Κώτσηρας: Προχωράμε στο λελογισμένο άνοιγμα των δικαστηρίων

«Η εξέλιξη του ψηφιακού υποβάθρου της Δικαιοσύνης είναι σταθερός και διαρκής στόχος», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, επισημαίνοντας ότι προωθούνται σημαντικές δράσεις που ελαττώνουν τους διαδικαστικούς χρόνους.

Όσον αφορά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι οι παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν την έναρξη της παραγραφής των εγκλημάτων κατά ανηλίκων μετά την ενηλικίωσή τους και στα πλημμελήματα, καθώς και την επαύξηση του πλαισίου ποινής σε εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Τέλος, αναφέρει ότι στόχος του υπουργείου είναι η λελογισμένη επανέναρξη των δικαστικών διαδικασιών.

Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις Πολάκη που κατήγγειλε τη Ν.Δ. για δωσιλογισμό και μαυραγοριτισμό;

«Όσοι οικοδομούν πάνω στη λογική του εθνικού διχασμού και της εχθροπάθειας αποδεικνύουν εμφατικά την ένδεια επίκαιρης πολιτικής πρότασης. Έχουμε ιστορικές ρίζες σε μία παράταξη που έχει δώσει διαπιστευτήρια εθνικής μάχης σε όλες τις μεγάλες στιγμές του Ελληνισμού. Είναι αγώνες και συνεισφορά που μας εμπνέουν και μας οδηγούν. Η Ν.Δ. είναι η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών, η παράταξη της ευθύνης και της ενότητας των Ελλήνων. Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τιμόνι της παράταξης και της χώρας διασφαλίζει το βήμα προς τα εμπρός που επιθυμεί η κοινωνία, σε απόλυτη αντίθεση με το πισωγύρισμα και τη διχαστική λογική που επιδιώκουν κάποιοι».

Τα κρούσματα παραμένουν πολύ υψηλά. Έγιναν λάθη χειρισμού της πανδημίας, όπως σας κατηγορεί η αντιπολίτευση;

«Διανύουμε, αναμφίβολα, μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες και τις δυσκολίες, οι επιδόσεις της χώρας στη διαχείριση της πανδημίας παρέμειναν σταθερά υψηλότερες σε σχέση με το διεθνή μέσο όρο. Η κόπωση είναι κατανοητή. Βρισκόμαστε, τώρα, σε μία φάση νέας έξαρσης που, ωστόσο, συνδυάζεται με τη σταθερή πρόοδο της επιχείρησης εμβολιασμού, και έτσι μας επιτρέπει μία απόπειρα μελετημένης επανέναρξης της κοινωνικο-οικονομικής δραστηριότητας. Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Δικαιοσύνης, γίνεται προσπάθεια για μία “λελογισμένη” επανέναρξη δικαστικών διαδικασιών. Στόχος είναι να τελειώσει αυτή η δύσκολη περίοδος με τις μικρότερες δυνατές απώλειες συμπολιτών μας και, εν συνεχεία, να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά το σχέδιο ανάταξης της Οικονομίας μετά την άρση των περιορισμών».

Όλο το προηγούμενο διάστημα η ελληνική κοινωνία συγκλονίστηκε από πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, αλλά και σε εργασιακούς χώρους, ενώ ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές. Πότε θα έρθουν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που θα περιλαμβάνουν και την αυστηροποίηση των διατάξεων για τις πράξεις παραβίασης της γενετήσιας ελευθερίας; Ποιες θα είναι; Τι συγκεκριμένα θα αφορά στα όρια ηλικίας ή στα χρονικά όρια παραγραφής;

«Η Πολιτεία ενθάρρυνε από την πρώτη στιγμή την καταγγελία κάθε βάναυσης προσβολής του σώματος και της ψυχής. Ο πρωθυπουργός έδειξε έμπρακτα την ευαισθητοποίησή του προς την κατεύθυνση της απαιτούμενης αλλαγής κουλτούρας και ανακοίνωσε δέσμη διατομεακών μέτρων. Το υπάρχον πλαίσιο χρήζει εντοπισμένων βελτιωτικών παρεμβάσεων, που ήδη εισηγηθήκαμε στην αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την έναρξη της παραγραφής των εγκλημάτων κατά ανηλίκων μετά την ενηλικίωσή τους και στα πλημμελήματα, καθώς και την επαύξηση του πλαισίου ποινής σε εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, όπου το νομικό πλαίσιο χρήζει αλλαγών. Επίσης, μελετώνται οριζόντιες παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν την απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων των θυμάτων. Οι αλλαγές θα γίνουν με σχέδιο, επιμέλεια και άρτια νομικοτεχνική επεξεργασία».

