«Το να κηρυχτείς νομικά νεκρός δεν σημαίνει απαραίτητα πως είσαι», ισχυρίζεται ο φουτουριστής και φιλόσοφος Μαξ Μουρ στο Russia Today, εξηγώντας πώς, τουλάχιστον θεωρητικά, η κρυονική προσφέρει στους ανθρώπους μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Ο Mουρ, ομότιμος πρόεδρος του Ιδρύματος Alcor Life Extension, ένας κορυφαίος οργανισμός στην κρυονική, δήλωσε ότι ο ορισμός του «νεκρού» έχει αλλάξει καθώς εξελίσσονται οι επιστημονικές και ιατρικές διαδικασίες. 

Για παράδειγμα, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αναζωογονήσουν άτομα που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, τρόποι που δεν υπήρχαν πριν από 70 χρόνια. 

Αποτέλεσμα εικόνας για Alcor Life Extension Foundation MOORE

Ο Mουρ είπε ότι η Alcor υφίσταται με σκοπό τη διατήρηση σωμάτων, με την ελπίδα ότι η μελλοντική τεχνολογία θα αναζωογονήσει εκείνους που διαφορετικά θα μπορούσαν να θεωρηθούν «χαμένοι για πάντα».

«Οι συγγενείς τους παραδίδουν σε εμάς, εμείς θα προστατεύσουμε τα κύτταρα τους από το κρύο, θα αφαιρέσουμε το αίμα, και θα το αντικαταστήσουμε με ένα αντιψυκτικό ιατρικής ποιότητας», είπε. 

Στη συνέχεια, η εταιρεία αποθηκεύει τα σώματά τους στους «περίπου μείον 320 βαθμούς Φαρενάιτ, (μείον 196 βαθμούς Κελσίου)», διατηρώντας τα έτσι για «δεκαετίες».

Η Alcor, που εδρεύει στο Σκότντέιλ της Αριζόνα, παγώνει σώματα για τουλάχιστον τα επόμενα 50 χρόνια, και έχει συνολικά 181 «ασθενείς» μέχρι τώρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Alcor Life Extension Foundation MOORE

Σύμφωνα με τον Mουρ, απαιτούνται σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις για να «αναγεννηθεί» οποιοσδήποτε από τους πελάτες της Alcor. Για παράδειγμα, είπε ότι θα χρειαστεί «πολύς χρόνος» για την επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με τη γήρανση και ότι δεν θα έχει νόημα να φέρουν «πίσω» κάποιον ως 90χρονο «απλώς για να ξαναζήσει στο ίδιο σώμα».  Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι μπορεί να μην υπάρχει ποτέ τρόπος να αντιστραφούν τέτοια φυσικά φαινόμενα. 

«Δεν εγγυόμαστε ότι όλο αυτό θα λειτουργήσει στα σίγουρα, αλλά είναι ένα δικαίωμα στην ελπίδα», τόνισε.

Αναγνώρισε ότι ορισμένοι μπορεί να βρουν την ιδέα της αναβίωσης στο μακρινό μέλλον ως κάτι το ανησυχητικό και ίσως ακόμη χειρότερο από το θάνατο, αφού δεν θα γνωρίζουν κανέναν και όλα θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι ξένα για αυτούς. 

«Έχει μια αίσθηση περιπέτειας όλο αυτό, χωρίς αμφιβολία. Πολλοί άνθρωποι δεν θα θέλουν να το κάνουν αυτό, ακόμα κι αν είναι σίγουροι ότι θα πετύχει επειδή απλά δεν έχουν τόσο μεγάλη αίσθηση της περιπέτειας», συμπλήρωσε.

Αποτέλεσμα εικόνας για Alcor Life Extension Foundation MOORE

Ο Mουρ είπε επίσης ότι ο Alcor ερευνά το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει τα «αναγεννημένα» άτομα να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή, λέγοντας ότι η «αποκατάσταση» θα αποτελούσε βασική αποστολή για τον οργανισμό να προχωρήσει.

Υποστήριξε επίσης ότι, σε αντίθεση με πολλές θρησκείες, οι κρυονικοί δεν υπόσχονται τη ζωή μετά το θάνατο, αλλά «ανοίγει την πόρτα» στην πιθανότητα ότι μια μέρα θα μπορούσατε να ξυπνήσετε ξανά, έστω και σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο.

Πώς ακριβώς όμως λειτουργεί η κρυονική;

Λίγο αφού διαπιστωθεί ο θάνατος του ασθενή, η σορός του τοποθετείται σε παγωμένο νερό για να αποφευχθεί η αποσύνθεση των ιστών και ειδικά του εγκεφάλου.

Σ’ αυτή τη φάση συνεχίζονται οι καρδιακές μαλάξεις και η τεχνητή αναπνοή και ο νεκρός μεταφέρεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο εργαστήριο κρυονικής. Εκεί στις φλέβες του περνάει αντιψυκτικό υγρό και για τις επόμενες δύο εβδομάδες το σώμα ψύχεται σταδιακά μέχρι να φτάσει στους μείον 196 βαθμούς Κελσίου.

Τότε τοποθετείται ανάποδα σε ένα τεράστιο κύλινδρο με υγρό άζωτο. Το κεφάλι θα πρέπει να βρίσκεται στο πιο χαμηλό σημείο του θαλάμου έτσι ώστε σε περίπτωση που υπάρξει διαρροή του αζώτου, ο ευαίσθητος εγκέφαλος να παραμείνει για περισσότερη ώρα σε ψύξη.

Αναπάντητα ερωτήματα

Ωστόσο τα προβλήματα και τα αναπάντητα ερωτήματα ξεκινούν μετά απ όλα αυτά: Πώς αφαιρείται το τοξικό αντιψυκτικό από τον οργανισμό; Μπορούν να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν γίνει στον οργανισμό; Με ποιον τρόπο πρέπει να αποψύχονται οι σοροί;

Εάν η απόψυξη συμβεί πολύ γρήγορα μπορεί να δημιουργηθεί πάγος στα κύτταρα. Εάν συμβεί πολύ αργά, οι ήδη αποψυγμένοι ιστοί θα αρχίσουν να αποσυντίθεται. Και μένει ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα: Πώς «ξυπνάει» κανείς τους νεκρούς;

Μπορεί στο μεταξύ οι επιστήμονες να κατάφεραν να ξυπνήσουν από τον «παγωμένο ύπνο» ατελή ασπόνδυνα ζώα όπως σκουλήκια, ωστόσο απέχουν πολύ από το κάνουν το ίδιο σε πιο περίπλοκες δομές όπως είναι ο εγκέφαλος.

Οι πελάτες όμως, οι οποίοι γίνονται με τα χρόνια περισσότεροι, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην κρυονική και την πίστη, ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουν να επανέλθουν στη ζωή ακόμη και μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας.