Ξεκίνησε η εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο

Η μεθόριος της Μετούλα, ανάμεσα σε Λίβανο και Συρία, αναμένεται να είναι το πρώτο σημείο εισόδου του ισραηλινού στρατού

Ξεκίνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας (30/9) η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο, μετά τις επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων στα τούνελ της Χεζμπολάχ,ενώ φαίνεται πως ο στρατός του Λιβάνου έχει οπισθοχωρήσει.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλλαν στα εδάφη του Λιβάνου προκειμένου αρχικά να εκκαθαρίσουν υποδομές της σιιτικής οργάνωσης και, σε δεύτερο χρόνο, να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας πλάτους αρκετών χιλιομέτρων από τον βορρά του Ισραήλ.

 

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα η σεισβολή συνδεύεται από πυρά πυροβολικού και άρματα μάχης. Η Jerusalem Post αναφέρει ότι οι IDF έχουν εξαπολύσει μαζικά πυρά αρμάτων μάχης σε συγκεκριμένες θέσεις στον νότιο Λίβανο, ενώ και η Haaretz σημειώνει ότι εξαπολύθηκαν πυρά αρμάτων και πυροβολικού.

Το γαλλικό πρακτορρείο μεταφέρει την πληροφορία ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως οι επιχειρήσεις των IDF έχουν ήδη αρχίσει σε λιβανέζικο έδαφος,

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άρματα μάχης, οχήματα μεταφοράς προσωπικού του στρατού αλλά και ισχυρές δυνάμεις πεζικού έχουν λάβει τις τελικές οδηγίες από το επιτελείο στρατού και αναμένεται να εισβάλουν στα εδάφη του Λιβάνου από τρία διαφορετικά σημεία.

 

Η μεθόριος της Μετούλα, ανάμεσα σε Λίβανο και Συρία, αναμένεται να είναι το πρώτο σημείο εισόδου του ισραηλινού στρατού, ενώ επιχειρήσεις θα εκκινήσουν παράλληλα και από τη Μιζγκάβ Αμ αλλά και το κιμπούτς Κφάρ Γκιλαντί.

Ήδη οι IDF χαρακτήρισαν «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο που περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί. Αυτό σημαίνει ότι «η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά».

Σημειώνεται πως αυτά τα τρία συγκεκριμένα σημεία στον ισραηλινό βορρά έχουν μετατραπεί από τις 8 του περασμένου Οκτωβρίου σε βάσεις για τον ισραηλινό στρατό και έχουν πλήρως εκκενωθεί από τον πληθυσμό τους από την έναρξη των εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Στα συγκεκριμένα τρία σημεία το Ισραήλ, από τις πρώτες στιγμές της νέας κρίσης με τη Χαμάς στο νότο και τη Χεζμπολάχ στο βορρά, έχει αναπτύξει σημαντικότατες δυνάμεις πεζικού και πυροβολικού.

Τις τελευταίες 72 ώρες στα συγκεκριμένα σημεία της ισραηλινής μεθορίου έχουν φτάσει ως ενίσχυση εκατοντάδες άρματα μάχης.




Άλλες πληροφορίες από τον Λίβανο που μεταφέρει το Reuters αναφέρουν ότι ο στρατός του Λιβάνου έχει αποσυρθεί από «αρκετές θέσεις» στα σύνορα της χώρας με το Ισραήλ, ενώ έχουν φύγει και κάτοικοι των περιοχών.

Οπτικό υλικό από την περιοχή δείχνει μάλιστα τις λιβανέζικές δυνάμεις να αποωρούν με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Ο λιβανέζικος στρατός φέρεται να έχει αναδιπλωθεί σε βάθος περίπου 5 χιλιομέτρων.

Ενημερώθηκαν οι ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι σκοπεύει να ξεκινήσει «περιορισμένης έκτασης» χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Μέχρι στιγμής, μας έχουν πει ότι πρόκειται για περιορισμένης έκτασης επιχειρήσεις, οι οποίες εστιάζουν σε υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα, αλλά οι συζητήσεις για αυτό το θέμα συνεχίζονται», είπε σε δημοσιογράφους ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ισραήλ ενημέρωσε νωρίτερα τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζει μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στη Washinghton Post.

Αντίθετος σε χερσαία εισβολή ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στον Λίβανο, τόνισε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

«Δεν θέλουμε να δούμε κανενός είδους χερσαία εισβολή», δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για “αποκλιμάκωση”, για εκεχειρία και εκφράζοντας ανησυχία για τις “ανθρωπιστικές συνέπειες” των πληγμάτων στον Λίβανο.

Οι περισσότεροι από 10.000 κυανόκρανοι της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL / Finul) δεν μπορούν πλέον να περιπολούν λόγω της έντασης των μαχών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

“Οι κυανόκρανοί μας της UNIFIL παραμένουν στη θέση τους εντός της ζώνης ευθύνης της αποστολής, μολονότι η ένταση των μαχών εμποδίζει τις κινήσεις τους και την ικανότητά τους να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους”, δήλωσε ο Ντουζαρίκ.

“Δεδομένης της έντασης της ανταλλαγής ρουκετών, (οι κυανόκρανοι) δεν μπορούν να περιπολούν”, διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι μπορούσαν να παρατηρούν την κατάσταση μόνο από τις θέσεις στις οποίες βρίσκονται.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης από το σημείο των ειρηνευτικών δυνάμεων σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης της κατάστασης, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να “κάνει εικασίες”. Δήλωσε ωστόσο ότι υπάρχει “σχέδιο έκτακτης ανάγκης” εάν χρειαστεί.

“Παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης ώρα με την ώρα”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ορισμένα μέλη του πολιτικού προσωπικού της UNIFIL απομακρύνθηκαν και κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια.

Δύναμη που αριθμεί περισσότερους από 10.000 άνδρες, η UNIFIL έχει σταθμεύσει στο νότιο Λίβανο από το 1978 για να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας στα σύνορα με το Ισραήλ. Ο ρόλος της ενισχύθηκε μετά τη σύγκρουση των 33 ημερών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το καλοκαίρι του 2006.

Η UNIFIL είναι υπεύθυνη για την επιτήρηση της εφαρμογής του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ορίζει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι πρέπει να αναπτύσσονται στον νότιο Λίβανο. Αυτοί πρέπει να περιπολούν κατά μήκος της Μπλε Γραμμής, της γραμμής οριοθέτησης των συνόρων όπως ορίστηκε από τον ΟΗΕ μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν