Η πανδημία έχει πλήξει βαρύτατα όλη την οικονομία, με πολλούς κλάδους της να «μαραζώνουν» αργά και σταθερά. Τεράστια ζημιά έχει υποστεί και ο κλάδος των ταξί, με τους επαγγελματίες οδηγούς να κάνουν λόγο για δραματική κατάσταση, αφού το μεταφορικό τους έργο αλλά και ο τζίρος τους έχει μειωθεί κατά 80%, με αποτέλεσμα  τα έσοδα τους να μην φτάνουν ούτε για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων.

Μέσα λοιπόν σε αυτή τη δεινή κατάσταση που προκάλεσε ο φονικός ιός, οι περισσότεροι οδηγοί ταξί καταφεύγουν πλέον στην λύση της πιάτσας,  γιατί με αυτό τον τρόπο δεν κάνουν άσκοπα χιλιόμετρα και δεν ξοδεύουν καύσιμα.

Προσεγγίζοντας λοιπόν μία από αυτές τις πιάτσες ταξί που σχηματίζονται καθημερινά, το vradini.gr άκουσε την κραυγή αγωνίας όλων αυτών των ανθρώπων που βλέπουν τη δουλειά τους να καταρρέει.

Ο Λάμπρος Α. δουλεύει όλη τη ζωή ως οδηγός ταξί αλλά αυτό το επάγγελμα που κάποτε τον συντηρούσε, πλέον δεν του εξασφαλίζει ούτε τα προς το ζην. «Το λοκνταουν μας έχει γονατίσει για τα καλά! Μόλις βγήκαμε από μια δεκαετή κρίση ξαφνικά ήρθε η πανδημία, η οποία μας έκοψε τα πόδια και το δεύτερο λοκ νταουν ήταν το τελειωτικό χτύπημα»! Ενώ, συνεχίζει λέγοντας: «Δεν έχουμε πελάτες γιατί απαγορεύεται ακόμα να πάρουμε και ζευγάρια ή μια οικογένεια! Δηλαδή πώς θα γίνει..; Θέλουν δύο ταξί.. όποτε προτιμούν να μην πάρουν κανένα.. καθόμαστε σε πιάτσα και δυόμιση ώρες και φεύγουμε και άδειοι γιατί δεν έχει δουλειά !

Για την τήρηση των μέτρων μέσα στο ταξί αναφέρει το εξής: «Τα μέτρα τηρούνται από όλο τον κόσμο αυστηρά! Προστατευόμαστε κι εμείς όσο μπορούμε και με απολυμάνσεις στα αυτοκίνητα και συνεχείς καθαρισμούς, ενώ τους πελάτες που είναι αρνητές της μάσκας, αρνούμαι να τους πάρω».

Ο Δημήτρης Κ. περιμένει ήδη μία ώρα σταθμευμένος στην πιάτσα και δεν έχει πάρει ακόμα πελάτη. Όπως μας λέει, δεν έχει σταθερή  πιάτσα:« Όπου έχει δουλειά δουλεύουμε.. αλλά οι βόλτες στους δρόμους τελείωσαν».

Σε σχέση με την βοήθεια της Πολιτείας λέει: «Ήταν κάποια μέτρα, τα οποία δυστυχώς δεν νομίζω ότι αποδώσανε και ούτε καν βοηθήσαν! Την πρώτη φορά είχε δώσει τα 800 ευρώ, αλλά τα πήρε μόνο το 20% των ιδιοκτητών ταξί ….Αλλά κι αυτό το κράτος ποιον να πρωτοβοηθήσει;».

Σχετικά με αν υπάρχει εγκληματικότητα αυτό τον καιρό, ο ίδιος τονίζει: «Δεν θα το έλεγα γιατί είναι λίγος ο κόσμος που κυκλοφορεί και οι έλεγχοι της αστυνομίας είναι πολλοί και εντατικοί, όπως θα έπρεπε να είναι πάντα».

Ο Θανάσης Μ. έχει αγανακτήσει πλέον με την υπάρχουσα κατάσταση: «Αυτό δεν είναι lockdown ! Κοιτάξτε πόση κίνηση έχει έξω! Lockdown τύπου Μαρτίου θα ήταν πολύ καλύτερο γιατί αν θυμάστε υπήρχε διαφορά στον κόσμο». Eνώ, τονίζει το εξής: «Κάποτε δεν υπήρχαν ταξί στις πιάτσες! Τώρα είναι 20 και 30 ταξί και περιμένουν να πάρουν ένα πελάτη των τρεισήμισι, των πέντε ευρώ..».

Στη συνέχεια, μας περιγράφει περιστατικά με ανυπάκουους πελάτες: «Xτες είχα ένα περιστατικό όπου είχε μπει μέσα ένας κύριος μεγάλος στην ηλικία. Είχε κατεβάσει την μάσκα του και έβηχε συνέχεια! Εεε… κάποια στιγμή του λέω «σε παρακαλώ πάρα πολύ βάλε το χέρι σου λίγο μπροστά» και παρεξηγήθηκε! Δεν μπορώ ούτε να κάθομαι να πλένω το αυτοκίνητο συνέχεια για τον επόμενο πελάτη και ο καθένας να κάνει ό,τι του καπνίσει».

Για τον αν έχουν νοσήσει συνάδελφοί του: «Δυστυχώς έχουν κολλήσει πολλοί οδηγοί, που το πέρασαν με βαριά συμπτώματα και υψηλό πυρετό, ενώ ξέρω δύο συναδέλφους μου που δυστυχώς έχασαν την μάχη με τον ιό..»

O Kώστας έχει κάνει πια την πιάτσα της Πανόρμου στέκι του αλλά δεν μπορεί να κρύψει την οργή του για την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι οδηγοί ταξί: «Έχουμε πρόβλημα με την αστυνομία, με τον δήμο! Όχι μόνο μας γράφουνε, μας παίρνουν και τα διπλώματα… Δεν το βλέπετε εσείς παράλογο να παίρνεις σε επαγγελματία οδηγό το δίπλωμα του ταξί;.. Πώς θα ζήσουμε;»  

Ο ίδιος μας περιγράφει: «Είναι τόσα πολλά τα ταξί, οι πιάτσες δεν είναι τόσες πολλές για να παρκάρουν όλα και αναγκαζόμαστε να γυρνάμε, μπορεί και 12-13 ώρες στους δρόμους και να καίμε καύσιμα, για να βάλουμε τα έξοδα που δεν βγαίνουν».

Για τη διαφορά του πρώτου με το δεύτερο lockdown, ο ίδιος λέει: «Στο πρώτο ήταν καλύτερα, είχε λιγότερα ταξί έξω, τώρα έχουν βγει όλοι οι οδηγοί στους δρόμους… Μάλιστα, να πω και την πικρή αλήθεια, υπάρχουν αρκετοί  αυτοκινητιστές οι οποίοι είναι σε αναστολή εργασίας δηλαδή παίρνουν το επίδομα αλλά παρανόμως δουλεύουν ακόμα για  δικούς τους λόγους είτε ψυχοθεραπευτικούς, ή οικονομικούς».

Κοινό αίτημα όλων αυτών των ανθρώπων για να μπορέσουν να «ανασάνουν» είναι να μπορούν να εξυπηρετούν τουλάχιστον δύο άτομα, δηλαδή να μπορεί να μπει ένα ζευγάρι ή μία οικογένεια, έτσι ώστε ο κόσμος να μην χρησιμοποιεί μόνο τα Ι.Χ του.