Η Ουκρανία λόγω του πολέμου με τη Ρωσία έχει εμπειρία σε συστήματα αναχαίτισης drones

Κράτη της Μέσης Ανατολής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την ουκρανική τεχνογνωσία στην αναχαίτιση των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών

βολοντίμιρ ζελένσκι, βολοντιμιρ ζελενσκι
🎙️ Άκουσε το άρθρο

Τη βοήθεια της Ουκρανία για την αντιμετώπιση των ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Shahed έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής έντεκα χώρες, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σήμερα Δευτέρα (9/3/2026).

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξήγησε ότι μεταξύ των χωρών που απευθύνθηκαν στο Κίεβο περιλαμβάνονται κράτη που βρίσκονται κοντά στο Ιράν, καθώς και χώρες–μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πριν από λίγες ημέρες ο Ζελένσκι είχε ανακοινώσει ότι η Ουκρανία προτίθεται να αποστείλει εξειδικευμένο προσωπικό σε χώρες της Μέση Ανατολή, προκειμένου να μεταφέρει τεχνογνωσία και εμπειρία στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων drones. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed χρησιμοποιούνται συστηματικά από τις ρωσικές δυνάμεις στον πόλεμο, γεγονός που έχει οδηγήσει την Ουκρανία να αναπτύξει πρακτικές και συστήματα αντιμετώπισής τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επισήμανε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από άλλες χώρες για την εμπειρία που έχει αποκτήσει η χώρα του σε τομείς όπως η προστασία των πολιτών, τα συστήματα αναχαίτισης drones, ο ηλεκτρονικός πόλεμος και η εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων.

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά σε αιτήματα από όσους μας βοηθούν να προστατεύουμε τις ζωές των Ουκρανών και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Έχουμε ήδη ανταποκριθεί σε ορισμένα από αυτά τα αιτήματα με συγκεκριμένες αποφάσεις και απτή υποστήριξη», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Παράλληλα, το Κίεβο ξεκαθαρίζει ότι η παροχή βοήθειας σε άλλες χώρες δεν θα επηρεάσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Οι σημαντικότερες ειδήσεις, κάθε μέρα στο inbox σας

 
Διαβάστε επίσης