στρατηγικής κατά τη διάρκεια των επικείμενων διαπραγματεύσεων.

Λίγο πριν την επιβίβασή του, ο Βανς αποκάλυψε πως ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του έχει δώσει «ακλόνητες κατευθυντήριες γραμμές» για το πλαίσιο των συνομιλιών. Παρά την αυστηρή του γλώσσα, ο Αντιπρόεδρος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, δηλώνοντας:

«Ανυπομονούμε για τη διαπραγμάτευση και θεωρώ πως το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Όπως έχει τονίσει και ο Πρόεδρος, είμαστε έτοιμοι να τείνουμε χείρα φιλίας αν οι Ιρανοί προσέλθουν με καλή πίστη. Αν όμως επιχειρήσουν να μας εκμεταλλευτούν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια ιδιαίτερα σκληρή στάση».

Η αποστολή απεμπλοκής και η ομάδα κρούσης

Κεντρικός στόχος του Ντόναλντ Τραμπ είναι η εξεύρεση μιας διπλωματικής οδού για την απεμπλοκή των ΗΠΑ από τον πόλεμο με το Ιράν. Ο Βανς, γνωστός για τον σκεπτικισμό του απέναντι σε ατέρμονες στρατιωτικές επεμβάσεις, ηγείται μιας ισχυρής αποστολής που περιλαμβάνει τον ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ και τον Τζάρεντ Κούσνερ. Η ομάδα αυτή έχει ήδη στο ενεργητικό της τρεις γύρους έμμεσων επαφών, αν και παραμένει αδιευκρίνιστο αν οι συναντήσεις στο Πακιστάν θα είναι άμεσες.

Από την πλευρά του Ιράν, παρά τη σιωπή της Τεχεράνης, οι πληροφορίες δείχνουν ως επικεφαλής τον Πρόεδρο της Βουλής, Μοχάμεντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ, ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο-κλειδί στις επαφές με την Ουάσινγκτον μετά τις πρόσφατες απώλειες στην ηγεσία του καθεστώτος.

Το Ισλαμαμπάντ σε κατάσταση πολιορκίας

Το Πακιστάν, λειτουργώντας ως ο βασικός διαμεσολαβητής που πέτυχε την πρόσφατη εκεχειρία, έχει μετατραπεί σε «φρούριο». Πάνω από 10.000 ένστολοι και πράκτορες περιφρουρούν την «Κόκκινη Ζώνη». Οι προκαταρκτικές συζητήσεις ξεκινούν σήμερα, με την κρίσιμη συνάντηση να έχει προγραμματιστεί για το Μεγάλο Σάββατο 11 Απριλίου, ενώ οι επαφές μπορεί να συνεχιστούν και την Κυριακή. Οι αρχές επέβαλαν περιορισμούς στις μετακινήσεις και εκκένωσαν το ξενοδοχείο όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες.

Η σκιά των πλήξεων στον Λίβανο

Παρά την προετοιμασία, το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ. Τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο την περασμένη Τετάρτη, που άφησαν πίσω τους πάνω από 300 νεκρούς, αποτελούν τη φονικότερη κλιμάκωση από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 28 Φεβρουαρίου.

Η εξέλιξη αυτή απειλεί να τινάξει την εκεχειρία στον αέρα, με τον Ιρανό Πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν να δηλώνει χαρακτηριστικά πως τα πλήγματα αυτά καθιστούν τις διαπραγματεύσεις «άνευ ουσίας». Η συμμετοχή της ιρανικής αντιπροσωπείας παραμένει, ως εκ τούτου, μετέωρη μέχρι την τελευταία στιγμή.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Προσθέστε το vradini.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στη Google και δείτε περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις σας. Κάντε κλικ εδώ.

Οι σημαντικότερες ειδήσεις, κάθε μέρα στο inbox σας

 
Διαβάστε επίσης