Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό τονίζοντας: «Εδώ και μήνες τονίζουμε στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιος καταμερισμός του μεταναστευτικού βάρους».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της Κυβέρνησης για πιθανό κρούσμα κορωναϊού στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Αναλυτικά:

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Σημεία συνέντευξης Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, στο ραδιόφωνο του BBC και την εκπομπή «The World Tonight».

«Εδώ και μήνες τονίζουμε στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιος καταμερισμός του μεταναστευτικού βάρους»

Σχετικά με το κατά πόσο είναι προετοιμασμένη η κυβέρνηση για πιθανό κρούσμα κορωναϊού στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

«Μου δίνετε την ευκαιρία να τονίσω ότι μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική επιτυχία στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της πανδημίας. Έχουμε 50 θανάτους και φυσικά γνωρίζετε ότι σε σύγκριση με όσα συμβαίνουν σε άλλα μέρη της Ευρώπης, θα έλεγα ότι είναι ένας αριθμός που δείχνει ότι το σύστημά μας και η πολιτική μας και το γεγονός ότι πήραμε επειγόντως αυστηρά μέτρα φέρνει αποτελέσματα. Η διαχείριση και αντιμετώπιση μίας πρωτοφανούς για τα παγκόσμια δεδομένα πανδημίας, αποδεικνύει ότι θα αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο -όσο το δυνατόν περισσότερο- οποιαδήποτε πιθανή δύσκολη κατάσταση στις δομές φιλοξενίας, κάτι που είναι, φυσικά, μια εντελώς διαφορετική πρόκληση. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διπλή πρόκληση αυτή τη στιγμή: υπερπλήρεις εγκαταστάσεις υποδοχής και κέντρα και – ταυτόχρονα- η πρόκληση της πανδημίας».

Για την κατάσταση στις δομές φιλοξενίας και τις εκκλήσεις διεθνών φορέων για αποσυμφόρησή τους.

«Βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση, επειδή τα κέντρα είναι υπερπλήρη. Και αυτό είναι ένα γεγονός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εδώ και μήνες τονίζουμε στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να υπάρχει δίκαιος καταμερισμός του βάρους. Καλούμαστε να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο. Ήδη από τον Φεβρουάριο εστάλησαν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση της λοίμωξης σε κάθε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ενημερωτικά μηνύματα έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, έτσι ώστε να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού των δομών. Επιβάλαμε περιοριστικά μέτρα σε όλους εκείνους που έφτασαν πρόσφατα και αυξήσαμε το ιατρικό προσωπικό. Εκτός αυτών, έχει επιβληθεί και περιορισμός της μετακίνησης των προσφύγων και των μεταναστών που ζουν στους καταυλισμούς, έτσι ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη εξάπλωση του κορωναϊού στις κοινότητες των νησιών και αντιστρόφως».

Για την ευρωπαϊκή βοήθεια που απαιτείται.

«Χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, στην βάση του δίκαιου καταμερισμού, προκειμένου να μπορέσουν να αποσυμφορηθούν τα νησιά και οι πρόσφυγες και μετανάστες να ζουν σε καλύτερες συνθήκες. Στην παρούσα φάση χρειαζόμαστε ειδικά διαμορφωμένα κοντέϊνερ, ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε έγκαιρα όσους πρόσφυγες και μετανάστες κρίνεται αναγκαίο. Η νέα πρόκληση απαιτεί χώρους καραντίνας και απομόνωσης, η δημιουργία των οποίων ήταν αδύνατο να έχει προβλεφθεί πριν από την έξαρση της πανδημίας. Επιπλέον, πρέπει να μας παρασχεθούν απαραίτητα υλικά, όπως απολυμαντικά και ιατρικός εξοπλισμός».