«Κουρεμένα» ενοίκια: Έρχονται οι αποζημιώσεις Ιουνίου

Την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μειωμένα ενοίκια του Ιουνίου ζητά η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι οι καταβολές των μισθωμάτων από τους μισθωτές δεν έχουν ομαλοποιηθεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν σωρευτεί μεγάλες οφειλές.

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για καθυστερήσεις στις καταβολές αποζημιώσεων σε ιδιοκτήτες για τα «κουρεμένα» ενοίκια κρούει με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων. Παράλληλα, αναφέρει ότι πολλοί ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς, οι καταβολές των μισθωμάτων από τους μισθωτές δεν έχουν ομαλοποιηθεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν σωρευτεί μεγάλες οφειλές.

Πιο συγκεκριμένα, η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ότι η καταβολή των αποζημιώσεων εκκρεμεί, ενώ χθες Παρασκευή έληγε η προθεσμία για την καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων του Ιουλίου. «Για μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, δικαιούχων της άνω αποζημίωσης, τα ποσά αυτά αποτελούν αποκλειστικό ή κύριο εισόδημα, από το οποίο πέραν της διαβίωσής τους εξαρτάται η δυνατότητα να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις», τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.

«Παρότι η Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία και τον ορισμό των προϋποθέσεων για την προκαταβολή των ποσών της αποζημίωσης των εκμισθωτών για τα μισθώματα μηνός Ιουνίου 2021 έχει ήδη εκδοθεί από τις 23.7.2021, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία νεότερη πληροφορία αναφορικά με την ημερομηνία καταβολής των αποζημιώσεων αυτών και ενώ η προθεσμία για την καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων του μηνός Ιουλίου λήγει αύριο 30.7.2021», αναφέρει η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ, που τονίζει: «Αντιλαμβάνεστε ότι για μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, δικαιούχων της άνω αποζημίωσης, τα ποσά αυτά αποτελούν αποκλειστικό ή κύριο εισόδημα, από το οποίο πέραν της διαβίωσής τους εξαρτάται η δυνατότητα να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Γι’ αυτό, σας παρακαλούμε για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων Ιουνίου, με δεδομένο ότι παρά τον περιορισμό των δικαιούχων μείωσης ενοικίου για τον Ιούλιο 2021, οι καταβολές των μισθωμάτων από τους μισθωτές δεν έχουν ομαλοποιηθεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν σωρευτεί μεγάλες οφειλές».

Οι καταβολές

Από το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, τονίζουν ότι είναι θέμα ωρών η εκκίνηση της διαδικασίας προκαταβολών αποζημίωσης σε εκμισθωτές ακινήτων, για μειώσεις ενοικίων που είχαν υποστεί τον Ιούνιο. Να σημειωθεί ότι αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομικών, να γίνουν τις επόμενες ώρες πληρωμές για εκκρεμότητες από το Μάιο και άλλους προηγούμενους μήνες. Ήδη, βέβαια, έχουν γίνει πληρωμές τους μήνες του 2021. Υπενθυμίζεται, δε, ότι το υπ. Οικονομικών μέχρι τις 20 Ιουλίου είχε κρατήσει ανοικτή τη σχετική πλατφόρμα για διορθώσεις στις δηλώσεις για προηγούμενους μήνες, ακόμη και για το 2020, αλλά και για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για υπεκμισθώσεις.

Οι εκκρεμότητες που παραμένουν από προηγούμενους μήνες αφορούν, κυρίως, λάθος ΙΒΑΝ που δεν είναι στο όνομα του εκμισθωτή, διορθώσεις στοιχείων που είναι σε εξέλιξη, περιπτώσεις υπεκμισθώσεων ή ελέγχους πριν από την καταβολή μεγάλων ποσών σε δικαιούχους.

Ήδη τρέχει η επεξεργασία από την ΑΑΔΕ των διορθώσεων που κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες, και το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένονται πληρωμές στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Αιτήματα

Παράλληλα, η Ομοσπονδία στην επιστολή της προς το υπ. Οικονομικών και την ΑΑΔΕ θέτει και μία σειρά από ζητήματα, όπου περιλαμβάνονται, ακόμη, η επέκταση της ρύθμισης οφειλών και η καλύτερη πληροφόρηση των ιδιοκτητών ακινήτων μέσα του TAXISnet, για τις δηλώσεις COVID και για τις ανενεργές μισθώσεις.

«Περαιτέρω, ως προς την τροπολογία που καταθέσατε στη Βουλή, στην οποία περιλαμβάνεται διάταξη ρύθμισης για τις οφειλές που βρίσκονται σε παράταση προθεσμίας καταβολής ή και αναστολής είσπραξης, προκειμένου να βελτιωθεί η χρησιμότητά της για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, παρακαλούμε να προβλεφθεί η υπαγωγή ήδη ρυθμισμένων οφειλών με ημερομηνία βεβαίωσης από 1.3.2020 – 31.7.2020, ώστε να μην υπάρχει διάκριση για τους φορολογούμενους που δεν απώλεσαν τις ρυθμίσεις τους κατά την εν λόγω χρονική περίοδο, καθώς οι δόσεις ρυθμισμένων οφειλών των οποίων η είσπραξη ανεστάλη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020, σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη συμψηφιστεί με τις αποζημιώσεις μείωσης ενοικίων της περιόδου Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020.

  • Στην υπηρεσία “Προσωποποιημένες Ειδοποιήσεις” του TAXISnet και συγκεκριμένα στην εφαρμογή “Αποτελέσματα Επεξεργασίας Δηλώσεων COVID” να επανέλθει η εικόνα των δηλώσεων COVID 2020, καθώς τώρα εμφανίζονται αδικαιολόγητα μόνον οι δηλώσεις COVID 2021, γεγονός που προκαλεί σοβαρές δυσχέρειες στους φορολογούμενους, τόσο ως προς τη δυνατότητα συνολικής παρακολούθησης των αποζημιώσεων που έχουν λάβει όσο και στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεών τους.
  • Σε ότι αφορά τις λύσεις μισθώσεων, ζητούμε στην εφαρμογή Μισθώσεων της ΑΑΔΕ να προστεθεί η επιλογή “Ενεργές Μισθώσεις”, στην οποία να εμφανίζονται όλες οι μισθώσεις που στο σύστημα θεωρούνται ενεργές, ώστε εύκολα ο φορολογούμενος να δηλώνει τη λύση των ήδη ανενεργών χωρίς να υπόκειται σε άδικα πρόστιμα για αυτό».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»