Με νέο νόμο φέρνετε αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο, κυρίως με τη Συνεπιμέλεια. Πρακτικά τι θα αλλάξει;

«Το νομοσχέδιο έχει αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του τέκνου και την ενίσχυση του παιδοκεντρικού χαρακτήρα του οικείου υποσυστήματος διατάξεων. Αποτελεί καρπό εργασίας διακεκριμένων νομικών, που λαμβάνει υπόψη τα διεθνή πρότυπα και τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά πορίσματα για τις ανάγκες του ανήλικου παιδιού. Παρέχει πρακτικά εργαλεία – τεκμήρια διευκόλυνσης και διεύρυνσης της συναίνεσης μεταξύ των γονέων, αλλά και εξάλειψης των αυθαίρετων διακρίσεων μεταξύ τους. Υποβοηθά με αντικειμενικά κριτήρια το έργο του Έλληνα δικαστή, χωρίς όμως να τον υποκαθιστά, εφόσον πράγματι κληθεί η δικαστική εξουσία να ρυθμίσει την έννομη σχέση. Η σημαντικότερη προσθήκη είναι η αλλαγή κουλτούρας που επιδιώκουμε, ακόμα και μέσω ειδικών προγραμμάτων στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Θα συμβάλει στην επίτευξη οικογενειακής ειρήνης και στην κατά το δυνατόν ομαλότερη και αποτελεσματικότερη ρύθμιση της γονικής μέριμνας συνολικά, πάντοτε προς όφελος των ανήλικων τέκνων».

Σας απασχολούν οι χαμηλές επιδόσεις στους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης; Τι πρωτοβουλίες θα λάβετε για την επιτάχυνση της εκδίκασης υποθέσεων;

«Ήδη, από την αρχή της διακυβέρνησης το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο υπουργός κ. Τσιάρας έχουν προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες που συνδράμουν στο μεγάλο στόχο της επιτάχυνσης. Αναμφίβολα οι δυσκολίες επιτείνονται εν τοις πράγμασι και από τη σώρευση ματαιωθεισών υποθέσεων λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης της πανδημίας. Επίσης, οι διατάξεις για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων προβλέπουν οίκοθεν επαναπροσδιορισμούς χωρίς επιβάρυνση των διαδίκων, και ρύθμιση εκκρεμών πρακτικών ζητημάτων. Η επιτάχυνση επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, με την υποβοήθηση του δικαστικού έργου, με την εισαγωγή κλάδου Επικουρίας -Τεκμηρίωσης στον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, που θα ενταχθεί σύντομα προς κοινοβουλευτική επεξεργασία, αλλά και την εν γένει επέκταση των νέων τεχνολογιών».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των νέων τεχνολογιών και του ψηφιακού μετασχηματισμού σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ψηφιακή μετάβαση στη Δικαιοσύνη; Τι να περιμένουμε;

«Στην προέκταση και της προηγούμενης ερώτησής σας, ήδη προωθούνται σημαντικές δράσεις που διευκολύνουν την ψηφιακή πρόσβαση και ελαττώνουν τους διαδικαστικούς χρόνους. Είναι εντελώς πρόσφατη η καινοτομία για το ψηφιακό Ποινικό Μητρώο, σε συνέργεια με το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που αναμένεται να μειώσει την εν γένει γραφειοκρατία. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται, ανάμεσα σε άλλες δράσεις, το έργο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης των πινακίων, η διευρυμένη δυνατότητα τηλεδιασκέψεων, η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και η διασύνδεση όλων των υπηρεσιών με διεύρυνση της ψηφιακής κατάθεσης δικογράφων. Σύμφωνα, δε, με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα ηλεκτρονικώς κατατεθέντα δικόγραφα έχουν αυξηθεί σε ιδιαιτέρως μεγάλο ποσοστό κατά την τελευταία διετία. Η εξέλιξη του ψηφιακού υποβάθρου της Δικαιοσύνης είναι σταθερός και διαρκής στόχος».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»