Κωστής: Δεν προεξοφλείται το μέλλον, σύμφωνα με τον επικεφαλής Αρχείου της Alpha

Στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε  το παρελθόν,  καθορίζοντας, τόσο τις δυνατότητές  να αντιληφθούμε το χθες όσο και τις προσπάθειές να προβλέψουμε το αύριο, εστίασε ο σύμβουλος  Διοίκησης της Alpha Bank και επικεφαλής του Ιστορικού της Αρχείου, καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κώστας Κωστής, κατά την τοποθέτησή του, στο 6ο Delphi Economic Forum.

«Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αν η πορεία του ελληνικού κράτους ήταν επιτυχής ή όχι μέχρι σήμερα, θα πρέπει στην αξιολόγησή μας να λάβουμε υπ’ όψιν τους στόχους που έθετε το ίδιο το κράτος για τον εαυτό του», είπε ο κ. Κωστής, συμμετέχοντας  στις επιστημονικές συζητήσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Κατά τον ίδιο: «Δεν θα πρέπει να αγνοούμε πως η Ελλάδα ζει στο πλαίσιο μίας δημοκρατίας, η οποία μπόρεσε να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις των τελευταίων χρόνων, αλλά και ότι συμμετέχει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτεύγματα τα οποία είναι αδύνατον να παραγνωρίσουμε», λέγοντας πως η  επιτυχής πορεία της χώρας στο μέλλον απαιτεί συνεχή κατοχύρωση και αδιάκοπη προσπάθεια. 

Στην ομιλία του, στη δεύτερη ενότητα της συζήτησης, με θέμα «Το Μέλλον της Χώρας», ο καθηγητής και επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank υπογράμμισε με έμφαση ότι οι επιτυχίες του παρελθόντος δεν προεξοφλούν απαραιτήτως και τις επιτυχίες του μέλλοντος, προσθέτοντας πως :

«για να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δυσκολίες του σημερινού διεθνούς περιβάλλοντος θα πρέπει να καταβάλλει σκληρές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε κάθε τομέα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής».

Συνεχίζοντας ο κ. Κωστής  μίλησε για τις προκλήσεις με τις οποίες θα έλθει αντιμέτωπη η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και στις απόψεις περί αναγκαιότητας αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας του ελληνικού κράτους, υποστηρίζοντας :

«Είναι πολύ δύσκολο για μία χώρα ή ένα κοινωνικό σύνολο να ξεφύγει από την πραγματικότητα μέσα στην οποία γαλουχήθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες, και να αποκτήσει τη δυναμική της αλλαγής και των μεταρρυθμίσεων.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος των προβλημάτων προκειμένου να τα αντιμετωπίσουμε, με συνειδητή και συλλογική προσπάθεια.

Είναι τώρα, αναγκαία περισσότερο από ποτέ, η υιοθέτηση μίας κουλτούρας συλλογικής προσπάθειας και ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα προσφέρει την κουλτούρα αυτή στους πολίτες».

Η παρουσία της Alpha Bank στο 6ο Delphi Economic Forum θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, με την παρουσία του  CEO Βασίλη Ψάλτη και ανώτερων στελεχών που θα τοποθετηθούν για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας στην μετά την πανδημία εποχή, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση.