Μετά και την υπογραφή για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία, ανοίγει ο δρόμος για συμφωνίες και με άλλα γειτονικά κράτη, όπως η Αλβανία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπέγραψε χτες (Τρίτη 9 Ιουνίου) τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, μαζί με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο. Παρόλα αυτά, η συμφωνία δεν επηρεάζει αυτή της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Για αυτό και θα μεταβεί κλιμάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών, του οποίου θα ηγείται ο Νίκος Δενδίας, στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου για να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της χώρας μας και της Αιγύπτου.

Η προεργασία έχει γίνει, ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες για την επίτευξη συμφωνίας. Βασικό μέλημα της Κυβέρνησης είναι να έρθουν οι δύο χώρες σε συμφωνία για το τμήμα το οποίο περιλαμβάνει τις θαλάσσιες περιοχές του τουρκολυβικού μνημονίου ώστε να δημιουργηθεί νομική διαφορά με την Άγκυρα και η Ελλάδα να ισχυροποιήσει τη σχέση της με τις γειτονικές χώρες και τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών επιτυγχάνεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, με έγκυρες συμφωνίες, όχι με ανυπόστατες συμφωνίες και μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων», υποστήριξε χθες ο Νίκος Δένδιας.

Το μέλημα της Ελληνικής Διπλωματίας είναι να οριοθετηθούν ΑΟΖ με όλες τις γειτονικές χώρες, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Δεν αποκλείεται να παρέμβει στις διαπραγματεύσεις και ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διατηρεί στάση παρατηρητή αλλά, όπως στην περίπτωση της συμφωνίας με την Ιταλία, δεν αποκλείεται να παρέμβει όπου χρειαστεί.