Κρατήρες και ρήγματα εμφανίστηκαν στη Νίσυρο (vid)

Tο έδαφος στην καλντέρα της Νισύρου βούλιαξε, ενώ οι ειδικοί ήρθαν αντιμέτωποι με κρατήρες και ρήγματα που, ωστόσο, δεν έχουν να κάνουν με επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστείου.

Τα γεωτεχνικά προβλήματα εντοπίζονται στην Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιανής στο Μανδράκι Νισύρου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκδηλώθηκαν το 2001 και συνεχίζουν να εξελίσσονται μέχρι σήμερα.

Το κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών που μετέβη στη Νίσυρο για έρευνα επιβεβαίωσε ότι το φαινόμενο δεν σχετίζεται με επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστείου.

Το κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. συντήρησε και τους σταθμούς παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο των φυσικοχημικών παραμέτρων των υδροθερμικών ρευστών που έχουν εγκατασταθεί στον υδροθερμικό κρατήρα Στέφανο και στα Λουτρά Νισύρου στα πλαίσια του έργου GEOTHERM, το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΓΕΩΘΕ) της Ε.Α.Γ.Μ.Ε.

Επιπλέον, εγκατέστησε ένα νέο σταθμό παρακολούθησης στο Αυλάκι Νισύρου, ο οποίος καταγράφει και μεταδίδει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από την εκεί ανάβλυση θερμής πηγής.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας των επιστημόνων διαπίστωσε την εμφάνιση νέων πολύ πρόσφατων ρωγματώσεων και βυθίσεων και την επέκταση του φαινομένου σε όλο το βόρειο τμήμα της περιοχής Λακκί.