Κυπριακό: Διάλογο «κωφών» προμηνύουν οι δηλώσεις Τατάρ αλλά... μπλοφάρει

Ξεκινά σήμερα στη Γενεύη -τέσσερα χρόνια μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά- η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες για θεαματικά αποτελέσματα.

Ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ άλλωστε χαμήλωσε τον πήχη εξ αρχής, λέγοντας ότι η άτυχη πενταμερής γίνεται για να διαπιστώσει κατά πόσον «υπάρχει κοινό έδαφος», ώστε να καλέσει «τα μέρη να διαπραγματευτούν μια μόνιμη λύση στο Κυπριακό εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα».

Πολλοί χαρακτήρισαν «τελευταία ευκαιρία» για την επίλυση του Κυπριακού, την σημερινή διάσκεψη, αφού στη συνέχεια εάν δεν διαπιστωθεί κάποιος ελάχιστος κοινός παρονομαστής, το Κυπριακό θα εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά, με πιθανότερη εξέλιξη την διχοτόμηση.

Εάν πάρουμε τοις μετρητοίς τα όσα λένε οι δυο πλευρές πριν την έναρξη  των συνομιλιών, τότε στη Γενεύη σήμερα και αύριο θα παρατεθούν ξεχωριστοί μονόλογοι, χωρίς κανένα εμφανές σημείο σύγκλισης. 

Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι, και πληροφορίες από διπλωματικές πηγές που συνομιλούν με παράγοντες του ΟΗΕ, αναφέρουν ότι ο οργανισμός αποδίδει μεγάλη σημασία στην πενταμερή διάσκεψη, κάτι που πιστοποιεί και η μετάβαση του Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη για προσωπικές διαβουλεύσεις με όλες τις πλευρές, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας.

Οι θέσεις των δυο πλευρών

Η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο πρόεδρος Αναστασιάδης προσέρχονται στη διάσκεψη, προτάσσοντας τα έξι σημεία του 2017 στο Κραν Μοντανά που κατέγραψε ο ΓΓ του ΟΗΕ ως πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, καθώς και τη δήλωση του κ.Γκουτιέρες μετά την τριμερή του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 2019, όπου γίνεται αναφορά για μια διευθέτηση στην βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. 

Ωστόσο, το έργο του κ. Αναστασιάδη -ο οποίος είναι «πληγωμένος» από τις καταγγελίες για διαφθορά- να θέσει ως σημείο εκκίνησης τα όσα συμφωνήθηκαν αρχικά στο Κράν Μοντανά, δεν είναι εύκολο, αφού η πλευρά των τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας του καταλογίζει ότι πρώτος είχε θέσει στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου την λύση των δύο κρατών.

Ο κ. Τσαβούσογλου μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχουν ηχογραφήσεις των συζητήσεων του με τον κ. Αναστασιάδη, δηλώνοντας ότι τα πρακτικά των συναντήσεων κοινοποιήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη. 

Πάντως να σημειωθεί ότι ο Νίκος Αναστασιάδης στις 19 Απριλίου σε συνέντευξή του στον Alpha TV Κύπρου, υποστήριξε ότι και ο ίδιος είχε ηχογραφήσει τη συνομιλία του με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, εκφράζοντας την ελπίδα τα τουρκικά πρακτικά που κοινοποιήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη να μην είναι ελλιπή.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά εμμένει -φραστικά τουλάχιστον- στη λύση των δυο κρατών. Ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ -ο οποίος επισκέφθηκε χθες στην Άγκυρα και συνομίλησε με τον Ταγίπ Ερντογάν καταστρώνοντας την στρατηγική που θα ακολουθήσουν σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού – μιλώντας στο πρακτορείο Reuters –  εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρότασή του για μια λύση δύο κρατών στο Κυπριακό θα φέρει ένα «νέο όραμα» στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν αυτή την εβδομάδα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Κύπρου την αποκλείει

«Πάνω από 40 χρόνια συνομιλιών για ένα ομοσπονδιακό σύστημα απέτυχαν και χρειάζεται τώρα μια πιο «ρεαλιστική» προσέγγιση. Πηγαίνω στη Γενεύη για να προωθήσω το νέο όραμά μου. Το νέο όραμά μου είναι δύο κυρίαρχα κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με καλές σχέσεις γειτονίας, που θα συνεργάζονται με κάθε τρόπο, που θα προωθούν την ευημερία όλων των Κυπρίων», δήλωσε ο Τατάρ.

«Όταν λέω δύο κράτη, προφανώς εννοώ την αναγνώριση των Τουρκοκυπρίων. Είμαστε εξίσου κυρίαρχοι με τους Ελληνοκυπρίους», πρόσθεσε.

Σε περίπτωση απόρριψης της πρότασης του από τους Ελληνοκύπριους ο Τατάρ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να προωθεί μαζί με την Άγκυρα την «κυριαρχία» του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Ο Τατάρ δήλωσε επίσης ότι εξουσιοδότησε έναν διαπραγματευτή για να συζητήσει με τους Ελληνοκυπρίους, μέσω του ΟΗΕ, τη λειτουργία των σημείων διέλευσης ανάμεσα στην ελεύθερη και την κατεχόμενη Κύπρο, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι θα πρέπει να ανοίξουν και πάλι σύντομα, αν τα μέρη δείξουν «θετική στάση». 

Πάντως τα σημεία  αυτά έκλεισαν από τον Φεβρουάριο του 2020 εξαιτίας της πανδημίας.