Κυπριακό: Αδιέξοδο στην πενταμερή - Νέα σύνοδος σε 2-3 μήνες

Σε αδιέξοδο βρέθηκε η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να προαναγγέλλει νέα σύνοδο το καλοκαίρι, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν τα παρατάω».

«Δεν θα τα παρατήσουμε. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επόμενη συνάντηση, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους 2 έως 3 μήνες», αναφέρεται στο tweet του επίσημου λογαριασμού των Ηνωμένων Εθνών – Γενεύης.

Έτσι, θα συνεχιστεί η προσπάθεια αναζήτησης κοινού εδάφους για την επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό, καθώς, όπως είπε και ο Γκουτέρες, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί κοινό έδαφος.

Δεν επέρριψε ευθύνες στην τουρκική πλευρά, αναφερόμενος τόσο στις θέσεις των τουρκοκυπρίων για δύο κράτη και στις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

«Δεν έχουμε βρει ακόμα κοινό έδαφος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση, αλλά δεν τα παρατώ. Η δική μου εντολή είναι σαφής. Να παλέψω για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που αξίζουν να ζήσουν μαζί. Έτσι συμφωνήσαμε ότι θα γίνει στο μέλλον ακόμη μία συνάντηση των 5+1 με την προοπτική να εξασφαλίσουμε κοινό έδαφος για συνομιλίες. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσει αυτή την προσπάθεια και να εξασφαλίσουμε θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.