Δεν έχει τέλος η εσωστρέφεια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς διαρκώς προκύπτουν ζητήματα ηθικής τάξης που δημιουργούν εντάσεις και εμφυλιοπολεμικό κλίμα.

Την ώρα που πάει να κοπάσει η κόντρα Κούλογλου – Παπαδημούλη με την «πυροσβεστική» παρέμβαση του ίδιου του Τσίπρα ώστε να μην αποχωρήσει από την ευρωομάδα ο Κούλογλου, όπως απειλούσε μέχρι πρότινος, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται διπλό πλήγμα που δημιουργεί τρικυμία στο εσωτερικό του κόμματος.

Όπως έγινε γνωστό χθες το απόγευμα μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικού Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «Να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί» στον απόηχο των αποκαλύψεων για το παρακράτος και τη συνομιλία Παππά-Μιωνή.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας αποφεύγοντας να πάρει ευθέως πάνω του τα όσα καταλογίζονται στο Νίκο Παππά.

Ο Νίκος Παππάς έβγαλε από τη δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα αναλαμβάνοντας την ευθύνη και απαντώντας ουσιαστικά στο ερώτημα που θέτει η κυβέρνηση κατά πόσο δηλαδή ήταν ή όχι σε γνώση του Αλέξη Τσίπρα.  Στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Νίκος Παππάς ζήτησε το λόγο αμέσως μετά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ άλλων είπε τα εξής:

«Θέλω ευθύς εξαρχής να τοποθετηθώ αναλαμβάνοντας την ευθύνη και να κάνω την αυτοκριτική μου για σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας. Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω. Ωστόσο λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι αυτό την ευθύνη», είπε ο κ. Παππάς.

Παρά όμως το mea culpa του Νίκου Παππά ακόμη και στην ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου αποτυπώνεται η ένταση που επικρατεί στους κόλπους του κόμματος. Οι τελευταίες φράσεις «σφάζουν» με το γάντι τον πρώην στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα: «Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη».

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της ηχογραφημένης συνομιλίας Παππά – Μιωνή, ο κ. Γεραπετρίτης εκτίμησε ότι πρόκειται για «ένα ντόμινο το οποίο δύσκολα θα έχει τέλος».

«H ανάληψη της ευθύνης προφανώς και δεν είναι “ξέρεις, δεν θα το ξανακάνω στο μέλλον”», γιατί, όπως επισήμανε «το ότι συνέβη, είναι ένδειξη ότι μπορεί να συμβεί», τόνισε.

Ήττα για την Νovartis

Η είδηση πως «έκλεισε», έναντι χρηματικού προστίμου, η υπόθεση Novartis στις ΗΠΑ μετά από εξωδικαστική συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκαλεί νέα αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ αφού το κόμμα είχε επενδύσει πολλά στην υπόθεση αυτή στοχοποιώντας τους πολιτικούς αντιπάλους του.

«Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για την Novartis γκρεμίζει τη σκευωρία που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων και αφήνει εκτεθειμένη την ηγεσία του» τόνισε μεταξύ άλλων σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε να βγάλει χθες αργά το βράδυ μια μάλλον λακωνική ανακοίνωση η οποία κάνει λόγο για «απόφαση- κόλαφο», η οποία «ισοπεδώνει τη θεωρία περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis».

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί μεν να στηρίζει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όμως μετά και την τελευταία εξέλιξη, είναι αμφίβολο πως θα επιλέξει να «πέσει» μαζί του κατά τη νομική διαδικασία που θα ακολουθήσει. Το πιθανότερο είναι ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα πάρει αποστάσεις ώστε να κατευνάσει τα τεταμένα πνεύματα στο κόμμα που θεωρούν – όπως άλλωστε παραδέχτηκε και ο Νίκος Παππάς στη συνομιλία του με τον Μιωνή – πως ο Παπαγγελόπουλος είχε τη δική του ατζέντα υιοθετώντας μια στάση που θα δείχνει ότι οι κινήσεις που σχετίζονται με τη Novartis είναι αποκλειστικά και μόνο δική του ευθύνη.